Depinde de firma angajatoare si cat de bine stii ce vor ei sa faci. Am o pritena care a terminat licenta la litere, apoi a facut master pe resurse umane si acum lucreaza in departamentul de resurse umane la o firma, deci pentru unii doar master e ok.
Tu ai o problema mai complexa si raspunsul al ea tine atat de piata muncii cat si de legislatie, nu o sa te ajute cineva cu un master in alt domeniu decat licenta pentru ca in majoritatea cazurilor nu e bai. Pentru domeniile umaniste e irelevant ce licenta si ce master ai pentru ca nu prea ii pasa nimanui.
In exemplul tau, da e adevarat ca nu poti fi farmacist (cel putin nu poti sa prepari medicamente ca farmacist poti sa fii) fara licenta in farmacie. Dar e destul de probabil sa poti fi chimist fara licenta in chimie atat timp cat in curicula facultatii de farmacie au existat destule materii de chimie incat sa ai deprinderile de baza pentru domeniu. Nu cred ca domeniul chimieie la fel de reglementat ca farmacia pentru ca nu produci chestii pentru consum uman, cel putin nu direct, asa ca angajatorul o sa decida la proba de lucru daca tu cu licenta in farmacie poti sa fi angajat/a ca si chimist.
Problema din cate stiu eu e ca posturile din chimie sunt putine si platite prost, stiuoameni cu doctorat in chimie care nu lucreaza in domeniu din cauza salariilor.
„E destul de probabil să poți fi chimist și fără licența în chimie"-ăsta e un fapt sau o presupunere? Am spus clar că nu vreau presupuneri. Ce vrei să spui cu „poți fi chimist și fără licență"? Poți dacă ai farmacia? Dacă ai un master? Pe toate domeniile chimiei? Pe câteva? Așa cum am scris în întrebare, secretariatul de la chimie a fost foarte clar, profesia de chimist ți-o dă licența. Masterul îți dă o specializare; asta mi-a spus și o chimistă cu master în domeniu care lucrează la Synevo, am vorbit cu ea față în față. Profesia e un ansamblu de specializări. Am întrebat așa la secretariat: „pot fi chimist fără să fac facultate? De exemplu, dacă am farmacia sau dacă am un master sau un doctorat în chimie; ține loc de facultate?" Au spus „ specializarea vă e dată de licență, nu puteți fi chimist cu masterul în chimie dar puteți fi farmacist cu master în chimie. Pentru a fi chimist trebuie să vă înscrieți la admitere la facultate." Plus că am văzut mai multe posturi de chimist pe e-jobs și scria foarte clar „să aibă facultatea de chimie". Sau să aibă studii superioare ÎN CHIMIE. Farmacia nu e chimie și nici invers. Plus că am vorbit cu doi profesori care au ambele facultăți, și au spus că farmacistul și chimistul sunt doi experți diferiți (nu subordonați).
1. Cu farmacia. Nu poți fi chimist cu diploma de farmacist, decât pe anumite domenii precum chimist analist (la ambele facultăți se face multă chimie analitică), am văzut posturi pe e-jobs. Tu crezi că dacă ai farmacia, tu ești și chimist? Crezi că te consideră chimist pentru că ai făcut chimie la farmacie? Tu ai văzut și examinat planul de învățământ de la chimie și cel de la farmacie? Eu zic să te uiți și o să vezi, la farmacie nu se face nici jumătate din ce se face la chimie.
2.Cu masterul. Poate poți pe unele domenii și asta întreb, dacă pot fi chimist pe un anumit domeniu, mai restrâns, cu masterul, fără facultatea de chimie. Evident, nu poți fi chimist cu masterul pe toate domeniile pe care ți le dă licența. Masterul te pregătește pe un domeniu mai restrâns decât licența. În plus, masterul durează doi ani, licența trei. Tu chiar crezi că doi ani pe un domeniu restrâns echivalează 3 ani de facultate pe un domeniu mai larg pentru că „masterul e superior"?
3. Uite, și la noi la farmacie, o fată a terminat biologia (licența) și a făcut un master la farmacie (farmacovigilență) și lucrează pe baza masterului pe un post pe care îl putea avea și ca farmacist. Dar ea poate lucra doar pe domeniul masterului nu are și celelalte oportunități pe care le au farmaciștii. Deci în cazul ăsta se poate lucra doar pe baza masterului, că el îți do specializare nu o profesie.
4.„Se plătește prost în chimie"- De unde știi tu asta⁇ Ca să știi și tu, la serviciu te plătește în funcție de câți bani îi produci, dacă îi poți produce mai mulți bani și te vinzi mai scump, poți reuși.
Eu asta întreb: pot fi chimist cu master pe un domeniu mai restrâns decât licența, fără licență?
Trebuie sa intelegi ca ai o intrebare extrem de specifica, nu ai nevoie de un raspuns de la cineva cu master si licenta in domenii diferite, ai nevoie de cineva care cunoaste foarte bine piata muncii pe domeniul chimiei deci mult succes cu asta.
Ti-am zis ca in fucntie de cum si cat de reglementata e profesia de chimist e posibil sa poti profesa in masura in care ai deprinderile specifice domeniului, chiar daca sunt dobandite la alta facultate. Aici intervine legislatia, daca angajatorul e obligat sa aiba un absolvent de chimie pe post, ghinion. Daca nu e obligat e treaba angajatorului pe cine ia si cum testeaza competentele. Asta iti raspunde la primele 3 puncte.
Pentru 4, raspunsul tau e genul de raspuns pe care il vad de la toti tinerii increzatori ca pot schimba lumea. E dragut, dar nu are treaba cu realitatea. Daca tu ai impresia ca angajatorii te platesc in functie de cat produci o sa te lovesti foarte tare de realitate dupa ce o sa te angajeze. Motivul pentru care salariile chimistilor sunt mici e simplu, cu diploma de chimie poti lucra calificat ca si chimist sau ca si profesor (probabil or mai fi si altele dar astea sunt 95% din posturi) deci angajatorii trebuie doar sa plateasca mai mult decat plateste ministerul educatiei. Daca nu iti convine ce o sa faci? te duci la Profi?
Singurul caz in care ce ai zis tu se aplica, e daca esti extrem de bun/buna pe un domeniu/proces de nisa unde nu ai concurenta. Asta il obliga pe angajator sa te tina pentru ca esti foarte greu de inlocuit si productia ar fi afectata daca pleci. Problema e ca pe pozitiile astea sunt de obicei oameni mai invartsta cu foarte multa experienta deci nu se aplica pentru un absolvent.
Domeniile umaniste, poate cu exceptia educatiei, nu pre sunt reglementate prin lege. Nu il intereseazape angajator ca ai licenta in marketing si master in comunicare sau licenta in filosofie si master in litere.
Pe cand daca e vorba de farmacie/medicina/drept, legea nu lasa angajatorii sa puna pe oricine sa prepare medicamente, sa opereze sau sa intre in barou.
Tocmai te-ai contrazis- mai întâi spui că poți fi chimist și fără licență (poate) iar apoi spui că angajatorul poate fi obligat să angajeze chimist. Așadar, există domenii pe care te poți angaja doar dacă ai licența în chimie, până la urmă. Înțeleg că pe unele domenii se poate aplica și cu altă facultate (și la noi la farmacie am făcut chimie) sau cu un master în domeniu dar vreau să știu care. Cât despre domeniile umane, cum adică nu le pasă ce facultate sau master ai⁇ Da, au mastere care poate țin loc de facultate dar doar pe domeniul acela. Ești sigur că pentru fiecare specializare din profesia dată de licență există un master? Ești sigur că nu există oare ocupații la care ai acces doar dacă ai licența în domeniu? Nu vreau să spun că ești ignorant, vorbești fără să te informezi și nu știi despre ce vorbești. Vreau doar că unele lucruri pe care le spui sunt adevărate, altele sunt presupuneri. Așa cum am spus, licența îți dă un domeniu mai larg decât masterul. Poate vrei să spui că există DOMENII în care nu mai contează licența. Să nu mai conteze licența înseamnă să existe un master pentru fiecare specializare din licență. Ești sigur că așa e?
Da, are licența în litere dar master în resurse umane, înțeleg, masterul i-a dat o specializare din profesia de sociolog (e un master la sociologie, am găsit pe site-ul UBB), dar nu e sociolog. Oare nu sunt ocupații unde cere licența în sociologie? Eu am găsit acum pe ejobs un post care cere licența. Caută „sociolog".
Are licența în filosofie și master în litere. Are, dar are acces la un domeniu mai restrâns decât îi dă licența în litere. Oare fiecare domeniu din licență are un master care ține loc de facultate? Nu există și ocupații pe care ți le dă doar licența în litere?
„Ce o să faci? Te duci la Profi?"- voi fi licențiat, pot lucra în domenii unde îți cere orice facultate, de ce să continuu să lucrez drept necalificat?
Deci fii atent, am ieșit cu o fată care a terminat asistență socială și lucrează în domeniu- a spus că nu poți fi asistent social fără licență. Tu de ce îmi spui că pe domeniile umane poți lucra și fără licență? De unde știi?„Nu cred ca domeniul chimieie la fel de reglementat ca farmacia"- cum adică nu crezi? Eu nu te-am întrebat ce crezi, eu te-am întrebat ce știi. Mersi, totuși, că mi-ai spus unde să caut- cineva din domeniul chimiei, dar dacă nu știi, de ce mai răspunzi?
Sunt si alte domenii reglementate, asistenta sociala cere studii in domeniu pentru ca se desfasoara la stat si legislatia e facuta in asa fel incat sa oblige institutia sa aiba specialisti. E valabil pentru toate joburile "la stat". In aceiasi masura poti fii specialist HR cu facultatea aia de asistenta sociala.
Intuiesc eu din mesajele tale ca o sa ai probleme mai mari in viata decat angajarea data nu esti in stare sa sintetizezi un mesaj.
Omule, nu știu de unde îți iei tu informația că nu coincide deloc cu ce mi-a spus o expertă în legislația muncii. Am întrebat o profă de la UMF Cluj care are ambele facultăți, farmacie și drept. Am întrebat-o dacă pot ocupa post de chimist cu licența în farmacie sau cu asta și master în chimie. A spus că nu se poate. I-am zis că un cunoscut (are licență și master în istorie) mi-a spus că licența nu e relevantă dacă ai masterul. Cunoaște oameni care s-au angajat cu masterul și licența în alt domeniu pe post de istoric și de jurnalist. Am întrebat profa „de ce nu e valabil și în chimie?". A spus că în țară, calificarea profesională e dată de licență (și în istorie și în chimie, în orice domeniu). A spus că masterul nu e făcut să îți dea o calificare, o profesie, e făcut să îți completeze profesia obținută cu licența. Mie ce îmi spui că licența e irelevantă în domeniul uman? De unde știi? Faptul că nu mi-ai spus arată că tu îți iei informații din niște auzite nu din legislație.
„E dragut, dar nu are treaba cu realitatea. Daca tu ai impresia ca angajatorii te platesc in functie de cat produci o sa te lovesti foarte tare de realitate dupa ce o sa te angajeze. Motivul pentru care salariile chimistilor sunt mici e simplu, cu diploma de chimie poti lucra calificat ca si chimist sau ca si profesor (probabil or mai fi si altele dar astea sunt 95% din posturi) deci angajatorii trebuie doar sa plateasca mai mult decat plateste ministerul educatiei."
1. Ce realitate⁇Te plătește după câți bani îi produci. Știu asta de la un amic care e inginer software și are cunoștințe în economie. Tipul investește la bursă. Dacă nu-i așa, spune, după ce criteriu te plătește⁇
2. Da, trebuie' să plătească mai mult decât ministerul educației. Și acela cât dă⁇ Și cum crezi tu că asta dovedește că sunt salarii mici în chimie⁇ Din contră, asta dovedește că salariul poate fi mic sau poate crește, deci poate ajunge și la 5000-6000 de lei. De ce spui nonsensuri?
Din nou, dacă știi să faci treaba și îți ceri banii, ți-i dă, indiferent de ocupație. Tu spui că în chimie se plătește prost- afirmație ambiguă- se plătește prost la început⁇ Primele 6 luni⁇ Un an⁇ Pe toată durata ocupării postului⁇(deci dacă eu ocup un post 10 ani, 10 ani mă plătește prost⁇); și din nou, DE UNDE ȘTII TU ASTA? așa, și tu crezi că în domeniul farmaciei, ca farmacist (nu farmacist specialist), fără nicio experiență, după prima lună de lucru îți dă 5000-6000 de lei net? Îți dă și acolo minimul pe economie că nu ai nicio experiență, în prima lună nu produci mai nimic, doar stă la spatele tău să te învețe. Eu am un amic care a lucrat ca MEDIC generalist (fără rezidențiat) în Iași și a început cu minimul pe economie.
Ti-am ami zis de cateva ori dar nu percutezi. N-am idee daca merge cu licenta sau masterul. ti-am zis ca trebuie sa vezi care e legislatia pe domeniul chimie. Tu tot intrebi dar nu intrebi unde trebuie. Cauta pe Linked in pe cineva ca lucreaza ca si chimist si vezi daca angajatorul cere licenta in Chimie sau nu si ti-ai raspuns la intrebare. Tanti aia are dreptate, licenta iti da calificarea dar exista multe cazuri unde legea nu obliga angajatorii sa puna un om licentiat in domeniu pe postul respectiv, vezi daca chimia e in situatia asta. Daca te uiti la orice job corporatist o sa vezi ca sunt nsite pozitii generice unde te pot angaja cu orice diploma. Daca vreis a fii avocat nu o sa te angajeze nimeni cu licenta in jurnalism ca nu e legal.
1. Nu te plateste nimeni in functie de cat produci. Prietenul tau care e programator e platit cat e platit pentru ca exista mult mai multe joburi de programator pe piata decat programatori. In cazul tau nu o sa fie cazul. Angajatorul plateste in functie de ce stii sa faci si cat de greu ii e sa gaseasca un om pentru postul ala. Fii singurul din tara care stie sa faca o chestie si sa vezi atunci bani. Faptul ca omul investeste la bursa nu are nici o treaba cu subiectul, bravo lui.
2. Stiu de salariile mici din chimie de la o prietena cu doctorat in chimie. Posturi de chimisti sunt putine si anual ies sute de absolventi de chimie. Din moment ce sunt alti 10 care vor postul angajatorul nu e obligat sa plateasca prea mult. O ajunge salariul la 5-6000 de lei dar intrebarea e dupa cati ani. Daca ai nevoie de 15 ani sa ajungi acolo o sa fie nasol ca pana atunci o sa creasca minimul pe economie la 3500 si chiriile o sa ajunga peste 600E.
Trebuie sa intelegi ca o data cu experienta salariul o sa creasca, o sa ai mai multa experienta si o sa fii mai valoros ca un tanar absolvent. Doar ca in toata ecuatia asta conteaza cat de repede creste salariul raportat la costul vietii. Nici farmacistii nu-s platiti exceptional de bine mai ales ca lanturile astea de farmacii vor vanzatori nu farmacisti sa prepare chestii. Daca te angajezi pe minimul pe economie cine stie cati ani o sa trebuiasca sa locuiesti cu parintii.
Amice, eu îți spun ce mi-a spus elma (experta în legislația muncii) pentru că dai informații ambigue și le și transmiți mai departe. Eu nu te mai întreb pentru că am întrebat-o pe ea, așa cum ai spus tu, am nevoie de un elm nu de altceva. Profa cu două facultăți e expertă în legislație farmaceutică nu a muncii deci nu m-a putut ajuta. Am întrebat-o pe asta:
https://amc-expertlegislatiamuncii.ro/
Mergi la contact.
1. Am aflat următoarele (îți zic ca să transmiți mai departe):
Conform legii 200 din 2004 există 157 de ocupații reglementate.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/52433
Vezi anexa 2.
Acum o ocupație care are calificare nu înseamnă că e neapărat reglementată (eu credeam că dacă sunt cursuri de calificare pentru o ocupație de orice nivel, e reglementată). Există cinci niveluri de calificare.
https://lege5.ro/......todologica
La nivelul 1 (necalificat) niciuna nu e reglementată. De la 2 la 5 unele sunt reglementate iar altele nu. Cele reglementate, ca să ocupe post, trebuie calificare și orice altceva mai cere legea. Treaba asta se aplică și la stat și la privat.
Pentru cele nereglementate:
La stat se cere calificarea, ca și cum ar fi reglementată. Asta pentru că statul nu e persoană fizică și deci nu poate decide cum își angajează personalul. Dacă auzi că unul s-a angajat la stat fără licență, fără calificare, ăla e nepotism și PCR (pile, cunoștințe și relații).
La privat apar mizeriile. Acolo angajează cum crede. Totuși, cel mai frecvent, se cer competențele (dovada scrisă că deții niște abilități și potențialul de a le dezvolta). Ca să fij angajat trebuie să deții următoarele competențe, a, b, c, d, e (de exemplu). Dacă el are măcar trei din cele 5, îl ia și îl învață restul.
Competențele se obțin din licență. Acum am tot auzit cu toții că ăla a profesat fără licență, doar cu master. Asta pentru că acele competențe le-a obținut din master.
Acum întrebarea e „ce rost are să mai dau o licență dacă am deja una?" Pentru că vei avea o șansă mai mare pe domeniu. La stat nu te primește fără licență. O licența, față de master, îți dă competențe pe un domeniu, o arie mai largă de subdomenii. O licență nu se echivalează decât rar cu o alta din alt domeniu. Plus că nu toți angajatorii angajează numai pe baza competențelor. Unii vor neapărat oameni calificați deci licențiați.
Așadar ce spui tu că „în domeniul uman nu îi interesează ce licență și ce master ai- e irelevant " e o generalizare pripită. Pe unii îi interesează, pe alții nu.
2.De unde știi tu că te plătește după cât de greu e de făcut o treabă? Adică, sunt de acord, are sens. Dar te plătește și după câți bani produci. Din nou, amicul meu are cunoștințe de economie (de aia am spus că investește la bursă) deci știe și cum funcționează salarizarea. De unde știi că te plătește în funcție de ce știi să faci? De fapt, ce vrei să spui cu asta? Că dacă ești chimist și lucrezi pe postul unuia, vei câștiga mai bine decât un farmacist pe postul corespunzător? Ambele sunt ocupații cu o calificare de nivel 4 deci care e diferența? Cer o realitate obiectivă pe care să îți bazezi argumentul. Te plătește după aceste două aspecte și după cum negociezi cu el. Elma a spus că salariul se negociază și asta duce la dezmințirea (debunking) a ce ai spus tu- că salariile chimiștilor sunt mici. Asta e o generalizare pripită (problema cu generalizările e atunci când se fac pe raționamente eronate și eșantioane mici nu când le faci). Tu ai o prietenă cu doctorat cu salariu mic (nu ai zis cât și asta depinde și de cât voia ea și cât a negociat) și iei un exemplu ca standard. Trebuie să înveți cum să raționezi.
Așadar, salariul îți crește cu o serie de factori printre care experiența, abilitățile, eficiența ta în muncă și învățare, și cum negociezi. Unii au nevoie de mulți ani să atingă o anumită sumă, alții de mai puțini, iar asta depinde de factorii menționați anterior.
Încă ceva. Pe cele nereglementate, la privat, poate angaja și oameni care n-au facultate dar au liceu pe profil. Asta atâta vreme cât competențele coincid. Poate angaja și necalificați pe posturi de calificați dar dacă angajatul face o greșeală, firma plătește ea daunele. Dacă angajează un calificat iar acesta greșește, plătește el. Deci tu pe cine crezi că va lua. Plus că necalificații acre lucrează pe posturi de calificați sunt foarte rari. Și mai rare cazurile în care nu a fost vorba de PCR.
PVAAVU329 întreabă: