In general, categoriile astea de forta functioneaza identic, dar deviaza foarte mult salariile pilotilor (mai ales cei de supersonice) fata de tot restul personalului MAPN. Am trait sa aud pe cineva care imi spune ca la 24 de ani a strans deja 100.000 de euro, lucru care e imposibil pentru oricine altcineva in armata.
Am mai auzit si anumiti oameni care spun ca viata la fortele aeriene e o idee mai linistita, dar aici nu-ti pot vorbi din experienta proprie.
Mersi de raspuns.Eu as vrea sa merg pe fortele terestre la vantorii de munte (pentru ca sunt din Brasov) dar nu stiu daca trebuie sa fac o facultate specializata pe asta (de exemplu scoala de sub-ofiteri de la pitesti pregateste vanatorii de munte separat).Dar daca nu se poate, as prefera fortele aeriene.
Stai asa. Daca vrei la vanatorii de munte, e specializare speciala pentru asta la AFT Sibiu, dar nu iti garanteaza nimeni ca dupa vei fi repartizat la Brasov. Astia au mai multe unitatii (prin zona, intr-adevar, dar doar Brigata 2 e in orasul Brasov din cate stiu). Dar acolo cred ca intra doar cei cu mediile cele mai mari, restul prin Predeal, Azuga, Busteni etc. Asta daca te tenteaza sa devi ofiter, desigur. Daca iti place asa mult Brasovul poti aplica direct la AFA care chiar in Brasov se afla, dar in general repartizarea dupa se face prin Fetesti, Bacau, Campia Turzii, Boboc (langa Buzau) sau Chitila.
Legat de subofiteri nu stiu sa-ti spun exact cum merge treaba. Am cunoscut multicei fosti vanatori de munte si majoritatea au facut la Pitesti scoala, dar nu as stii sa-ti zic ce specializare pentru ca eu lucrez predominant cu adjutanti principali care deja au doar functii administrative in punctul asta al carierei.
Nu imi e neaparat sa lucrez in Brasov, dar mersi, m-am uitat pe site-ul AFT si au locuri speciale pentru vanatorii de munte.Insa nu stiu daca merita, am multe rude in mapn si sri dar niciuna nu mi-a recomandat chestia asta.Cred ca e mai bine la fortele terestre normale, invat, dau la AFT si daca nu intru ma duc la mistri militari cred ca pe telecomunicatii. Daca mai stii ceva informatii despre sub-ofiteri, te rog sa imi spui (ce fac ei, ce salariu primesc, sunt bataia de joc a ofiterilor? etc.).De maistri stiu ca sunt destul de respectati si au salarii intre 5000-6500 pe acolo, cei care au 20 de ani de experienta iau si 7000, dar de sub-ofiteri nimic nu am auzit.
Ce fac ei? - Treaba propriu-zisa a armatei. Ofiterii sunt un fel de manageri si ei sunt cei care opereaza masina militara. Cu exceptia pilotilor, toti soferii de vehicule de orice fel, inclusiv tancuri, sunt subofiteri. Cei care trag cu arme sunt subofiteri. Cei care trag cu rachete sau opereaza sisteme de detectare a rachetelor sunt subofiteri. Maistrii sunt tot un fel de subofiteri doar ca specializati pe lucruri mai tehnice, un fel de ingineri/mecanici. Asta nu inseamna ca nu poti avea treburi de birou sau administrative ca subofiter sau maistru daca asta iti doresti. Cei specializati pe logistica in mod special cu asta se ocupa. Doar ca nu poti avea in subordine decat 3-4 oameni din cate stiu, nu unitati sau departamente intregi.
Ce salariu primesc - depinde mult de grad, functie, nivelul de pericol etc. Mai putin decat ofiterii, dar sigur nu vei trai de pe o zi pe alta. Dar maistrii si subofiterii sunt echivalente, sa stii. Daca tu ai auzit ca acela e salariul la maistrii, va fi la fel si la subofiteri.
Sunt bataia de joc a ofiterilor - In nici un caz! Evident ca exista si sefi buni si sefi mai putini buni, dar ca regula generala nu exista "baiata de joc a ofiterilor", poate doar soldatii
O chestie tin sa-ti mentionez: eu tot ce ti-am spus e din ce am vazut sau auzit eu personaj, si sa stii ca eu nu sunt militar, ci doar lucrez pentru armata. Toate unitatile in care am calcat erau cel putin partial specializate in educatie/instructie/planificare, adica o gramada de munca de birou si de predare sau seminare/conferinte/cercuri de dezbateri sau comandamente unde au loc doar treburi administrative etc. Nu as stii exact sa-ti spun ce se intampla intr-o unitate operationala sau cu ce se ocupa militarii in primii 15 ani de cariera. Am doar o vaga idee, dar nu pot sa-ti vorbesc din experienta proprie.
Multumesc enorm de raspunsuri, perfect structurat si explicat, m-ai facut sa inteleg.Mersi.
sGlx întreabă: