anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Să-mi explice și mie cineva cum se procedează.
Sunt d-abia în clasa a 7-a, dar vreau să știu mai multe. De 2 ani am căpătat o obsesie pentru medicină și biologie.
Momentan știu că trebuie să iau bacul și să termin facultatea pentru a deveni medic rezident, dar după asta, ce urmează? Ce se întâmplă la facultate? Am auzit că trebuie să scrii extrem de repede și că nu poți ține pasul cu profesorul când explică, astfel nu înțelegi notițele. E adevărat? În afară de faptul că e mult de învățat, când și cum îți alegi ramura? De exemplu eu vreau și neurologie dar și psihiatrie, un fel de neuro-psihiatru, e posibil ca un medic să se ocupe cu mai multe... (nu știu cum se numesc).
După acel rezidențiat de 6 ani, te numești medic specialist, nu? Ce este un medic primar și care e diferența dintre el și cel specialist? Este adevărat că nu vei putea intra la facultate dacă nu ai peste 9 la bac?
Poate sunt prea curios, dar vreau să știu cât mai mult despre această meserie.

9 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Canndii: Nu te supara pe mine, dar proiectezi lucrurile prea în viitor. Până termini gimnaziul, până termini liceul, până iei BAC-ul, până... se vor schimba o groază de lucruri. Deci ce e sigur: pune mâna pe carte cât mai des, învață bine și restul vine de la sine. Succes

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pari destept, dar nu prea. Sintem in 2018. CE TE OPRESTE SA INREGISTREZI CURSURILE AUDIO/VIDEO IN LOC SA SCRII ca in 1900 toamna? Legat de ramuri, stai sa ajungi acolo. Poti sa termini neuro si dupa aia sa faci si psihiatria. Nu prea merge sa le amesteci cum vrea fiecare...

| Canndii a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nimeni nu te lasă să înregistrezi cursurile rolling on the floor

| Adry05 a răspuns:

Suntem in 2018, nu prea se mai scrie pe la cursuri. Acum in principiu trimit profesorii cursurile pe mail.

| RoCkKiD a răspuns:

Ce se întâmplă la facultate? - Dai un examen, in functie de nota care o iei sa alegi specializarile de rezidentiat care au ramas dupa ce colegii tai cu note mai mari au ales.

Am auzit că trebuie să scrii extrem de repede și că nu poți ține pasul cu profesorul când explică, astfel nu înțelegi notițele. E adevărat? - Ai si carte nu e asa dramatic

Înafară de faptul că e mult de învățat, când și cum îți alegi ramura? - Citeste mai sus

De exemplu eu vreau și neurologie dar și psihiatrie, un fel de neuro-psihiatru, e posibil ca un medic să se ocupe cu mai multe... (nu știu cum se numesc). - Probabil poti sa iti faci dubla specializare dar sunt planuri mai mari pentru o persoana care nu a invatat inca nici pentru capacitate, ia-o pas cu pas.

După acel rezidențiat de 6 ani, te numești medic specialist, nu?- Daca iei si examenul de specialitate, da

Ce este un medic primar și care e diferența dintre el și cel specialist? Cel primar e mai specialist laughing Parca dupa 5 ani de specialist mai dai un exament ca sa fii medic primar.

Este adevărat că nu vei putea intra la facultate dacă nu ai peste 9 la bac? - Universitatile de medicina au admiterea lor, fa-ti griji de aia, bacul trebuie doar luat

spor

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Exista si cursuri redactate. Nu te agita. Urmeza-ti vocatia fara sa te gandesti prea mult.

Bula
| Bula a răspuns:

Da, intr-adevar, la facultate trebuie sa-ti iei multe notite, daca vrei sa inveti bine. happy
Dupa ce termini facultatea, vei face rezidentiatul (un fel de practica), urmat de examen si primesti dreptul de a profesa ca medic generalist.
Daca vrei sa te specializezi, alegi ramura dorita si lucrezi un numar de ani in acel domeniu, urat de alt examen si examene, pentru fiecare treapta. Evident, si salarul se va ridica, pe masura treptelor si titlurilor obtinute.

Si da, la medicina nu se intra usor, sunt multi concurenti la admitere, fata de numarul locurilor.
Pentru a intra, deseori nici media de 9.00 nu este suficienta, deci trebuie sa te pregatesti foarte bine! happy

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Canndii):

Ete fis, ca o sa vina sa se uite in fiecare telefon ce face pe masa. Il bag in biserica ma-si daca nu ma lasa sa inregistrez. E pentru uz propriu, nu are absolut nici un motiv sa iti interzica.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

E adevarat ca in facultatea de medicina trebuie sa iei notiote in timp ce profesorul explica, dar asta nu este prea greu. Poti incepe sa exersezi de acum, pana ajungi acolo, vei reusi. Iar daca esti foarte foarte atent, vei invata sa iti iei notite foarte sintetic, asa incat sa nu scrii mult dar sa ai maximul de informatie. Nu e nimic de speriat, dar te poti apuca inca de pe acum sa iei notite cand profesorul vorbeste liber (fara sa dicteze).
Specialitatea ti-o alegi dupa ce termini facultatea (care dureaza 6 ani si este comuna tuturor medicilor, cu exceptia stomatologilor), in urma examenului de rezidentiat. In fiecare an se scot la concurs locuri pe fiecare specialitate. De exemplu: 10 pe chirurgie, 12 pe ginecologie, 15 pe neurologie, 15 pe psihiatrie, etc. Cel care are nota cea mai mare la rezidentiat (din toata tara) isi alege (la o videoconferinta) locul dorit. Acesta se taie de pe lista si tot asa, pana se ajunge la tine si iti alegi ce iti doresti din locurile ramase. Nu exista specialitatea de neuropsihiatrie (a existat in urma cu multi ani, acum trebuie sa iti alegi una dintre ele). Pentru neurologie, trebuie sa fii intre primii 3-400 de pe tara, psihiatrie poti prinde si pe la locul 800.
Dupa rezidentiatul de 5 ani (in care lucrezi in spital sub supravegherea unor medici, iar in timpul liber inveti foarte mult), dai un examen, numit examenul de specialitate, care are atat proba scrisa cat si proba practica (pacient sa il examinezi, sa il diagnostichezi si sa propui tratament). Dupa ce il promovezi, devii medic specialist (poti profesa singur, ai drept de parafa, ai salariu mai mare). Dupa minim 5 ani poti da un nou examen, mai greu, cu proba scrisa si practica si, daca il promovezi, devii medic primar (ai exact aceleasi drepturi ca specialistul, dar poti purta acest titlu si ai un salariu mai mare).
In prezent, la medicina nu conteaza media de la bacalaureat, se intra strict pe nota din examenul de admitere.