Scuze, dar nu prea inteleg comentariul acesta Da, sunt de acord, cu filosofia nu ajungi departe, nu iti gasesti joburi. Dar persoana respectiva a specificat ca doreste sa devina profesor de filosofie, care, pana la urma, se plătește, e un job cautat daca e sa o dam pana acolo, ca nu gasesti sute de profesori de filosofie, iar pana la urma filosofia e materie de liceu. Daca omul a zis ca vrea sa devina profesor de filosofie, ce alt departament ar fi mai bun decat cel de filosofie? Pentru ce sa mearga la educatie financiara daca vrea sa devina profesor de filosofie? E ca si cum i-ai spune sa se ducă la Facultatea de Mate-Info cand el vrea sa devina profesor de romana nu are sens.
Inca nu s-au afisat mediile si nimeni nu poate ghicii acest lucru.
Nu stiu daca esti tu constient de asta, dar 7.33 este o medie destul de slaba/mediocra...
Nu mi-am batut capul pana acum, gandeste-te ca nu am invatat mai nimic, de aceea e media respectiva cum e.
Totusi, oare am sanse sa intru?
Nu stiu, nu am cum sa ghicesc acest lucru.
Macar stii unde pot afla mediile de ani trecuti? Nu gasesc nimic sa ma ajute in legatura cu asta, macar sa am o idee
Cauta pe website-ul facultatii respective, daca le-au afisat cumva sau mergi in persoana la secretariatul facultatii.
S-a intrat la buget si cu media 6.40, asa apare pe site, sunt sanse bune sa intru si eu cu 7.33
Atunci SUCCES!
Fii atent care e shpilu’ (cum ar zice multi filosofi în viață)…
7, 33 la bac denotă faptul că ai fost un elev mediocru. Ai toate șansele să fii un student mediocru. Nu vreau să fiu rău, dar facultatea e mai complicată decât liceul, și examenele de semestru nu se compară cu tezele din liceu. Așadar, judecând după performanțele la zi, ai un orizont cam încețoșat, dacă nu pui serios mâna pe carte. Absolvenții de Filosofie vor fi întotdeauna mai mulți decât posturile disponibile. Dacă termini facultatea la fel cum ai terminat liceul, cu medie nășpișoară, și nu ai pile, s-ar putea să nu prinzi tu post de profesor de filosofie. Poate doar suplinitor pe la Prundu Bârgăului, sau la școala specială din cadrul penitenciarului Gherla.
Deci… baftă maximă la admitere, și dacă intri, pune-te serios pe carte.
PS. Sfatul vine de la un inginer cu 7.45 la bac, repetenție în primul an de facultate și multe sesiuni de toamnă în palmares. Noroc ca prin anul 4 m-am dumirit, și cu foarte mult "bulan" am redresat situația. Drumul pe care te pregătești să pleci e parcurs de mine de câteva ori de la cap la coadă și înapoi. Așa că ascultă ce spun filosofii, fii deștept și învață din greșelile altora.
O sa mori de foame cu specializarea asta. Filosofia nu are o utilitate in zilele noastre, decat sa serveasca drept subiectul unor carti bune. Insa nu exista o practica in viata de zi cu zi. Media este mica pentru asta. inteleg ca e pasiunea ta, si mie imi plac subiecte marete gen spiritualitate, conspiratii, metafizica, dar pana la urma sunt doar pentru citit in timpul liber. E treaba ta oricum, dar in zilele noastre, o sa faci degeaba facultatea aia si cel mai probabil o sa ajungi ca alte cazuri, filosof muritor de foame. Mai bine invata despre educatia financiara si cum sa iti faci surse de venit in mediul online. citeste Robert Kyosaki, o sa te ajute sa intelegi cum viata e doar o roata de sobolani, unde alergi dupa cașcaval. iar drumul tau la filosofie fix acolo duce. in roata hamsterului. Sau psihologia mai e o varianta pentru tine. dar ma rog, tu faci ce vrei.
Aristotel avea sens atunci. dar in zilele de astazi, filosofia e doar o lectura buna, in viziunea mea [evident]
Pai tu realizezi paradoxul?
Filosofia nu are nicio practica in viata de zi cu zi si nu ajungi niciunde cu ea, dar te faci profesor sa ii inveti pe altii o specializare inutila.
Sa stii ca am lucrat cu o managera care a terminat facultatea de filosofie. Stii unde lucram? La un call-center. Cel mai probabil ea lua cateva milioane de lei in plus fata de mine, cu tot cu facultatea ei. Nu stiu cat de mult a ajutat-o in viata, sincer.
Eu i-am spus baiatului ca specializarea asta e fix inutila in contextul in care: noi muncim pentru bani. Asa e secolul asta si asa e viata. Facem activitatile astea numite joburi doar pentru bani. Ce sens are sa fii profesor de filosofie sau filosof, atunci cand exista certitudinea si chiar cazuri reale de oameni despre se fac reportaje ca sunt filosofi si totusi muritori de foame? Ce sens are?
Si ca profesor. predai o materie fara o utilitate in viata de zi cu zi...
De filosofie poti invata in carti, sau de pe Udemy, Skillshare etc. E doar o lectura, nu si ceva practic.
Ce i-am spus despre educatia financiara este super practic, in contextul in care (in vremurile astea) el ar putea sa faca foarte multi bani prin dropshipping sau dezvoltând o afacere online. Dar ma rog, treaba voastra. Fiti filosofi, ca sa puteti da niște citate din Aristotel sau Socrate.
Eu nu vreau sa fiu filosof, nu mi-a placut niciodată filosofia si da, o consider relativ inutila la liceu, cel putin la profilul real. Dar cum am zis, daca vrea sa se facă profesor (de orice) trebuie sa mearga pe specializarea respectiva. Degeaba merge la educatia financiara daca gandul lui e tot la profesor de filosofie. Asa nu ajunge nici profesor de filosofie, nici într-un job de educatie financiara. E mai greu sa reuseasca sa devina profesor cu job stabil, dar nu e imposibil. Iar, pana la urma, filosofia e materie care se poate alege la bac. Din acolo mai ies si bani de pe meditatii. Eventual mai poate face o facultate apoi si deveni si profesor de civica sau logica etc. Exact asa era profesorul meu de la scoala, preda in toata scoala civica, logica si filosofie. Atat timp cât excelează, e posibil sa prinda job.
Scuze, dar nu prea inteleg comentariul acesta Da, sunt de acord, cu filosofia nu ajungi departe, nu iti gasesti joburi. Dar persoana respectiva a specificat ca doreste sa devina profesor de filosofie, care, pana la urma, se plătește, e un job cautat daca e sa o dam pana acolo, ca nu gasesti sute de profesori de filosofie, iar pana la urma filosofia e materie de liceu. Daca omul a zis ca vrea sa devina profesor de filosofie, ce alt departament ar fi mai bun decat cel de filosofie? Pentru ce sa mearga la educatie financiara daca vrea sa devina profesor de filosofie? E ca si cum i-ai spune sa se ducă la Facultatea de Mate-Info cand el vrea sa devina profesor de romana nu are sens.
Noi am primit un fisier, cand au venit domnii de la UBB sa se prezinte la scoala, cu ultimele mediile de intrare de anul trecut de la admitere, de la toate facultatile din cadrul tuturor specializarilor UBB. M-am uitat acum din nou peste el si la filologie clasica scrie ca ultima medie de admitere a fost 9, 55 dar asta la loc de buget. La taxa e trasa o linie, nu stiu de ce. Dintre toate facultățile de la UBB, doar la Litere este mereu cate o neintelgere, cate o problema. Stiu asta pentru ca si eu vreau sa dau acolo si întotdeauna sunt chestii neprecizate sau lipsa, ceea ce ma frustreaza