Cred ca doar la bucatar iti trebuie experienta, dar ca la ospatar nu cred, pentru ca sunt si de astea de 16 ani care lucreaza ca ospatari si nu sunt la profil de ospatar
Dacă te angajează fără școală de ospătar, da. Trebuie să știi foarte multe, și nu este ușor. Dacă este nevoie de personal, te vor angaja ca ajutor de ospătar, picool. debarasator, ca să înveți.
Ospătarul le prezintă clienților produsele și serviciile restaurantului, iar principalele atribuții ale acestuia sunt:
- pregătirea salonului pentru servire;
- primirea oaspeților și îndrumarea acestora către o masă liberă;
prezentarea preparatelor;
- oferirea de meniuri și de recomandări clienților care au nevoie de ajutor;
- preluarea comenzii și transmiterea exigențelor clienților legate de prepararea mâncării;
- servirea preparatelor și a băuturilor;
- asistarea clientului în timpul serviciului și rezolvarea -eventualelor reclamații sau nemulțumiri;
- încasarea contravalorii produselor;
- debarasarea spațiului de servire și pregătirea lui pentru viitorii clienți.
Ca sa tin minte masa trebuie sa invat sa le numerotez din minte?
Am avut un amic care a trebuit sa invete tot meniul restaurantului pentru a sti ce sa recomande clientilor care ar lua un anume produs (de exemplu antricot de vita merge cu un vin rosu). Am inteles ca ospatarii au anumite mese alocate in restaurant ca sa nu se suprapuna cu alti ospatari.
Cand aveam 16 ani am lucrat la mare in satul de vacanta la un restaurant ca si ospatat si grataragiu. ce sa iti spun sunt teparii disperati dupa pustani carora sa le traga teapa sa nu le dea banii.
Este traditional sa iti dea amenitari sa iti spuna ca ai furat nu stiu ce multe sticle de bautra sau ca ai iesit lipsa in gestiune
asa fac nenorocitii majoritatea
Sunt vorbiti intre ei! Daca nu te duci sa te angajezi cu acte in regula cu contract de munca la cineva de incredere
asa vei pati
te vor munci
iti vor da ceva bani hai sa zicem pe prima luna in cea de a doua luna
si tu vei mai ramane acolo in speranta ca o sa iti dea si celalti bani cu care ei iti sunt tie datori
si iar mai iti da in cea de a patra luna banii de pe prima luna daca nu te angjezi la mare
apoi zice ca ai mai furat ceva si gata nu iti mai da nimci ci cheama un prieten militian si care te ia la sectie
si spune ca meriti sa te bage la arest
iti pune catusele la maini pentru ca prietenul militian mananca zilnic la carciuma respectiva
si e prieten cu patronul respectiv
si iti zice ca ai furat asa ca ai cam merita 3 luni de puscarie cu suspendare
pana la urma te pune sa faci o declaratie ca nu mai ai nici o pretentie la salariu
apoi cand iesi de la sectia de militie te mai astepta si patronul respectiv impreuna cu altii si te pune si ei sa le semnezi o hartie pe masina lor ca nu mai vrei ncii un ban
si asa ajungi sa fi muncit timp de 5 luni si in realitte sa fi primit banii doar pe 2 luni dintre ele dintre care ai mai platit si tu niste sticle care spun ca sau ciodt
FII FOARTE ANTENT CA PATRONII ASTIA DE BARURI CARCIMI BODEGI SUNT USI CU TOATE ALIFIILE
SI EU CRED CA MAJORITATEA DINTRE EI CA SA NU PLATESCA SALARIUL ANGAJATILOR RECURG LA AMENITARI SANTAJURI
ca asa se intampla pe plaiurile astea mioritice
fac tot felul de mizerii ca sa nu iti dea salariul
gen te imbata intr-o seara apoi iti baga doua minore in pat si te pozeaza cu ele si zice ca te-ai culcat cu ele si ca bani tai i-aa dat lor ca sa te scape de cpuscarie.
fac numai si nimai mizerii
asa ca fii foarte atent la unde te duci sa te angajezi!
Daca ma angajez la restaurant?
DACA ITI FACE ACTE BINE
daca ei au lucrat pe la cine stie ce institutii ale statului si se cred jmecheri pentru ca au lucrat si colo si dincolo pe la stat si ei au fost si eu grade si sunt in retragere
si ca ei se cunosc cu ala si cu alalaltul
si ca au fost in garda de corp al presedintelui x
si ca se trage de sireturi cu mafia
atunci asta nu e semn de stat acolo.
Dar daca iti vorbeste cu respect si nu te ia cu fundul de nas de la interviu
daca iti face acte in regula inca din primele zile
iti poti da seama ce fel de oameni sunt daca te trimit sa faci analizele pe bune
sau daca te pun direct la munca
asta este primul semn daca sunt ok sau tepari
APOI TREBUIE SA VERIFICI NUMELE FIRMEI PE REGISTRUL COMERTULUI MAI BINE CAUTI O CONTABILA CEVA DAI SI TU ACOLO 50 lei si iti verifica daca oamenii aia sunt buni platitori de taxe si de impozite la stat
plus ca contabilii mai au site-urile lor cu liste negre
de exemplu atitepari.ro
ati tepari
si acolo pe site-urile respective ei pot vedea mai multe lucruri despre firma respectiva
dar un indiciu este si daca sunt datori la stat sau nu sunt datori cu taxele si cu impozitele
daca ei si-au platit la timp toate darile in ultimii 12 ani de cand este restaurantul ala
atunci poti sa te duci cu incredere sa te angajezi acolo
dar daca sunt dinaia care au sume astronomice datorie pe care le lasa asa de la an la an sa tot curga amenzi si datorii atunci nu ai de ce sa t educi acolo
INAINTE SA TE ANGAJEZI ACOLO MERGI CA SI CLIENT
INCERCA SA VEZI DACA PE OSPATARII II PUNE SA SPELE WC-URILE.
VORBESTE CU OAMENII CARE SUNT ANGAJATI CAND PLEACA EI DE LA MUNCA in autobuz...
Sa pui mancarea pe masa. Nu stiu ce experienta ar putea sa caute. Daca aia chiar cauta experienta, sunt niste imbecili.
Ca Bucatar normal ca trebuie experienta
Ospatar nu e ala care aduce mancarea la masa clientilor? La bucatar e logic ca ai nevoie de experienta.
Nu doar aduci mancarea, iti trebuie si experienta de interactiunea cu clientii, cunostinte de vanzare pentru a motiva clientul sa mai comande si altceva, cunoasterea mancarurilor si bauturile in general, dar si produsele localului, rezistenta la stres si pentru ore lungi, rapiditate si dexteritate, atentie la detalii, rabdarea, mereu cu zambetul pe buze, chiar daca il fortezi pana iti cade maxilarul, igiena personala si la sala de mese sa fie impecabila... cred ca acestea sunt doar cateva din activitatile ospatarului. Nu am fost ospatar, dar din toate videoclipurile de pe Youtube, iti poti faci singur o parere.
Da, sunt imbecili pentru ca mereu se cere experienta la aceasta meserie cu bani putini, pentru ca cineva trebuie sa inceapa de undeva, dar e greu cand nu este unde. Dar, nici angajatorii si/sau ceilalti angajati din restaurant nu au timp sa-i indrume pe cei noi fara experienta, este o pierdere imensa de timp, dar si de bani (prepararea a cator mai multe meniuri, servirea a cator mai multi clienti, profitul, inventarul produselor, rabdarea, etc).
kanajambe întreabă: