La stat unde lucreaza tata incepi cu 3000 si ajungi la peste 4500 in timp, la privat incepi cu 2500 din ce stiu si nu stiu la cat ajungi tot asa 4000.
Mde, concurența! La stat, nu se pune
Nici la stat nu e intotdeauna roz. Am pe cineva in familie, care a prins un post prin concurs, la care se cereau studii superioare specifice, iar primul an a fost platita in bataie de joc, cu minimul pe economie.
Bine, e vorba de administratia locala a unui oras mic.
Nu a zis nimeni ca la stat e totul roz! nu stiu de ce oamenii inteleg mereu cand spui ceva,ca gata e si batut in cuie, nu e frate nimic batut in cuie,exemplu te duci jandarm intr-un oras mic, teoretic daca orasul e mic nu prea ai de facut multe, dar si acolo mai sunt scandaluri uneori, te mai suna de acasa din cand in cand, dar e super ok comparativ cu necalificat intr-un market, mult de munca, salariu mic te da afara oricand vor, nu ti se respecta drepturile, e diferenta mareee.
Pot,pot salariu de 3000.
"gagicile e primele","imi place gagici".
Nu prea e ok. Ori esti slab platit si ai munca usoara, ori muncesti foarte mult, pentru un salariu bun.
In fabrici e bine ca electrician, se lucreaza organizat si sunt zile in care doar supraveghezi instalatiile, sa fie totul ok. Se respecta programul normal, se platesc toate sporurile. Este doar un pic de stres, pentru ca in caz de avarie sau lucrare ce impune oprirea productiei, presiunea de a termina repede este destul de mare.
Uite asta zic in fabrici zici ca e ok? ar fi o chestie adica na sa ai zile in care toata ziua doar sa verifici e bine, cat de slab sa fi platit ca electrician intr-o fabrica oricum in timp orice electrician ia 3000lei, nu poate sa ia 2000 ca lucraotrul comercial.
Da, cam de la 3000 de lei e salariul unui electrician. Si cum ai spus, sunt zile in care te plimbi si verifici de exemplu rolele unor benzi, tensiunea pe la ceva senzori, si zile in care vine vremea sa schimbi rulmentii unui motor, periile colectoare si eventual vreo banda. Plus defectiunile care de multe ori iti dau bataie de cap, la automatizari. Cand undeva se pierde o conexiune, sau un releu nu mai functioneaza corect, trebuie sa iei schema intregii automatizari, si sa o parcurgi pas cu pas, componenta cu componenta. E si placuta meseria, pentru ca intervine curiozitatea si dorinta de "a salva situatia".
Mai stii joburi din astea de iei peste 3000lei tot asa mai o verificare? instalare gaze o fi bine?
Frigotehnist, tot prin fabrici, sau centre comerciale/cladiri mari.
Foarte bun, da stiu jobul, altceva daca mai stii? ca acum sunt in interes de joburi, caut ceva gen 3000 lei nu sa ma umplu de bani, dar sa fie usor, e alegerea mea, fiecare face ce vrea in viata, eu am alte planuri mai marete, vreau sa-mi fac torpila interiorul, consider ca banii aduc fericirea in combinatie cu mai multe lucruri nu, numai banii in sine.
Nu imi vin in minte acum alte meserii asemanatoare. Instalatorii deja au treaba destul de complicata, desi in unele firme (in fabrici, mai ales), acestia sunt tot cu rol de mentenanta, nu constructie.
Cele mai multe posturi usoare sunt bineinteles cu studii superioare. Am de exemplu un prieten inginer mecanic, care doar pune in ordine comenzile. Ia comanda lasata de client, scoate din dosare proiectele produselor respective, se asigura ca exista stocuri pentru toate materialele necesare, apoi le preda meseriasilor din productie. Dar e destul de stresant, ca e un lant lung de "ordine", care teoretic trebuie respectate cu strictete, practic ba nu au cine stie ce material, ba nu se incadreaza echipa de executie, ba intarzie transporturile, etc.
In firma aia, sudorii, strungarii si vopsitorii castiga mai mult decat inginerii. Adica inginerii cu experienta 1-5 ani sunt sub 4000 de lei, meseriasii cu experienta de la 4000 de lei in sus.
Pai da inginerii nu castiga pentru cat muncesc, pai si sudorii, vopsitorii sunt activi tot timpul? si preitenul tau care e inginer mecanic acolo e activ mereu? ma depinde foarte mult la un job sa nu fii tot timpul activ pentru ca esti foartee obosit si nu mai ai chef de nimic apoi.Si cu ce scop? ca oricum scopul e sa vina banii nu conteaza cum.
Inginerii fac mai mult secretariat. Nu proiecteaza, nu vand. Doar pun cap la cap comenzile, cu proiectele si executia. Pot fi inlocuiti la orice ora.
Meseriasii produc tot programul, sunt mult mai importanti si mai greu de gasit. Nu sunt usoare posturile lor, nu se sta degeaba. Sunt platiti la ora.
Inteleg,da ma lucrezi la privat na, la privat si ca programator e greut ca sunt firme care nu te platesc nici cand iesi la tigara, bataie de joc.
inna întreabă: