| toni95 a întrebat:

Salutare tuturor. Am si eu cateva intrebari :
1. Ce parere aveti despre Facultatea de Drept? Merita sa dai la Drept?
2. Daca faci facultatea de drept poti sa te angajezi in strainatate cu usurinta si ce examene sau studii suplimentare implica?

3 răspunsuri:
| raluk27 a răspuns:

1. Da, este o facultate buna, pe care nu o poate face oricine. Da, merita daca stii ce vrei sa faci dupa aia. Daca muncesti 4 ani si apoi te trezesti ca o caprioara "vai, dar eu ce sa fac acum?", ai muncit degeaba. Dupa licenta, te numesti jurist. De aici incolo, ai urmatoarele posiblititati:
magistrat (judecator sau procuror)- dai examen la Institutul National al Magistraturii, faci "stagiul" 2 ani, apoi dai examen de definitivat, iar ulterior esti numit de presedinte. Si apropo, examenul de admitere la INM este foarte greu. Majoritatea intra dupa 3-4-5 ani de incercat.
avocat- dai examen de admitere ca avocat stagiar (la barou), faci 2 ani stagiul la un birou de avocat (deci trebuie sa gasesti un avocat dispus sa te ia stagiar si sa te invete), dai examen de definitivat, apoi te numesti avocat definitiv.
notar, executor- aceeasi treaba ca la avocati- examen de admitere ca stagiar+ 2 ani stagiul la un notar sau executor+ examen de definitivat
consilier juridic- nu mai dai niciun examen dupa licenta, ci te angajezi pur si simplu la o firma, insa vei fi un angajat oarecare.
2. In principal nu poti, pentru ca diploma ta de licenta in drept nu e recunoscuta in afara. La noi se studiaza sitemul de drept din Romania. Legile difera de la o tara la alta. Singura posibilitate este sa te specializezi pe drept international sau european si sa visezi ca intr-o zi vei ajunge la Strassbourg sau la Haga.

| Mariana_Alina_1996 a răspuns:

1. Facultatea de Dret este o facultate cu rezonanţă, şi nu toată lumea poate să intre la ea, iar dacă intră, nu toată lumea face faţă.
Merită să dai la drept dacă ai relaţii şi poţi să intri in sistem uşor după ce iţi termini studiile. De exemplu e foarte greu să intri în Barou dacă optezi pentru avocatură, iar dacă intri inntr-un final trebuie să îţi continui stagiatura de 3 ani în cadrul unui avocat care te invaţă meserie. Daca vrei să devii notar, după efecttuarea studiilor de licenţă de 3 ani vei fi restructrat în stagiatura de 2 ani în notariat fiind angajat cu carte de muncă de către Departamentul Notarilor publici din România după ce ai terminat stagiatura ca să fii recunoscut ca notar trebuie să îţi faci un cabinet personal şi să fi aprobat şi numit de către ministru de justiţie. Pentru judecător după terminarea studiilor de lincenţa, masterat, doctorat vei fi numit jurist, după care vei fi avansat că judecător magistral de către Ministrul de justiţie şi atestat de către preşedintele României.


2. Ca să poţi pleda in străinătate iţi vor trebui cel puţin diploma de licenţă şi masteratul, însă nu prevăd o carieră in străinătate pentru că dreptul în România este studiat după constituţia ţării noastre şi nu coincid cu cele din străinătate, legislaţia diferă de la o ţară la alta, singura opţine pentru o profesie in dtrăinătate este cel de consiler public a firmeleor cu piaţa de desfacere în tări şi care colaborează cu legislaţia ţarilor angrenate in proiectele firmei sau instituţiei respective.Sau dacă doreşti neapărat să lucrezi în străinatate poţi să urmezi studiile în afara tării noastre.

| raluk27 a răspuns (pentru Mariana_Alina_1996):

Studiile de licenta la drept sunt de 4 ani, nu de 3 (ma refer la facultatiel ca lumea). Poate te-ai referit la continuarea stagiaturii de 2 ani, nu de 3, la un cabinet de avocat, nu "in cadrul unui avocat". La notari nu te "restructureaza" nimeni, ca nu te trezesti notar din neant, trebuie sa muncesti pentru asta. Dai examene, fata mea, 2 la numar. Si nu exista Departamentul notarilor, ci Uniunea Notarilor Publici din Romania. La numirea de catre ministru ajungi dupa ce dai examenul de admitere ca notar stagiar, faci 2 ani stagiul si dai examenul de definitivat. Abia dupa astea ai treaba cu ministrul. Pt a deveni magistrat (judecator sau procuror) nu e obligatoriu sa ai master si doctorat. Oricum, si presupunand ca dai doctoratul, te numesti doctor, nu jurist. Ca sa ajungi judecator, nu te avanseaza nimeni, te "avansezi" tu prin promovarea examenului la Institutul National al Magistraturii. Judecator magistral? exista asa ceva? Cred ca ar trebui sa te mai informezi.