1.Asa sa intelegi ca, daca vei urma Colegiul tehnic de aeronautica "Henri Coanda, filiera tehnologica, specializarea electromecanica, la absolvire, vei avea nivelul 3 de competenta pentru specializarea de "tehnician instalatii de bord"(avion).In niciun caz NU vei efectua, in cursul pregatirii practice, ore de zbor! Mai mult, nivelul 3 de pregatire profesionala NU este suficient pentru a putea lucra/angaja intr-un aeroport, ca personal tehnic de intretinere pentru un anumit tip de aeronava.Este nevoie de mai mult, adica de o pregatire avansata, la alt nivel decat cel liceal.
Toti cei care lucreaza intr-un aeroport sau toti cei care lucreaza pe o aeronava au urmat cursuri de specializare ( vezi lista organizatiilor de pregatire :http://www.caa.ro/media/docs/Organizatii_de_pregatire_lb_romana.pdf) Mai mult, toti detin cate o licenta pentru a putea profesa --- licentele sunt emise de Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), in conformitate cu prevederile europene. Vezi licentele pentru piloti :http://www.caa.ro/supervizare/piloti
Vezi pentru personalul tehnic de intretinere :http://www.caa.ro/supervizare/personal-tehnic-de-intretinere
Daca in viitor, doresti sa devii pilot, poti face cursuri de pilotaj (contra cost) la o scoala de pilotaj --- chiar si de la varsta de 16 ani ( vezi :http://www.regional-air.ro/application/RO/SERVICII/SCOALA_DE_ZBOR).Vezi si alta scoala :http://www.scoaladeaviatie.ro/ Costul cursurilor pentru un brevet pilot PPL, variaza de la o scoala la alta, dar nu mai putin de 8 mii de euro/curs. Dupa obtinerea unui brevet, ai nevoie de licenta ( de la AACR) care si aceea costa!
2. Disciplinele examenului de bacalaureat pentru filiera tehnologica, profilul tehnic si specializarea electromecanic le poti afla din lista :http://www.ebacalaureat.ro/......4-213.html
p.s. Daca te visezi pilot, te sfatuiesc ca, in liceu, sa inveti bine matematica, fizica si limba engleza --- sunt 3 discipline fara de care nu poti ajunge pilot!
Dar tu ce zicii. sa ma duc la henri coanda sau la un alt liceu cu profil filologie si sa fac dupa cursurile de pilot incepand cu 16 ani?
Nu te ajuta profilul uman(filologie) --- in orice profesie tehnica ai nevoie sa cunosti bine matematica! Ultima medie de admitere din anul trecut la liceul H. Coanda, profil tehnologic, a fost 5, 11( vezi la pagina 52 din brosura de admitere 2014:http://ismb.edu.ro/......pdf).Fiind un liceu foarte, foarte slab, nu te sfatuiesc sa il alegi! Alege intre liceele de prestigiu la o clasa de matematica intensiv engleza. Daca nu vei insista cu matematica, fizica, informatica, nu vei reusi sa-ti realizezi visul de a deveni pilot de linie (sau poate, pilot militar). Ca detinator al unui simplu brevet PPL nu inseamna ca poti pilota avioane de linie si nici militare!--- ai nevoie de alte trepte de calificare +licentiere ( vezi ce se cere unui pilot al companiei Wizz Air : http://www.cariereonline.ro/articol/vrei-sa-devii-pilot)
p.s. Pentru avioanele ultrausoare nici macar nu-ti trebuie brevet! --- vezi ce scrie tipul, pe blogul lui :http://traiesteaventura.ro/......tea-a-2-a/