Care sunt diferențele dintre Academia de Poliția "Alexandru Ioan Cuza" și Academia de Poliție din Câmpina?
Colectează studenți din diferite părți ale țării,
Și aș mai avea de adăugat, dacă știți:
2. Cât durează pregătirea?
3 ani?
3. Ce beneficii/avantaje și dezavantaje ai ca student la ele?
Beneficii. Uniformă, cazare, mâncare gratuită, repartiție sigură la terminare. Dezavantaje. Regim militar, sculare și culcare la oră fixă, între ele, program structurat pe ore, nu ieși în oraș, în permisie când vrei tu.
4. În ce condiții se desfășoară viața la fiecare în parte?
La fel în ambele, am spus mai sus.
5. Cum funcționează repartiția de la final?
Unde te trimite țara, acolo te duci de exemplu în comuna Scăieții din Vale. Apoi după un timp, poți aranja să te transferi unde ai dori, dar nu imediat.
6. Aproximativ ce salarii sunt în funcție de grad?
Conform grilei de salarizare a MAI.
7. În ce ritm și condiții avansezi în grad?
În condițiile și la intervalele de timp stabilite de regulamente interne ale ministerului, a stagiilor și cursurilor de perfecționare ulterioare. Dar la excepțional, pentru activtate și merite deosebite, poți avansa ceva mai repede,
8. Ce muncă trebuie să faci, mai exact, atunci când ei te angajează?
În funcție de postul pe care ești repartizat. Poliția rutieră, etc.
9. Și cum e programul? Fixat de ei? Variază? Și zilele libere?
Programul la academie fixat complet.
La muncă, teoretic 8 ore pe zi, orele suplimentare se plătesc, repaus săptămânal și concedii ca și orice alt angajat, dar este un serviciu militar, ești sub comandă, dacă se dă alarma sau sunt condiții deosebite, mergi și execuți ordinul, că e noapte, nu mai contează.
Salut!
1) Din scoala de politie iesi agent de politie, pe cand din academie iesi ofiter. Poti urma scoala de politie, iar mai apoi, daca vrei, poti urma academia de politie la fara frecventa si iesi ofiter.
2) la scoala de politie dureaza un an( anul 2020), pe viitor s-ar putea reveni la formatul de 2 ani. Incepi in ianuarie si termini in decembrie. La academie dureaza 3 ani la politie sau jandarmerie, 4 la pompieri.
3) beneficii: cand termini esti angajat direct, daca ai rezultate bune esti repartizat la tine in judet, ai tot felul de solde si norme inca de pe bancile scolii/facultatii. La scoala incepi practica din a doua jumatate a anului, iar acolp esti platit(nu cu un salariu intreg de politist, dar tot primesti mult), viata de student/elev este superba, actiunea este mereu prezenta, etc...
Dezavantaje; ai contract cu ei pe 10 ani de la terminarea studiilor, altfel trebuie sa le plateati scolarizarea integral, poate cu ceva taxe(scolarizarea fiind in cu totul gratuita, cazarea, tot! Ei iti dau de mancare, ei iti dau adapost, nu esti ca un student, sa le platesti.)
4) Viata de student/elev la politie este frumoasa, ti-am spus, nu mori de plictiseala niciodata. Cu permisii poti veni si acasa, nu te gandi ca vei ramane in permanenta acolo, cu toate ca poti. Ai ceva obligatii si iti sunt interzise niste lucruri ca student/elev, ca na...esti viitor cadru MAI.
5) la final esti repartizat dupa medie. Aia buni la ei in judet, aia slabi in judetele invecinate. Am un prieten care a fost repartizat in Dambovita, el fiind din PH, iar altii din Dambovita sunt aici, la noi.
6) pf... Aici variaza mult. Agentii au undeva la 5.000 lei din start, la ofiteri stiu ca-i mult mai mult. Daca vei cauta pe net vei gasi salarii de 1.000-3.000+ lei, sunt salarii fara norma de hrana(1.000 lei aproape), cea de echipament, sporuri de risc, ture suplimentare, si muuulte altele.
7) avansarea se face de regula la 2 ani, daca ai rezultate exceptionale, ori, in cazuri mai favorabile in mai putin timp, daca spre exemplu ai vreo fapta eroica.
Trecerea de la agent la ofiter se face doar prin parcurgerea academiei.
8) la angajare exercitii intocmai ce presupune fisa plostului. Interventii pentru o multitudine de cazuri, patrule, sprijin, etc...depinde si ce specializare ai. Unul de la rutiera nu face ceea ce face altul la criminalistica.
9) programul variaza. Am prieteni care sunt cateva ore pe zi la munca, si au cateva libere, altii sunt 12 ore cu o zi libera, apoi repetare, altii cu o zi la munca, 2-3 libere dupa. Nu stiu sa-ti zic concret!
Uite cum as face eu: as intra la Campina, stau 10-11 luni acolo, ies pe salariu in ianuarie. Din ianuarie pana in vara, pe langa munca, invat pentru academie. Vine vara, intru-nu intru, totul bine. Am intrat, am platit anul de la Campina si acum sunt si student, si agent. Dupa 3 ani sunt ofiter si am fost platit in toti acesti 3 ani cu un salariu decent.
App... Vreo 8000 de lei este plata achitarii anului la Campina in caz ca renunti la uniforma sau incepi academia la FR.
La raspunsul acesta as mai adauga: Sunt aproape sigura ca la frecventa redusa la Academie e cu taxa, pentru ca nu ti se ofera camin la FR.
Traseul pentru proba spotriva s-a modificat, e mai dificil incepand cu ianuarie 2020.
La Academie se pune baza mai mult pe munca de birou (locurile scoase de MAI, decat se pune la Campina unde mai mult este practic (in teren). Apropo, Genjj, Campina nu e Academie de politie, ci scoala de subofiteri.
ionutrusu1122 întreabă: