| Ionut_Brotnei_1990 a întrebat:

Salut tuturor, doresc sa ma specializez in domeniul auto ca si inspector ITP, intrebarea mea este urmatoarea: De ce am nevoie ca sa pot ajunge inspector ITP? Avand in vedere ca nu am un liceu mecanic si nici faculate pe acest domeniu. Am diploma de bacalaureat.Am inteles ca ar fi ceva curs de inspector ITP dar nu stiu sigur daca cu acel curs o sa pot profesa in acest domeniu. Multumesc anticipat.

3 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Vezi acest filmulet. Ai nevoie de cateva lucruri, de care observ ca esti cam paralel.
https://www.youtube.com/watch?v=ILMiOIxRTX8&ab_channel=99Vehicles

| Violleta2022 a răspuns:

Inspector ITP este o functie nu o meserie, care se poate obtine numai prin concurs dupa ce ai terminat o facultate auto si ai cel putin 5-10 ani de experienta in domeniul auto.

Doar cu BAC-ul esti muncitor necalificat si nu ai cum s aajungi vreodata inspector ITP, fara facultate si experinta in domeniu.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Pe scurt, faci o calificare in domeniul auto (mecanic auto, de preferat), unde lucrezi 3 ani. Nu strica sa aduni si alte calificari in domeniu. Neaparat sa fii angajat cu cod din categoria reparatiilor auto, altfel nu se ia in considerare. Apoi mergi la RAR pentru atestare. Trebuie sa ai permis cat. B, bineinteles.
Spor la citit:

Cerinţele privind atestarea ca inspector ITP sunt prezentate în Anexa 71 din RNTR 1 și sunt următoarele:

a) cu privire la competenţa profesională, că acesta deţine cunoștințe şi capacitate de înțelegere certificate în următoarele domenii (discipline de studiu):
– mecanică / dinamică;
– dinamica vehiculelor rutiere;
– motoare cu ardere internă;
– construcţia vehiculelor rutiere;
– diagnosticarea vehiculelor rutiere;
– materiale și prelucrarea materialelor;
– electricitate / electrotehnică / electronică;
– componente electronice ale vehiculelor rutiere;
– aplicații IT.

b) cu privire la experienţa profesională documentată, că acesta a desfăşurat cel puțin 3 ani, cu normă întreagă sau cu normă parţială pe o perioadă echivalentă, în calitate de angajat, titular al unei persoane fizice autorizate, titular al unei întreprinderi individuale ori de membru al unei întreprinderi familiale, una dintre următoarele activităţi:
– activități de reparații auto în domeniul mecanic sau electromecanic, în cadrul unor ateliere autorizate potrivit legii pentru desfăşurarea cel puţin a activităţilor de reparaţii pentru motor, sistemul de rulare, sistemul de direcţie şi sistemul de frânare;
– omologări sau verificări tehnice pentru vehicule, în cadrul unor autorităţi de omologare ori servicii tehnice notificate;
– ITP (în calitate de personal tehnic auxiliar neatestat), în cadrul unor SITP autorizate potrivit legii.

c) cu privire la experienţa necesară manevrării unui vehicul în cursul efectuării ITP, că posedă permis de conducere corespunzător clasei de ITP pentru care solicită atestarea, cu respectarea următoarelor cerinţe minimale:
a) pentru clasa I – permis de conducere categoriile A şi B1;
b) pentru clasa a II-a – permis de conducere categoria B;
c) pentru clasa a III-a – permis de conducere categoria C şi/sau D.