| NicolaeAnton26 a întrebat:

Salutare, comunitate TPU! Aș vrea să știu care este părerea voastră(a celor care au un loc de muncă stabil și preferabil cu mai multă experiență deja) referitor la salariul mediu în România. Este salariul mediu net lunar din România cu adevărat undeva la 3000-3200, așa cum spun statisticile? Pentru că mie mi se pare că ar fi mai degrabă undeva la 4000.
Nu e neapărat o frustrare, dar tot timpul m-am consolat cu gândul că sunt undeva la mijloc prin faptul că per total salariul meu coincide cu venitul mediu net lunar în România. Încă, mă gândeam că poate sunt puțin peste medie, deoarece sunt persoane(IT-iști, politicieni, etc.) care ridică foarte mult ștacheta ca să spun așa.
Și totuși, vorbind cu mai multe persoane din cercul meu de prieteni, am realizat că poate că lucrurile nu sunt chiar așa.
Din cercul meu de prieteni, aproape toate persoanele câștigă mai bine ca mine, iar eu iau undeva la 3100 lunar.
Poate e cercul mei de prieteni de vină, dar rar întâlnesc persoane care să aibă salariu mai mic de 3000 RON lunar, indiferent că e net sau cu sporuri/bonuri.
În aceste condiții... este cu adevărat 3000-3200 un salariu mediu net în România? Pentru că exact cum spuneam, mie mi se pare că ar fi mai degrabă undeva la 4000 bazându-mă pe ce am vorbit cu mai mulți oameni.

51 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

E o diferenta intre ce iei in mana efectiv si ce salariu ai pe hartie, multi incurca rau asta.
Din cate stiu eu salariul minim pe economie in romaniaeste 2300 lei dar NET este de 1400 de lei, deci 3100 de lei in mana e un salariu bunicel dar depinde de conditii, ca daca 1500 se duc pe chirie e alta mancare de peste, ca poate unul cu 2000 de lei sa o duca mult mai bine ca tine care are propriul apartament si mai aduce si nevasta sa inca 2000, iar tu poti aduce singur dublul lor dar degeaba.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Politicienii nu au salariu, ei au indemnizatie, care nu intra la calculul salariului mediu.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru NicolaeAnton26):

In politie si penitenciare salariile nu sunt mari. A se face diferenta intre salarii si venituri: in venituri intra salariile si sporurile, indemnizatia de hrana, costul echipamentului.

| NicolaeAnton26 explică (pentru Holiday):

Yep! exact la asta mă gândeam și eu! din punctul tău de vedere, cam care crezi că ar fi salariul mediu în România?

| NicolaeAnton26 explică (pentru CodrutElian1990):

Okay, man, atunci e vina mea. eu vorbesc de salariul mediu în România bazat pe experiențe, nu pe acte. Nici eu în acte nu am 3100, dar ajung la 3100. Înțelegi cam la ce mă refer? din punctul tău de vedere cu salariu la negru și tot, cam unde ar fi media în România?

| NicolaeAnton26 explică (pentru sadrian46):

De fapt, e destul de mărișor, dar îți respect opinia!

| NicolaeAnton26 explică (pentru DoarBogdan):

Deci tu chiar crezi că salariul mediu este doar de 3200?

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Wr3nch):

Nu zice nimeni de justitie, unde un grefier, sofer, arhivist are dublu salariului mediu. Iar un judecator incepator are salariu de 8-10 mii lei, dar cu toate sporurile se dubleaza.

Cred ca la 5000 lei.

Well damn laughing 5000? mult! laughing

Poate, dar nu imposibil. Gandeste-te, daca ar fi la salariul minim peste un milion de salariati - real - oare cum ar trai acestia?

| GabiDumitrescu a răspuns:

4000, lol. Daca noi ne invirtim in cercuri cu oameni bine platiti, asta nu inseamna ca media e 4000. Si mai gindeste-te la sutele de mii de mizerabili bugetari care nu fac nimic si ridica lejer peste 5000 net, incepind de la portari si soferi. La privat nu lucreaza doar ITisti si manageri... iar majoritatea firmelor abia daca faca fata cu ~2000 RON salarii pentru cei cu munca "de jos" si nu numai.

Bine, dar totuși 5000 e cam mult. Mi-e greu să cred că 5000 e media. Dar îți mulțumesc de opinie!

| NicolaeAnton26 explică (pentru GabiDumitrescu):

În aceste condiții care crezi tu că ar fi media?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru NicolaeAnton26):

Sub 3000. Posibil in curand sa ajunga la 5000 daca facem media cu bugetarii care vor constitui vreo 75% din totalul angajatilor, ca se inchid firme in perioada asta pe banda rulanta...

| NicolaeAnton26 explică (pentru GabiDumitrescu):

Da... aici îți dau dreptate...

| Cristea202 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Și salariul mediu dacă ii excluzi pe politicieni, primari și toate instituțiile astea unde un om normal nu are șanse sa ajungă, cât crezi ca e salariu mediu?

Nu de alta dar am un prieten care e sudor, are vreo 5000 lei + nevastă-sa care e asistenta și are 2000. Au un bebeluș, și abia se ajung cu banii. Înseamnă că majoritatea sunt asa?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Cristea202):

Daca cu 7000 si un bebelus abia se ajung cu banii, inseamna ca oamenii sunt praf la planificare, sa fim seriosi. Si acum asistentele nu prea mai vezi cu 2000 pe nicaieri. Nu ma refer la posibile spagi, ci la salariu. Fumeaza, beau de rup, si nu se uita la rafturile cu reduceri ca alea sunt pentru saraci? Eventual au rata si la o masina pe care nu si-o permit?

| Cristea202 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

"Si acum asistentele nu prea mai vezi cu 2000 pe nicaieri" nu stiu, atât mi-a zis că are.

"Fumeaza, beau de rup, si nu se uita la rafturile cu reduceri ca alea sunt pentru saraci?" De băut nu bea excesiv, și de fumat n au fumat niciodată. Au un Logan 2004 și un apartament înghesuit, mic de 25000 euro luat acum 2 ani in rate bineînțeles. Și acum se chinuie sa și ia o casa mai mare.

| Cristea202 a răspuns (pentru Cristea202):

Daca ai zis că asta e peste mediu... Nici nu mi imaginez cum pot sa trăiască aia care câștigă mai puțin.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Cristea202):

In cazul asta nu sunt in stare sa isi planifice cheltuielile.
Mediu e 2 + 1/2 copii in maxim 6000 RON. Eventual in chirie. Acum ia si fa matematica sa vezi cum iese.