| Ghabby a întrebat:


Am o întrebare legată de următoarea perioadă. Din câte am înțeles, mulți își vor pierde job-ul. Nu știu exact dacă de la orice tip de job sau predominant dintr-o anumită categorie, dar dacă se va tinde spre concediere, asta înseamnă ca va fi mai greu să se obțină un loc de muncă? Pentru orice tip de loc de muncă? Pentru orice tip de experiență pe care o are candidatul?
Multumesc mult!

Răspuns Câştigător
| Frank51 a răspuns:

Nu stim nimic... Ce stim sigur este ca:
1. va fi cerere mare pentru locuri de munca
2. va fi cerere mare de la angajatori

si cum oferta este aproape egala cu cererea nu vor exista conflicte atat de exagerate cum se presupune...

3 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

In Australia, asta s-a intamplat acum 1 luna. Multe companii si-au inchis portile, multi au ramas fara servici. Magazinele s-au inchis si ele, vanzatorii sunt someri. Dar statul le-a oferit sprijin financiar si la fiecare 2 saptamani primesc bani, ca sa poata sa suparvietuiasca cu hrana si platit necesitatile casei.

In Italia si Franta, guvernul a dat lege sa se inghete dobanzile bancare, chiriile, ratele la casa, fiindca oamenii nu au de unde platii, acum cand sunt fortati sa stea in casa.

Probabil ca asta se va intampla si in Romania.

| danutzu96 a răspuns:

1. Da, unele domenii vor fi mai afectate decat altele. Ex: domeniul IT nu este nici pe departe la fel de afectat ca Turismul in momentul asta
2. Nu cred ca va fi greu de gasit loc de munca chiar in toate domeniile, dar acolo unde va fi greu de gasit, experienta si calificarea vor garanta obtinerea mai usoara a unui loc de munca. Din pacate, unele domenii trag dupa ele si alte domenii …. Momentan, nu stim cu certitudine ce va fi.

| Dandinelle a răspuns:

Constructii, turism si comercial b2b offiline. Astea sunt domeniile care au fost afectate de la inceput. Cunosc arhitecti specializati pe meseria lor, care au fost concediati acum o luna din cauza inchiderii proiectelor mari.
E trist si va fi dureros daca in Romania nu va nici un suport de la stat.
In Germania se face "Kurzarbeit" iar angajatorii isi imping angajatii spre asta, pana la 50% din program taiat, dar statul sustine si ofera in total 68% din salariul original. Dar profesorii, afacerile mici bazate pe vanzarea directa acum incearca sa se reprofileze. Scolile trimit mail-uri peste mail-uri cu teme si materie de invatat pentru elevi, profesorii sunt activi pe mail si telegram. Se fac angajari in distributie, multi au parasit joburile de genul acum o luna, de frica, dar multe restaurante incep sa faca livrari la domiciliu si cauta oameni pentru asta.
Pe partea de IT, cunosc firme care au ramas fara 50% din angajati iar restul au ajuns in kurzarbeit din cauza cererii de servicii limitate. Sincer tot vad un + daca te pricepi intr-ale calculatoarelor, mai ales pe partea de e-commerce.