anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut.
Cine ma lamureste si pe mine cu urmatoarea problema:Am lucrat 4 luni de zile la o firma pentru prevenirea situatiilor de urgenta avand functia de servant pompier.Am obtinut atestatul de servant pompier la aceasta firma la care am lucrat.S-a spus de la inceput ca daca ne dam demisia inainte sa indeplinim minim 2 ani de vechime nu o sa ne elibereze atestatul decat daca il platim... ceea ce este ilegal sa ceara bani, mai ales ca nu am semnat nici un contract sau nimic care sa mentioneze asta.Am vorbit cu contabila care se ocupa cu tot ce tine de firma si a spus ca daca vreau atestatul sa achit contravaloarea atestatului ceea ce este ilegal.Aceasta firma nu plateste contributiile angajatilor si are multe nereguli de aceea au plecat anumiti angajati printre care si eu.
Cine imi poate spune unde ma pot adresa si ce demersuri pot face pentru a-mi elibera atestatul pentru ca vreau sa ma angajez la alta firma pentru prevenirea situatiilor de urgenta si daca ar trebui sa dau din nou un examen ar fi ilegal pentru mine, deoarece nu pot sa sustin de mai multe ori un examen pentru obtinerea atestatului de servant pompier.

Răspuns Apreciat de Editori
Bula
| Bula a răspuns:

Daca ai lucrat legal 4 luni la aceea firma, atunci trebuie sa ai un contract de munca, cu salar stabilit in el.
Daca in contractul de munca, in vreo anexa sau alt act aditional s-a prevazut si cursul de calificare, atunci in acel act trebuia sa fie prevazute termenele si conditiile de obtinere a calificarii, inclusiv durata si costul acesteia, precum si conditiile de achitare ale costurilor aferente.

In lipsa unui asemenea act (acord), tu nu ai nici o obligatie de plata pentru calificare, dar nici firma nu este obligata sa-ti dea certificat de calificare.
Daca exista un asemenea act (acord), atunci acela are valoare de LEGE intre firma si tine, ca semnatari si trebuie sa se incadreze in conditiile legislatiei nationale existente la data semnarii.

Doar in cazul nerespectarii unei conventii existente poti sa faci demersuri pentru repararea problemelor ce provin din incalcarea prevederilor din acel act (pe cale maleabila, prin Oficiul Fortei de Munca sau prin instanta judecatoreasca).

| anonim_4396 explică:

Mersi.