| ChristianKalman a întrebat:

Am nevoie de părerea voastră și voi încerca să explic situația.
Peste o săptămână o să mă întorc în Viena, acolo unde lucrez și unde am studiat de la 18 ani și ceva. Anul acesta am terminat masterul, în 6 ani am avut burse în SUA, Elveția și Olanda (de unde am împrumutat sau adoptat anumite obiceiuri culturale sau părți din stilul de viață), am avut destule job-uri (și nu numai în domeniul în care profesez acum, am fost și chelner, fotograf, DJ, traducător, șofer, etc.) dar nu mi-am arătat niciodată intenția de a mă stabili într-un loc anume deși erau oameni care mă rugau să stau. Acum conștientizez că ar trebui să mă așez undeva, oarecum.
Sunt în concediu în România de aproape o lună, am călătorit cu autorulota prin țară și ieri am terminat traseul, a fost genial, aș povesti tuturor despre experiențele minunate pe care le-am avut în țara asta și despre toate locurile văzute. Ultima săptămână am decis să o dedic odihnei și rezolvării unei situații care a apărut destul de recent. Din fericire, sau din păcate, pentru că aici e dilema mea, în dimineața asta am primit un mail de la firma de proiectare unde conduc departamentul din iarnă. Mi-au spus că un birou de arhitectură foarte bine cotat în România și în lume (cu care am colaborat pentru un târg internațional din Japonia) ar vrea să mă angajeze. Undeva, cândva (cred că într-un viitor mai îndepărtat în imaginația mea) mi-am dorit să revin și să lucrez pentru țară.
Experiența faină trăită în ultima lună de călătorit m-a făcut să realizez că am sacrificat poate prea multe pentru carieră și că îmi lipsește țara, poate chiar am cunoscut prea puțin din ea. Ultimul an a fost ca un râu cu mai multe repezișuri, l-am pierdut pe tata aproape neașteptat și mi-am pierdut și bunicii, nu mă gândeam să mi se facă o ofertă pentru a lucra, nu una venită de la un cabinet de arhitectură atât de important. Din ce îmi explica managerul de la actualul meu loc de muncă, posibilii viitori angajatori s-au interesat de proiectele cu care am obținut eu bursele, proiectele mele viitoare, notele, etc., ceea ce mă face să mă gândesc că ei chiar vor vrea să lucrez și mă vor motiva și din punct de vedere financiar.
Ar trebui să le trimit un mail, să le dau un răspuns, cei de la actualul job m-au felicitat și mi-au spus că s-ar bucura să lucrez pentru că într-un fel vom colabora în continuare dar de partea cealaltă.
V-ați întoarce în țară în asemenea condiții? Mă gândesc că m-aș putea ocupa de asociația pusă acum mult timp de părinții mei și să o ajut și pe mama cu ea, continuând munca tatălui meu. România e... România, e acasă până la urmă mă gândesc că vor fi și avantaje, și dezavantaje. Sunt atât de confuz și indecis pentru că am lucrat mult să îmi construiesc o carieră bună în Austria, iar acum cineva vrea să mă aducă în țară, ceea ce nu e un lucru atât de rău. happy

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Iata ca, la mai putin de un an de la pierdea tatalui tau, acel "CINEVA" a potrivit astfel lucrurile incat sa te intorci acasa ---asculta-L!

| ChristianKalman explică (pentru alessia5158):

Îți mulțumesc enorm pentru mesaj! Cred că de el aveam nevoie, cumva, ca de o trezire la realitate. Printre lacrimi, mi-am dat seama că mai e cineva care aranjează cărțile de partea mea, că nu sunt chiar atât de singur. Pierdut în rațiune, am uitat ce vreau, de fapt și că totul e mai simplu decât credem, dar preferăm să complicăm inutil. Mulțumesc din suflet!

9 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

In Romania cu un salariu peste medie traiesti bine. Si un salariu in pozitia de care ne zici tu clar va fi peste media Romaniei.

E adevarat, nu avem infrastructura si sistemul medical din Austria, dar scotand capul din clasa medie iti poti permite o masina si servicii medicale private.

Eu am avut o experieta cu tarile nordice. Totul este pus la punct acolo, infrastructura exemplara, totul dupa reguli stricte, totul auster. Pentru mine ca roman (cu o educatie de la buna in sus, sa nu crezi ca pasiunile mele sunt berea la pet si spartul semintelor in fata blocului in timp cea ascult manele) este trist acest peisaj si experienta m-a facut sa am un dor de Romania mai ceva ca niciodata. Bucurestiul a inceput sa imi para cel mai fascinant oras, mancarea din tara cea mai buna, muntii nostri cei mai frumosi samd.

Oricat am lauda noi vestul, mereu printre romani in tara noastra ne vom simti cel mai comod si mai cel mai "acasa".

Munca la o firma de arhitectura in Bucuresti nu cred ca e un pas inapoi in cariera.

| ALGator a răspuns:

Poate fi interesant. Întrebări: ce specialitate ai; e primul tău job in meseria ta; cam ce salariu se oferă
Ca debutant

| ALGator a răspuns:

După o vreme te poți muta din nou.
În România sunt de preferat București, Transilvania ori un oraș mare.

| ALGator a răspuns:

Dacă iei postul de director, ceeace va fi pentru tine un mare atu (odată director, director pentru totdeauna) ar fi bine să te căznești să te perfecționezi și profesional. La arhitectură mulți comduc dar și proiectează.
Succes!

| ChristianKalman explică (pentru ALGator):

Ești în domeniu? Am dublă specializare în Restaurarea și Amenajarea teritoriului și în Tehnologiile sustenabile în arhitectură. Nu este primul job, am mai lucrat în proiectare și cadastru. Acum am fost șef de departament pentru Restaurare. Am în jur de 3200 de euro, plus bonusurile pe care le primesc în funcție de cât de repede dau proiectele sau soluțiile înainte de deadline sau pentru proiectele și călătoriile internaționale, după patru ani și jumătate de experiență. Uneori mai fac și freelancing, din plăcere, de obicei sunt banii care se duc în asociație pentru diverse. happy

| ALGator a răspuns (pentru ChristianKalman):

Mulțumesc!
Am avut tangențe cu domeniul (arhitectură). Fiicei mele arhitect i s-a oferit post de director la 33 de ani. Dar l-a refuzat pentru că a preferat să lucreze cu proiecte (colaborări OMA, de Meuron...). În fine...
În cazul tău faci ce îți poftește inima. 3200 € e un salariu excelent. Acumulezi prestigiu, experiență și după citiva ani poți schimba munca, țara. Periculoasa e muncă în România și în care stagenzi sau regresezi profesional.
Părerile mele sunt de principiu. Sper să primești și de la alții păreri mai la obiect.
Succes!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Câți din noi nu și-ar dori să aibă șansa ta? E o ofertă faina, chiar de nerefuzat as zice pentru că îți oferă șansa să stai în România și să ai și bani. Chiar nu înțeleg ce te retine din a trimite mail-ul. Poate în Austria ai face cu 20% mai mult față de cât ai face aici, la bani ma refer, însă câștigi pe o parte și pierzi pe alta nefiind acasă vei duce dorul și tot nu vei fi fericit. Accepta propunerea, încearcă și dacă nu ești fericit cu alegerea făcută, asigură-te că lași uși deschise în Austria. Nu alerga după bani că te fac fericit pe o parte ca ii ai, dar nemulțumirea sufletească nu o sa te lase să-ți găsești locul vreodată acolo. Eu as alege România, dar tu gandește-te la ce e mai important pentru tine.

| al3ks a răspuns:

Simplu, daca tie iti place la noi in Ro. poti ramane, daca te simti mai bine acolo si ai cu cine sta si impartasi timpul liber, nu te obliga nimeni sa stai aici. Pentru ca e o tara in care ar trebui sa ai 2 sau 3 joburi sa traiesti decent. happy