Salut,
1. Nu, niciun polițist nu poate în timpul liber să oprească șoferii care încalcă legea (de exemplu dacă depășește pe linie continuă)
Arestări, pentru ce anume?
Dacă se constată a fi o infracțiune flagrantă este OBLIGAT indiferent dacă se află sau nu în timpul programului să ia măsuri. (Oriunde s-ar afla) Cum ar fi: violuri, tâlhării, bătăi
Imobilizează agresorul dacă se poate, sună la 112, e.t.c.
2. Ce ai cu arestarea? Nu, un jandarm aflat în timpul liber nu poate lau măsura arestării pentru adresare de injurii. În schimb poate solicita o patrulă de poliție să stabilească contravenția (Lg 61 art. 2 alin. 1 pct. 1)
Depinde cu ce încalcă legea persoana respectivă. Dacă e infracțiune procedează ca în cazul de mai sus.
3. Și un agent intră în contact cu infractorii. Depinde ce ofițer o să fii.
Sunt ofițeri care sunt în birouri (de ex. logistică) care nu au treabă cu infractorii, și sunt agenți (de ex. investigații criminale/ rutieră/ ordine publică) care au de a face cu infractorii.
De exemplu, o persoana conduce sub influența băuturilor alcoolice (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat), acea persoană este un infractor.
Deci, nu depinde gradul. Depinde structura.
4. Ofițerii de poliție, cât și agenții nu stau zilnic la muncă. Ca tot omul, ai concedii.
Normal că va trebui să anunți unele aspecte pe care le vei face.(părăești țara, părăsești județul).
5. Depinde de structură.
Rutieră, Ordine Publică, BCCO, Investigații criminale, Logistică, Secretariat e.t.c.
În aceleași structuri poate lucra și un agent.
6. Cel mai probabil, în viitor.
1. Nu. In civil si in afara programului, suna la 112 ca orice alt cetatean.
2. La fel, in timpul liber este un simplu civil, nu poate retine/amenda pe nimeni, poate doar sa anunte problema la 112 si sa ramana ca martor
3. Ca ofiter poti fi prezent si in patrule, faci audieri la sediu, deci 100% lucrezi cu infractorii. Nu, nu ai dreptul de a legitima persoane in timpul liber, nici ca ofiter. Ai dreptul de a retine infractorii prinsi in flagrant, adica: agresorii, violatorii, hotii, persoanele date in urmarire. Nu ai voie sa porti arma in timpul liber, nu poti da sanctiuni in timpul liber.
4. Falsa prima parte. Au program normal, rareori fac ore suplimentare. Dar da, atat angajatii MAI aflati sub juramant, cat si cei de la MApN, trebuie sa anunte atunci cand parasesc raza localitatii in care au postul, atat in timpul liber dintre turele de serviciu, cat si in timpul concediului.
5. Se ocupa cu domeniul de politie in care au incadrare. Pot fi la rutiera, la ordine publica, pot avea in grija persoane periculoase, evidenta armelor sau a posturilor de paza. Depinde ce fel de post prind, nu toate sediile de politie sunt la fel, nu toti ofiterii fac acelasi lucru. Poti fi 2 ani la rurala, apoi la rutiera, etc.
6. Ofiter nu te angajezi dupa un interviu. Trebuie sa ai scoala pentru asa ceva, iar daca o faci, cu siguranta vrei sa intri pe post.
anonim_4396 întreabă:
ana24stanescu întreabă: