| Laurențiuuuuu28 a întrebat:

Salut! Nu știu ce facultate să aleg și chiar simt că mă regăsesc în fiecare,dar prezint și lipsuri sad
Facultățile sunt : matematică informatică, litere română si o limbă străină (cred că spaniola sau engleza),pedagogia învățământului primar și preșcolar sau ceva domeniu medical (medicină generală,medicina dentară sau asistență medicală, asta dacă iau examenele,dar chiar dacă le aș lua tot nu as putea renunța la celelalte + că mg si md durează prea mult și nu mă văd în stare să aștept atât,dar în acelaș timp mă văd interesat f mult de bio și de a ajuta oamenii chiar dacă și româna și matematica mă atrag)
Cu pipp,litere și fmi aș alege învățământul.
Cred că rezumatul este : domeniul sănătății vs învățământ.
Ca puncte sabe pentru litere am faptul că nu s cel mai bun la limbi străine și lumea zice că proștii termină litere, la fmi nu știu info dlc, iar la amg toți îmi zic că e pentru fete.
Chiar nu știu ce să aleg. Mereu mă gândesc și mă răzgândesc.
Aveți vreo idee cum aș putea face alegerea mai ușoară sau cv sugestii?
Ms pentru atenție! ????

3 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Buna.Cred ca e foarte dificil de zis.Adica tu chiar vrei sa alergi dupa mai multi iepuri si cred ca stii ce se spune cand procedezi asa: ca nu prinzi niciunul.Te-ai pregatit temeinic pentru admiterea la toate? Du-te acolo unde stii 99% ca iei o nota buna? Sau da pur si simplu cu banul? Cand acesta va fi in aer, e foarte posibil ca tu vei spera pentru o optiune anume si indiferent ce cade, tu vei sti deja ce ai de ales.

Din punctul meu de vedere trebuie sa alegi optiunea cu cele mai putine puncte nefavorabile.Ai crede ca avantajele sunt importante, insa in Romania numarul cat mai mic dezavantaje e cheia.laughing Ma gandesc ca sistemul de invatamant si cel medical nu sunt asa diferite: ambele se confrunta cu lipsuri majore de fonduri pentru echipamente si aparatura specifica, pentru research, lipsa de interes si respect atat din partea adultilor cat si a copiilor pe care urmeaza sa-i inveti etc.Si ambele traiesc din plocoane, mici atentii precum cafelute si altele, ceea ce mi se pare profund gresit.My 2 cents.Da, e o perspectiva cam sumbra, dar poate iti da de gandit dintr-o perspectiva diferita si intr-un final te ajuta sa iei o decizie (foarte)buna.

| Catrice a răspuns:

Construcții. E mai sigur.

| AT08915 a răspuns:

Ca absolvent de litere îți spun că ar fi bine să stăpânești o limbă străină. Din moment ce vrei romana + lb. straina cel mai probabil vei merge pe o specializare de tip limba si literatura unde se face multa gramatica si comentarii literare ș.a.m.d. Ar mai fi si varianta de specializare Limbi moderne aplicate unde nu ai opțiunea lb. române, ci trebuie să alegi două limbi străine (unde ai o limba principală și una secundară) dar această specializare se focusează mai mult pe traduceri. De menționat ar fi faptul că la ambele specializări de litere poți urma modulul pedagogic după care, dacă îl și termini, vei primi un certificat de absolvire in baza căruia vei putea urma o carieră in învățământ pentru ambele limbi studiate, indiferent care din ele a fost principala si care a fost secundara. Pe langa cariera didactica mai poti merge si pe traduceri insa e nevoie sa sustii un examen la ministerul culturii unde alegi combinația de limbi și domeniul pentru care dorești să fi traducător certificat (de ex. dai examen pe engleză-română în domeniul juridic); după care cu aceat certificat mergi la Ministerul Justiției dacă vrei să devii și traducător autorizat. Având în vedere că la litere studiezi două limbi (indiferent dacă alegi specializarea limbă și literatura sau limbi moderne aplicate) programul de studii e cu dublă specializare si o să ai cam dublu examene. Prietenii mei de la alte facultăți aveau 4-8 examene pe semestru în timp ce eu aveam 14-15 (cam 7 pe fiecare limbă și încă un examen de la modulul pedagogic). Ceea ce m-a facut să îmi schimb domeniul de studii și de muncă este faptul că in traduceri esti platit dupa volumul de munca, iar salariul poate sa difere in functie de cate pagini sau cuvinte traduci intr-o perioada de timp. Rar gasesti job in traduceri cu salariu fix. De mate-info și AMG nu mă consider in masura sa iti dau vreun sfat dar daca ai vrea și alte idei, eu ti-as recomanda sa te interesezi si de imagistică medicala (radiologie), inginerie medicala, controlul și expertiza produselor alimentare, tehnician dentar sau nutriție și dietetică. Intră pe site-urile facultăților, caută programele de studiu care ti se par interesante și caută bine pe pagina aia web că trebuie să găsești planul de învățământ unde îți și arată ce discipline vei studia în fiecare an. Și poate ai noroc și găsești și fișa disciplinei unde îți prezintă succint cam ce îți va fi predat la materia respectivă într-un semestru și alte detalii de genul. Succes!