Europa este, convențional, unul dintre cele șapte continente.
1. Cuprinzând peninsula Eurasiei, Europa este separată de Asia de Munților Ural, râul Ural și Marea Caspică la est, și de Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană.
2. După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați sau 2% din suprafața Pământului și 6, 8% din suprafața terestră.
3. Europa are o lungă istorie a unor mari reușite culturale și economice, începând din Epoca Bronzului. Originile culturii vestice sunt, în mod general, atribuite grecilor antici și Imperiului Roman, care a supus întreg continentul pentru mai multe secole.
4. Încă de la Renaștere, Europa a avut o influență majoră în cultura, economia și mișcările sociale din întreaga lume. Cele mai importante invenții își au originea, în principal, în Europa și Statele Unite.[5] Demografia Europei e importantă nu numai din punct de vedere istoric, cât mai ales din cel al înțelegerii actualelor relații internaționale și probleme de ordin social-economic. În 2005 populația Europei a fost estimată la 731 de milioane de locuitori de către Națiunile Unite,[8] care reprezintă puțin peste a noua parte din populația lumii.
5. Relieful Europei este foarte variat pe zone relativ mici. În regiunile sudice predomină caracterul muntos, în timp ce mergând spre nord, terenul coboară dinspre Alpi, Pirinei și Carpați, prin teritoriile deluroase, și continuă către câmpiile joase din nord și est.
1. Turnul Eiffel - Paris
2. Galeria Nationala - Londra
3. Muzeul Ermitaj - Sankt Petersburg
4. Colosseum - Roma
5. Casa Poporului - Bucuresti
Marile variatii climatice de la sfarsitul pliocenului si inceputul cuaternarului au complicat foarte mult modul de repartiþie a vietuitoarelor. Fauna de tip tropical si subtropical din pliocen, cu antilope, elefanti, rinoceri si camile, a cedat treptat locul faunei de clima mai rece, devenind o fauna de tundra si padure boreala, cu ren (Rangifer tarandus), mamuti (Mammuthus primigenius), cerb urias (Cervus megaceros), ursul de pestera (Ursus spaeleus) si rinocer lanos. In postglaciar (holocen) fauma s-a modificat din nou, trecandu-se la fauna actuala. In Europa occidentala datorita densitatii mari a populatiei, numarul de specii si indivizi al animalelor salbatice s-a redus foarte mult, unele chiar au dispãrut (ex.: lupul si ursul).
In cursul verii, regiunea mediteraneana este expusa influentei aerului tropical, care in parte se formeaza pe loC. Perioadele de timp cald, senin si uscat sunt destul de lungi, iar nebulozitatea foarte redusa. Iarna, in jumatatea vestica a regiunii (Peninsulele Iberica si Italica), predomina aerul polar maritim, in partea estica a zonei subtropicale (Peninsula Balcanica) predomina aerul polar continental. Din aceasta cauza, temperatura aerului depaseste peste tot 0oC, cu exceptia partii centrale a Peninsulei Balcanice, unde coboara la -1...-2oC. Precipitatiile cele mai bogate se inregistreaza iarna, datorita activitatii ciclonice care se dezvolta de-a lungul frontului polar, deplasat mult catre sud in acest anotimp. Ele depasesc 1 000 mm in regiunile vestice ale celor trei peninsule (pe versantii vestici ai Muntilor Alpi Dinarici ajung chiar la 3 000 mm) si scad sub 500 mm in partile estice.
Surse: http://www.geografialumii.ro/fauna-europei
http://ro.wikipedia.org/wiki/Europa
http://www2.inmh.ro/index.php?id=111
anonim_4396 întreabă:
annammaryya întreabă: