Daca vrei musai Sibiu, pare ca singurii care abordeaza informatica sunt cei de la Lucian Blaga: https://stiinte.ulbsibiu.ro/info/info/catedra/despre_noi.php
Si matematica, si fizica, si desen tehnic. Si o sa mai inveti la facultate materii plicticoase ca rezistenta materialelor (la Automatica si Calculatoare in Politehnica Bucuresti se facea asa ceva).
Si e grea matematica si fizica pe care o vei face la job?
si la oras sunt din Sibiu
Exista 2 tipuri de universitati: politehnice si normale. Automatica si calculatoarele sunt mereu in ramura politehnicii si faci net mai multe materii din afara informaticii. La facultatile normale cu profil/specializare de informatica faci mai mult stiinta informaticii decat informatica "de munca si de la munca". Asta ca paranteza care trebuia lamurita.
Ambele te invata cate putin din ceea ce ti-e util la munca, insa te supraspecializeaza in toate directiile cuprinse de domeniu. De exemplu la UAIC informatica faci si alte materii precum logica, algebra si analiza matematica, proiectarea algoritmilor (asta numai in primul an) si cate si mai cate care nu sunt neaparat relevante domeniului. Si toate materiile sunt exponential mai grele decat le faci prin scoala sau fata de cum auzi de ele.
Revenind la intrebarea ta: la job depinde de pozitie, daca vorbim de informatica nu prea ai ce mate sau fizica sa faci, pentu ca deja exista toata matematica si fizica deja pe internet. Unde ti-ar fi utila matematica ar fi la master, cand faci cercetare, ceea ce este deja peste obiectivul discutiei.
Nu trebuie fizică, nu trebuie matematică. Așa cum a spus cineva mai sus, este 100% informatică. Asta fiind programarea, întreținerea, și exploatarea sistemelor informatice, în cazul nostru(software), totul se întâmplă virtual și online, nu ne interesează hardware.
Eu tocmai am intrat la master pe software development, licența am terminat-o într-un domeniu conex, ce îți pot spune este că în acest domeniu este foarte multă muncă individuală, peste 90%.
Inginer sotfware sa faci mate sau fizica?! Informatica oamenilor!
Ce treaba sa aiba fizica cu softwareul? La fel si matematica?
Drumul cel mai usor ca sa ajungi "software developer", ca terminologia de inginer distorsioneaza foarte mult ideea, este o facultate cu profil sau specializare de informatica, nu matematica, nu fizica. Licenta in cazul general e suficienta ca sa te puna pe piata, masterul e pentru cercetare, e exponential mai greu decat licenta si, daca n-ai pasiune pentru ramura aleasa, il faci degeaba.
Faci foarte multe cu fizica. De aia există și două facultăți. Cea de informatica unde faci strict partea de software și facultatea de automatica și calculatoare unde faci multa matematica și fizica pentru că acolo te pregătește să devii inginer nu doar un simplu programator. Sa nu incurcam lucrurile totusi. Daca tu știi doar că programatorul face strict partea de soft copiind niste cod de ici colo nu înseamnă că nu există și programatori care fac lucruri mai complexe
Si daca ti-as zice ca m-am uitat pe planul lor de invatamant si aia de la informatica sunt mai "ingineri sotfware" decat "inginerii" de la politehnica? Iti mananci matematica si fizica si marea lor utilitate in demersul asta de-a ajunge front/backend dev?
Politehnica Bucuresti:
http://acs.pub.ro/system/files/Plan%20invatamant%20an%202%203%204.pdf
https://acs.pub.ro/......0-2021.pdf
UAIC Informatica:
https://profs.info.uaic.ro/~webdata/planuri/2020/BSc-ro.pdf
Din cate se pare, la informatica faci niste materii net mai inchegate, putine si bune dupa cum e vorba. Si ce sa vezi! Gasesti materii in comun la poli din anul 2 pe care plebea de la info le face in primul an... avans, inginer. pregatire, vai doamne! inginer auzi tu, nu un *simplu* programator.
Acum se pune intrebarea: la ce ii sunt utile "Mecanica", "Bazele managementului", sau "Istoria religiilor" studentului care vrea sa ajunga dev la Bitdefender? Stii deja raspunsul: la absolut nimic, si inca nu doar unui soft dev, ci pana si inginerului aluia de-l preaslavesti.
"Cea de informatica unde faci strict partea de software", si inca nu doar atat, ca am mancat hardware in primul an de nici politehnica n-a pupat. Arhitectura calculatoarelor si sistemelor de operare pe primul semestru, sisteme de operare full blown pe al doilea. Si asta nu-i tot, din anul 2 facem retele care ataca si partea de hardware din ce vad prin cursuri; nu numai software, si nu strict.
Plus optionalele pe care le poti alege conform cu aspiratiile, anul viitor voi face quantum computing si sisteme embedded, oportunitati pe care nu le vad la poli in toti aia 4 ani de... inginerie.
Poti sa imi spui te rog ce facultate sa urmez in SIBIU, ca sa ajung inginer software si cam ce va trebuii sa fac la job, multumesc, Dau funda
Și dacă eu ți-aș zice că am făcut facultatea aia de AC și știu ce spun după mulți ani de experiență? Și știu ce am studiat și încotro mă puteam orienta fata de cei de la info
Bun, esti relevant ca poti vorbi de experienta. Dar studentul ce face in timp ce invata "Istoria religiilor" si bulibaseli de managementuri pe care le inveti la fel de usor din tutorialele indienilor?
"Și știu ce am studiat și încotro mă puteam orienta fata de cei de la info" esti foarte cert, si foarte subiectiv. Insa cum n-am cum sa compar planurile de invatamant de pe vremea ta, nu pot sa spun decat ca ceea ce faci astazi la informatica este net superior a ceea ce faci la poli, considerand ca inca pastram in minte directia unui soft dev si nu a unui inginer in sensul literal.
Tu ai venit si-ai zis ca politehnica-i superioara, dar planurile de invatamant nu-ti ajuta, nu vad relevanta unui "trust me bro" in cazul asta.
Unde am scris ca politehnica e superioara?
Am zis doar ca iti ofera mai multe directii...
Vorbim de corespondente imediate: mai multe directii = facultate superioara, ori nu asta e impresia pe care o lasi?
Asta e doar concluzia ta.
Faptul ca ai mai multe directii in cariera nu inseamna ca facultatea e superioara. Inseamna pur si simplu ca e vorba de altceva.
Pai atunci ce inseamna asta? O facultate care iti deschide mai multe drumuri poate fi inferioara celei care iti deschide mai putine? Spune-o direct ca la deal-la vale filosofic o putem da alta data.
Nu e bre niciun inferioara sau superioara. Sunt doua lucruri DIFERITE. De unde ai priceput tu ca e una superioara si una inferioara. Am inceput CLAR prima explicatie cu "De aia există și două facultăți."
Nu inteleg de ce ai nevoie de atatea explicatii...
Georgica vrea strict programare, asa ca da la informatica.
Petrica vrea partea de programare embedded sau ceva proiectare software asa ca da la AC.
Vasilica nu stie exact ce vrea inca asa ca da la AC ca are mai mult optiuni.
E chiar asa de greu de inteles? Sau doar vroiai sa ma auzi spunand ca e informatica inferioara sa ai vreun motiv de cearta?
Putin din toate, "pentru că acolo te pregătește să devii inginer nu doar un simplu programator", si eu ti-am adus planurile de studii de la ambele facultati. Pastram din nou contextul ca omul vrea sa ajunga soft dev si nu inginer pentru ca terminologia romaneasca este derutanta si te intreb: cu ce este informatica inferioara astazi, rugandu-te totodata sa mai dai un ochi prin ambele planuri de studii actuale, fata de politehnica care te invata istoria religiilor si managementuri?
Eliminand din discutie materiile in comun, ajungi la partea de fizica si bling bling-uri pe la poli carora pe piata nu le vad cine stie ce utilitate: mecatronica si electronica digitala... daca un singur curs dintr-un semestru din aia 4 ani iti deschide drumuri la cum le descrii, fereasca-ma ca tutorialele pe Youtube cu hobbyisti ar fi degeaba. Mi se par niste materii de nisa pentru care mai faci un an in plus si obtii niste cunostinte abia relevante pentru un hobby, sa fie astea drumurile tale nenumarate si neauzite?
Eu pot spune din capul locului: informatica te aduce mai aproape de soft dev. Sunt constient ca in facultate informatica e tratata ca stiinta, stiu foarte bine din nenumaratele slideuri de matematici cretine care nu-si aveau rostul doar ca sa descrie naiba stie ce formalizare a problemelor sau de asociere prin bazele de date. Cu toate astea, in 3 ani la info faci cat ajunge poli in 4 ani minus porcariile de cursuri bagate ca umplutura in clasicul stil politehnist.
Si da, sunt diferite si cu asta basta, dar categoric politehnica nu-i cea mai buna idee pentru soft dev-ul de rand.
Dac-as sti si ce optiuni iti da AC-ul in plus, as tace si te-as lasa, altfel nu vad cum rationezi.
Nu inteleg daca esti greu de cap sau doar pus pe cearta...
"Eu pot spune din capul locului: informatica te aduce mai aproape de soft dev."
Am zis eu altceva?
"Pastram din nou contextul ca omul vrea sa ajunga soft dev "
Asta e doar contextul tau, omul a scris clar in intrebare, daca o citeai, "inginer software".
In fine, pare ca inventezi chestii doar ca sa pornesti o cearta mai ales in conditiile in care spui singur ca nu stii ce se face la AC. Asa ca ma retrag din discutie, nu are sens.
Lasa-l, e ca si cum te-ai certa cu un caine, doar latra, nimic altceva
eu m-am contrazis cu el relativ la o chestie la care era evident dovedita logic, si dupa ce nu m-am lasat si nu a mai avut ce spune, a venit cu "argumentul" ca vrea link-uri sa dovedesc, presupun ca logica simpla e prea mult pentru el
iar de atunci tot vad ca se cearta cu cine apuca, pe orice motiv, oricat de marunt, si o tine pe a lui pana la D-zeu, orice ar fi, oricat de mult ar fi pe langa sau chiar pe dinafara
Daca vrei musai Sibiu, pare ca singurii care abordeaza informatica sunt cei de la Lucian Blaga: https://stiinte.ulbsibiu.ro/info/info/catedra/despre_noi.php
Facultatea de mate-info sau calculatoare.
Cred că și automatica și cibernetică.
Mai sunt și separat anumite cursuri care chiar dau o diploma, li e ta pentru asta
anonim_4396 întreabă:
sorinaa0 întreabă: