| Krystina0xd a întrebat:

Ce alegeti intre meseria de avocat sau procuror? De ce? Si as vrea sa'mi spuneti si mie mai multe detalii despre meseria de procuror. Cea mai buna motivatie fundita! Multumesc!

4 răspunsuri:
| Madalina123 a răspuns:

Procurorul este persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.Are calitatea de magistrat si face parte din corpul magistratilor. Poate fi numit procuror persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege (cetatean romana, cu domiciliul in Romania, licentiat in drept etc.). Numirea si eliberarea din functie a procurorului se face prin decret al Presedintelui Romaniei la propunerea ministrului justitiei cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorii din fiecare parchet sunt subordonati conducatorului acelui parchet. Dispozitiile procurorului ierarhic superior date in conformitate cu legea sunt obligatorii pentru procurorii din subordine.
Cat despre alegere, eu aleg procurorul.
1. Un avocat: trebuie să stapânească foarte bine arta oratoriei și să aibă o anumită tentă de pseudo-neutralitate față de cele 2 tabele (acuzare și apărare) astfel încât să pară că își apără clientul PENTRU CĂ ACESTA ARE DREPTATE.

2. Un procuror: trebuie să fie un bun coordonator și să lucreze foarte bine în echipă (doar în filme procurorul este cel care studiază probelele...în realitate acesta coordonează o echipă de specialiști in vederea relevării și punerii in evidentă a probelor - sper că nu te gândești numai la probele de criminalistică... chiar și documentele care pun în evidență o evaziune fiscală trebuiesc analizate de către un contabil pentru a fi aduse în instanță).
Procurorul este cel care aduce proble în vederea stabilirii valorii de adevăr a unei informații. În toate sistemele judiciare moderne există de asemenea un procuror al apărării și un procuror al acuzării, astfel încât fiecare procuror probează afirmațiile taberei în care se află și dezminte afirmațiile celeilalte.

| zdrangoi a răspuns:

VOCÁT ~tă (~ți, ~te) m. și f. Specialist în drept care apără acuzații în fața justiției și care acordă asistență juridică celor interesați; apărător. /

| AzaghastDxFyuro a răspuns:

As prefera procuror. Avocatii mint ca sa-si scoata banii, uneori apara niste nenorociti tot pentru bani.

| LaLaura a răspuns:

Bună.eu aș alege judecător, deoarece în Rom, selecția magistraților se face de către comisii formate de C.S.M ( Consiliul Superior al Magistraturii), C.S.M este și acela care propune președintelui Rom, numirea prin decret prezidențial a magistratului în funcție. Datorită acelui decret judecătorul are inamovibilitate ( adică judecătorul este protejat față de posibilele influențe sau presiuni politice, astfel că judecătorul ar trebui să se supună numai legii și propriei conștiințe) și stabilitate, adică nu poate fi numit sau eliberat din funcție decât prin decret prezidențial, și nu poate fi promovat, retrogradat sau transferat decât cu acordul judecătorului respectiv, pentru abateri disciplinare sau de altă natură C.S.M funcționează în calitate de colegiu disciplinar. Chiar dacă e mult de muncă, de mâncat, de învățat și foarte greu de ajuns judecător, mi se pare cea mai bună meserie și ce-a mai stabilă( nu poate nimeni să-ți ia locul, că vine altul cu pile, ori că face parte dintr-un partid la putere) în ramura de drept.