anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salut TPU,am o chestie care imi macină creierul,tocmai am reusit sa ma angajez la un servici cu raspundere putin mai mare, am trecut de examene si probe! Doar ca acum parca am ceva emotii cand va trebui să intru în lucru, gen e normal? Stiu ca în prima zi cineva e responsabil sa stea cu tine pâna pricepi, gen am mai mulți șefi gradati si altele! Am acea frica sa nu gresesc sau alte chestii! Cum mă îmbărbătez?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Anaandreea11 a răspuns:

Pai asta se numeste ieșirea din zona de confort happy și normal ca ai emotii sa nu greșești pentru ca e ceva nou și ceva ce n-ai mai experimentat. Având in vedere ca ai reușit sa treci de probe, înseamnă ca ți-ai dorit sa lucrezi in acel domeniu și practic înseamnă ca locul tau este acolo. Dacă vei avea un ‘indrumator’, ai grija sa fii receptiv, el oricum stie ca ești la început. De aceea este pus sa te ghideze, este rolul lui, iar rolul tau e sa te chinui sa-ți faci cât mai bine atribuțiile. Succes in cariera!

2 răspunsuri:
| CodrutElian1990 a răspuns:

Gandeste pozitiv: nimeni nu s-a nascut invatat si ceea ce fac altii poti face si tu. Nu trebuie sa te stresezi prea tare ca atunci gresesti mai mult.

| Unknownzgw a răspuns:

E normal ca la început să ai un pic de nesiguranță.
Gândește-te la ultimele dăți în care ai trecut prin asta - și cum a fost până la urmă. Te-ai subestimat inițial și...te-ai surprins plăcut după ce ai trecut la acțiune? Dacă da - și așa a fost cel mai des, gândește-te că există foarte mari șanse să fie același rezultat și acum.

Frică de a nu greși - asta e ok într-o anumită măsură. Dar trebuie să înveți să privești greșelile ca pe oportunități de învățare, nu ca pe eșecuri.

Random fact: în procesul de recrutare a resursei umane se pune accent pe "experiență" în principal din cauza asta - se presupune că dacă omul are experiență atunci are încredere mare în forțele lui și știe să se descurce/sunt șanse mai mari să nu se sperie. Contrar credinței populare, că "știe deja ce are de făcut și nu mai trebuie să îi facem training/dădăcim etc.".

Majoritatea locurilor de muncă presupun de fapt "specializarea la locul de muncă" - care poate fi mai scurtă sau mai lungă în funcție de cât de pregătit e omul respectiv.