Sau scumpit toate de aceea nu mai ajung banii, salariile sunt de mizerie in Romania, sunt prea mici raportat la preturile care cresc continuu, deci nu te mai învinovatii ca nu esti deloc vinovata, in Romania sa ti faci vacanta costă la fel de mult ca o vacanta la bulgari sau la greci.
E Romania bro, 80% din salariu merge pe supraviețuire. Dacă nu ai un job bine plătit sau nu ai nevastă ca să puneți la comun e grele viața în Românica.
Cand eram in tara, de cand am inceput facultatea am locuit singur, asa ca nu prea reuseam sa pun mare lucru deoparte.
Mai cumparam cate o carte, strangeam pentru un DSLR cate 100 RON pe luna, haine, cateva iesiri in oras, si se duceau.
Bine, o iesire de 1 zi la munte undeva, nu imi crea probleme.
De cand am plecat din tara, as fi putut face vacante in fiecare luna, singurul lucru care m-ar fi oprit ar fi fost timpul/programul.
Vorbesc la conditional-optativ, pentru ca in afara de Franta si Italia, si aruncat un picior in Elvetia, nu am fost nicaieri (bine, Germania am luat-o putin la "purecat", nici un castel din zona de sud nu mi-a scapat).
In rest, am preferat sa strang si sa investesc banii intr-o locuinta, in Germania.
Nu iti ajung banii pentru ca castigi prea putin raportat la nevoile tale de trai, SAU cheltui prea mult fara sa-ti dai seama, sau amandoua.
In primul rand trebuie sa inveti sa-ti bugetezi banii pe care ii ai. Poti face asta intr-un Excel sau pe foaie. Iti notezi venitul lunar si il imparti in categorii: economii, cheltuiteli obligatorii lunare (mancare, casa, facturi, etc), cheltuieli care nu sunt obligatorii (cumparaturi, abonamente), si bani pentru investitii (investititie in tine si educatia ta, sau intr-un cont de economii cu dobanda, sau cand o sa ai suficient de multi bani in bursa, imobiliare, etc).
Odata ce ai invatat sa faci asta, trebuie sa-ti gasesti un job mai bine platit si eventual inca o sursa de venit. La job trebuie sa inveti mereu skill-uri noi ca sa ramai la curent cu piata muncii. Multi angajatori nu ofera mariri salariale, asa ca o data la 2-3 ani trebuie sa schimbi angajatorul pentru a primi o oferta salariala mai buna si aliniata cu inflatia.
Hmm, eu personal la un salariu de 45.000 de RON reusesc sa ma incadrez atat cu cheltuielile casei, facturi, benzina, mancare, etc., cat si sa pun ceva deoparte.
Mâncăcios nu prea sunt. Daca-mi fac o mancare imi ajunge vreo 3 zile asa ca nu trebuie sa gatesc zilnic.
Locuiesc singur, deci nu am si alte guri de hranit
De fel sunt fire economa, nu ma arunc in vânt cu cheltuieli inutile. Mai dau pe tigari dar un pachet imi ajunge 3 zile.
Eu pun 500 RON deoparte la fiecare salariu.
Prietene,banii nu sunt făcuți să îi ții la ciorap, mai ales în perioada asta. Ne lovesc tot felul de crize. Nu trebuie să te urăști pentru că îți cheltuiești banii pe utilități, taxe și ce mai ai de făcut cu ei. Cu siguranță vei avea și o perioadă mai lejeră în care vei putea pune un ban deoparte.
Straniu cum unii au pre multi bani, iar majoritatea nu pot aduna banii si nu pot sa isi permita unele lucruri, probabil e vinovat sistemul. Suntem ca niste roboti si nu reusim sa facem altceva ca sa castigam mai mult, sa ne dezvoltam din punct de vedere profesional. Plus la asta ne afecteaza si pandemia, cresterea preturilor.
300 pe luna ii pui deoparte, orice ar fi si nu te atingi de ei.
Peste un an ai bani de un concediu relaxant?
Nu ești singura! Și eu am avut aceasta problema dar am încercat sa nu mai arunc banii pe prostii. Eu de ex in fiecare luna îmi trage câte 200 și le baga in contul de economii, așa reușesc sa strâng bani. Dacă vreau sa pun la ciorap vorba aia nu reușesc știind ca am acces ușor la ei . Și nu trebuie sa te urăști pentru ca nu este vina ta, e de vina statului pentru ca dau niște salarii de tot *** iar prețurile au crescut considerabil!
andrei12344 întreabă: