anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut. Sunt clasa a 12 a pe profil de turism si alimentație, am 18 ani si nu prea știu ce sa fac dupa liceu... Știu este cam rușinoasă treaba asta dar sunt intr o pana de idei gravă, vreau sa îmi câștig bani mei si sa duc o viață buna fara grija zilei de mâine. Ca si obiectiv principal este construirea propriei mele case sau cumpărarea uneia. Ca plan in ultimul timp aveam ca dupa ce termin liceul sa imi găsesc un loc de muncă, ceva decent cu un salariu peste 3500-4000 de lei si sa imi găsesc o chirie, asta ca sa stiu cum sa îmi gestionez banii sa pun deoparte etc. De mers la facultatea sincer nu știu ce sa zic, nu ma prea pasionează nimic nici IT, nici medicină nici nimic, in acești 4 ani de liceu am descoperit ca imi place geografia si ma si descurc chiar peste decent la ea dar nu știu ce sa zic. In schimb as vrea sa am și afacerea mea ca sa pot avea venituri cel puțin mai bune decât anumite salarii din ro, toti vrem asta pana la urmă, doar ca nu stiu ce afacere. Sunt intr o pana asa de mare de idei si am o stare asa de demolarizare uneori. Uneori merg pe premiza,, mă angajez undeva cu un salariu decent si dupa vad ce îmi rezerva viitorul" si uneori simt ca nu stiu ce sa mai fac si simt ca o sa ajung un nimeni. L am vazut pe tata cum muncește intr una si câștigul e unul mizer si ce imi doresc este sa nu ajung sa ma chinui cu banii. Dacă puteți sa imi da ți niste sfaturi si sa imi spuneți daca planul meu este unul cat de cat bun as fi recunoscător

2 răspunsuri:
| Blejan_Alexandru_ a răspuns:

Salut! În primul rând, nu e deloc rușinos ce simți. Ba chiar e foarte matur din partea ta că te gândești la viitor, la bani, la independență, la cum să-ți gestionezi viața.
Angajare imediată cu salariu 3500–4000 lei + chirie + economii – E un plan foarte realist pentru început. Să înveți să-ți gestionezi banii singur e o experiență valoroasă. Nu subestima asta.
Facultate? Dacă nu te atrage nimic, nu te băga doar ca „să faci o facultate". Mai bine muncești, strângi bani, și poate peste 1-2 ani, dacă descoperi ceva care îți place, te duci atunci. Nu e grabă.

Gaseste ceva ce te pasioneaza,(incerca de toate, esti tanar), si creeaza un skill si perfectioneaza-te. Dupa ce il validezi, fiind platit, poti cumpara cursuri si cauta mentori pentru a creste.

Mult succes!