1. Vei avea nevoie de un atestat, nicidecum de o autorizare!
Atestatele de ghid se eliberează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 305 din 8 martie 2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism şi a Ordinului nr. 637 din 1 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
Citeste actele normative din link-ul : http://turism.gov.ro/legislatie/control-si-autorizare/ghizi-de-turism/
Din continutul Ordinului 637/2004 citeste cu atentie " Normele metodologice privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism".
2 In vederea atestarii si a primirii ecusonului de ghid dosarul cu documentele enumerate la Art. 14 din Norme se depune la registratura Ministerului Turismului :http://turism.gov.ro/contact/
Suna la numarul de telefon din link pentru a te asigura ca informatia mea este exacta!
3.Nu este obligatoriu sa detii o masina. In schimb este obligatorie detinerea unui atestat privind cunoasterea unei limbi straine asa cum se arata la Art. 14 din Norme.
4.In ceea ce priveste PFA-ului demersurile se fac numai dupa ce vei primi atestatul de la Ministerul Turismului.
Te-as sfatui sa nu te grabesti cu infiintarea PFA-ului, adica sa profesezi pe cont propriu. Sfatul meu are la baza informatia ca, in Romania, sunt atestati peste 3500 de ghizi si numai 10% dintre ei profeseaza cel mult 6 luni /an! Cauta, intai, sa profesezi in calitate de angajat la un agent economic (firma) cu activitate de turism (vezi prevederea de la art. 17 din Norme!).
Succes!