| VicSiJocurile a întrebat:

Salut! Imediat gat clasa a12-a și mă gândesc să mă duc la facultatea de filosofie. Am înțeles că nu e complet nefolositoare, pentru că te învață, pe lângă teorie, multe lucruri practice legate de gândit critic, oameni, capacități cognitive, de analiză, exprimare, etc. și că e foarte folositoare în lumea corporatistă. În plus, poți alege orice master, astfel încât după facultate poți să te orientezi pe orice nișă. Până acum nu am avut vreodată un job real, doar voluntariate, dar mă gândesc că nu se compară, iar ce aud de pe net e foarte contradictoriu așa că am și eu următoarele întrebări:

1.Este adevărat că facultatea de filosofie e chiar folositoare în formarea ta ca om și că poate să te ajute pe piața muncii? Rog să răspundă doar cei care chiar știu ceva despre asta, căci știu deja că McDonald's angajează mereu.

2.Pe timpul facultății ai timp de un job part-time sau un internship ca să mai vezi și tu cu ce se mănâncă?

3.Mulți spun că facultatea e degeaba și că mai bine te pui la muncă, că angajatorilor nu le pasă de facultate, atâta timp cât știi să bagi vrăjeală, dar în același timp mulți oameni se plâng pentru că e nevoie de multe cunoștințe, experiență și documente ca să fii angajat și să avansezi. Ce apreciază angajatorii mai mult - un om cu facultate, dar mai puțină practică în domeniu sau un om fără facultate dar cu mai mult timp în domeniu?

4.Caut exemple de carieră în corporație. Există vânzări și publicitate, HR sau management, în rest e foarte greu să găsesc un job specific pentru că din câte înțeleg, fiecare face ce prinde la corporație, nu neapărat ce e angajat să facă. Ce naiba faci acolo toată ziua dacă nu ești IT-st și programezi?

Mulțumesc anticipat!

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

1. Nu
2. Nu
3. Corect
4. Nici o facultate nu vine cu loc de munca asigurat, de aceea trebuei s ate uiti in jur ce este nevoie in societate, ca s ate poti accesa spre o cariera pratica, care-ti poate aduce un job imediat dupa ce termini o facultate, sau o scoala postliceala de meserii.

Este plina tara de cei care au terminat facultati inutile si care se chinuie cu anii sa prinda un job in domeniul respectiv, pana ce foamea ii impinge sa faca ceva util, cu care sa castige ceva banuti.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu e chiar așa folositoare in câmpul muncii decât dacă te duci spre ceva gen HR.

Clar ai timp de munca. E o facultate ușoară.

Depinde ce vrei sa faci. Nu o sa ajungi niciodată inginer, medic, avocat fara facultate. Dar da, sunt meserii unde contează mai mult ce știi să faci decât diploma.

| mODIN a răspuns:

1. Nu este adevarat! Ideile astea precum "iti formeaza mintea, gandirea critica, gandirea logica" etc. sunt doar vrajeli. Du-te la un targ de cariere, sau pe eJobs, sau pe Linkedin. Nu vei gasi un singur angajator care cauta pe cineva cu studii in filosofie. ZERO!

2. Da, ai. Nu stiu cum Dumnezeu zic unii ca nu ai cum sa lucrezi in timpul facultatii, ca eu cumva am reusit si luam si note bune. La master am avut doua joburi in acelasi timp. Esti, clar, fortat sa fi eficient cu timpul tau, dar n-as zice nici ca e neaparat greu.

3. Aproape universal angajatorii prefera experienta. Exceptie fac cateva domenii precum medicina, arhitectura si drept. Daca nu te tenteaza unul din astea, e o alegere mai buna sa intri direct in forta de munca.

4. E putin greu de raspuns aici, pentru ca fiecare firma/companie e diferita. Dar intr-o corporatie te poti astepta la chestii precum facut prezentari, trimis emailuri, sunat clienti, semnat fise, bagat date in excel, corectat texte pentru site, editat poze pentru social media (chestii de baza), sedinte pe zoom etc.


PS: Iti zic si ce am facut eu dupa liceu, sa nu faci aceleasi greseli ca mine. Eu am facut facultatea de litere, deci tot in domeniul filologiei. Dupa ce am terminat, aproape toti colegii mei ori au schimbat domeniul si s-au apucat de o alta facultate, in management sau mai stiu eu ce, ori s-au angajat la call center si de atunci pana acum stau pe maxim 3000 de lei pe luna.

Eu am cam fost singura exceptie de la regula (din noroc, nu din altceva) si am ajuns de la 22 de ani sa predau intr-o universitate (una militara, de aia am putut incepe asa devreme). Dintre colegii mei, discutabil eu am ajuns cel mai okay (din nou, din noroc) dar tot castig semnificativ mai prost decat altii pe care ii stiu ca s-au angajat direct dupa facultate in HR sau logistica sau alte domenii de genul.

Consider ca valorile si ideile pe care le inveti la litere sau filologie sunt importante pentru dezvoltarea ta ca individ. Doar ca:

a) Nu iti platesti facturile doar din a fi un om cu o minte dezvoltata. Iar daca exista stresul baniilor, la altceva nici nu-ti poate sta mintea, indiferent cat de pasionat ai fi de un domeniu.
b) Oricum facultatile astea sunt aproape degeaba pentru ca mintea ta nu e suficient de formata sa inteleaga complet ce ti se preda acolo. Il citesc acum pe Jacque Derrida, din care mi-am scris lucrarea de licenta, si imi dau seama ca, atunci cand am scris-o in ultimul an, eu de fapt nu intelegeam absolut nimic. Am luat 10 la o materie numita "Teoria Literaturii", iar acum cand incerc sa-mi amintesc ce am studiat acolo, dintr-o curiozitate fata de viziuniile lui Bakhtin, W. Benjamin, Gadamer etc. imi dau seama ca i-am studiat la 18 ani degeaba, ca nu aveam cum sa pricep nimic la varsta aia, si am fost punctat pe cat am invatat pe de rost.
c) Si cand o sa ai 30 de ani vei gasi pe rafturile librariilor carti de Hegel, Nietzsche, Epicur etc. Filosofia si literatura pot fi studiate toata viata, si e mult mai bine sa le studiezi avand stabilitate financiara mai intai. Daca la varsta aia te obsedeaza in continuare si regreti ca nu le-ai studiat formal, poti sa o faci si atunci, nu te opreste nimeni.
d) Ultimul punct, si aici voi face o afirmatie mai controversata, dar, inca odata, sunt profesor, deci stiu ce zic: Educatia formala e absolut inutila! Complet si iremediabil inutila. Si nu te gandi ca aici critic sistemul educational romanesc. Nu! Educatia formala (punct) e inutila! In domenii mai practice precum economie, relatii publice sau IT este impresionant mai putin eficienta decat 'a invata facand', in punctul in care o diploma de facultate nu arata decat ca ai fost 3 ani somer dupa liceu.

Iar in domeniile precum filosofie si litere... Spalare pe creier, nu o pot numi altfel. Fix in filologie, a carui scop e sa-ti tina mintea mereu deschisa, sa te invete sa gandesti pentru tine insuti, fix aici dai de cei mai ideologizati si radicali profesori din lume. Si pentru bacul la romana a trebuit sa inveti despre curente literare, deci stii ca mentalitatea colectiva evolueaza in valuri si reactii. Ei bine, si in zilele noastre exista astfel de curente in gandire, iar in facultatile de filologie sa te puna dracu sa incerci sa faci ceva, sa vi cu o idee care nu se supune curentului general, ca te mananca profii de viu.

Vrei sa inveti mai multe despre filosofie si sa-ti dezvolti gandirea? Citeste tu pentru tine. Pune intrebari acolo unde nu intelegi ceva, dar nu urmari curentele sau "canonul". Daca in urmatorii trei ani citesti din istoria gandirii cu un interes real in timpul liber, iti garantez ca vei fi mai inteligent si mai specializat in asta decat dronele neo-marxiste cu licenta in Foucault si job full time la Taco Bell.

| OmBanal33 a răspuns:

Deci:
Daca vrei sa faci facultate foarte bine, nu exista "facultate proasta" in fiecare inveti cate ceva, fiecare experienta noua este bine venita.
Cam in toate facultatile te invata sa "gandesti" (depinde de facultate)
Indiferent de facultate iti recomand sa te inscrii de la inceput din primul an la modulul optional de psiho-pedagogie. Asta este un back-up plan pe care il ai in caz ca totul merge prost. (Poti sa predai pana in clasa a 8-a sau a 12-a, nu mai stiu)
De asemenea dupa terminarea facultatii poti sa faci acel curs de HR, care iti permite sa fi HR.
In legatura cu una din intrebarile tale... nu stiu ce practica o sa ai tu la filozofie... acolo practic e vorbaraie multa si "gandire critica".
La aia cu: ce cauta angajatorul depinde de jobul si domeniul respectiv.
Daca poti sa muncesti? Sigur, dar o sa fie greu... Depinde daca iti permite orarul de la facultate asta.
Da, poti sa te duci la multe alte mastere dupa facultate, insa trebuie sa iei in calcul ca practic masterul este un fel de:
"intram mai in detaliu" ce am facut in facultate, asa ca daca te reprofilezi la master sa stii cat de cat "materia de baza" predata in facultate...