| Vlada27 a întrebat:

Salut, am 34 de ani, momentan locuiesc in Italia. Și vreau sa ma consult și cu alte opinii, care ar fi cea mai buna soluție pentru mine. Aici am doar joburi de jos care nu ar fi o problema pentru mine doar ca viata de aici nu e foarte sigura și între timp am dezvoltate anxietate, acufene de la stres. In România acum 5 ani aveam salariul de 1600. Am terminat o facultate. Am frica financiară de a ma întoarce in România, dar aici sunt foarte agitata și fac multe sacrificii doar pentru banii. Mulțumesc pentru opinii.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

In Romania, acum salarul minim pe economie net este de cca. 450 euro.
Daca ai o diploma de facultate, atunci suma poate fi dubla sau chiar mai mare (lucrand in domeniu din sfera absolvirii.), chiar la inceput.
Tu treuie sa faci decizia, daca ramai lunar cu bni mai multi lunar in Itala sau in Romania, dupa ce iti platesti cheltuielile obligatorii (chirie, transport, masa, etc., respectiv daca iti merita sa te sacrifici pentru diferenta ramasa in mana.

| Vlada27 explică (pentru Bula):

Mulțumesc pentru fee-back. Aici e greu la orice nivel, social, profesional, și personal. Nu sunt oportunități pentru străini, sunt foarte naționaliști.
Referiți la situația in România la prețuri? Facturi?…. Cum a evoluat in timp …
Mulțumesc

| Atotstiutorul a răspuns:

In Ro, cele mai bine platite meserii/job-uri/profesii sunt cele unde nu trebuie scoala, gen zugrav, instalator, bona, femeie de serviciu etc...

| NLS a răspuns:

Nici eu nu sunt vreun director,
dar ma descurc decent in Germania (gestiune baza de date, si prima data desenator tehnic).

Ai incercat sa iti echivalezi studiile?
Vorbesti italiana la perfectie?

In orice tara ai fi, atata vreme cat nu ai studii, sau nu ti le valorifici pentru a-ti gasi un job (altfel degeaba ai studiat), vei fi platita prost, si va trebui sa muncesti in conditii grele.

| MistarGoGu a răspuns:

Unde mai este " Sigura " viata prin Europa în ziua de azi?
In România la STAT prinzi job dacă ești din sistem PCR *( PILE, Concubine, Repetenți)!
Ce facultate ai? Ce domeniu? Dacă NU te deranjează vremea ploioasa încearcă în Anglia ca Self Employed *( un fel de PFA ) romanesc sau chiar cu firma Limited *( Ltd ) în Anglia! Te costa 25 £ (lire ) sa îți faci firma acolo!
Dar NU îl Londra sau alte orașe mari ca te rupe la buzunare! La început!
Frumoasa Italia PACAT ca este locuita!

| Baddboy a răspuns:

Daca ai la cine, hai in țară.
Găsești de lucru, dar depinde in ce domeniu vrei.
Salariile mai mici, dar nu merită, mai ales dacă esti singură, duci dorul de casă, familie etc

| ValentynaA2015 a răspuns:

Buna, eu zic ca vei gasi un job ok platit si in Romania mai ales ca ai si facultatea terminata. Conteaza mult si in ce domeniu vrei sa lucrezi, ce stii sa faci si sa nu te duci la joburile de jos.
Eu zic ca nu mori de foame aici in tara, important este sa vrei si tu inapoi acasa.
Sacrificii se fac oriunde ai fi! Facturi, chirie, transport peste tot avem.