Nu sunt sigur, am nevoie de o confirmare
Da, asa este. Cu cat mai multe etape urci, cu atit mai mari sanse ai sa avansezi. Acum si doctoratul se da usor.
Eu daca termin cei 3 ani de OSP, dupa care fac un master (desigur) care sa aiba legatura cu ce am studiat la licenta, mai pot face si doctorat?
Dupa 2005 invatamantul superior romanesc a adoptat sistemul european, respectiv sistemul Bologna. Acesta cuprinde 3 cicluri:de licenta, de masterat, de doctorat.De asemeni, s-a adoptat si sistemul de credite transferabile ECTS ca o modalitate adecvata pentru a facilita mobilitatea nationala si internationala a studentilor(in scopul facilitarii accesului studentilor la alte oportunitati de studiu).
Asadar:
* studiile universitare de licenta corespund unui numar cuprins intre minimum 180 si maximum 240 de credite transferabile, conform Sistemului european de credite de studiu transferabile(ECTS). Studiile dureaza 3 ani sau 4 ani(in cazul invatamantului tehnic). Fiecare an de studiu corespunde unui numar de 60 credite ECTS.
* studiile de masterat corespund unui numar cuprins intre 90 si 120 credite ECTS. La invatamantul de zi durata studiilor de masterat este de 1-2 ani(60 credite/an de studiu). Cumulate cu cele din ciclul de licenta, poti obtine diploma de master daca ai cel putin 300 credite ECTS. Abia acum, dupa masterat, poti spune ca a finalizat, cu adevarat, o facultate! ---cele doua cicluri de studii cumulate inseamna, de fapt, facultatea cu durata de 4 sau 5 ani de dinainte de adoptarea sistemului Bologna.
*studiile universitare de doctorat totalizeaza un numar de 240 credite transferabile. Durata programului de studii doctorale este de regula de 3 ani(se poate prelungi cu 1-2 ani prin hotararea Senatului universitatii). Pentru absolventii invatamantului medical uman, medical veterinar si farmaceutic durata doctoratului este de 4 ani putandu-se prelungi pana la maxim 6 ani.
Creditele din planul de invatamant al programului de studii doctorale se pot obtine prin :
-parcurgerea si promovarea programului de pregatire universitara AVANSATA
-sustinerea de rapoarte de cercetare
-comunicarea si publicarea unor lucrari stiintifice
-realizarea de brevete
-participarea la manifestari stiintifice nationale sau internationale
-realizarea de performante artistice sau sportive
Deci, poti face aceste studii doctorale(daca doresti!) dar numai dupa ce parcurgi primele doua cicluri.
Da, desigur. Iarta-ma ca ieri am inchis repede. Vad ca ti-a si raspuns cineva.