Mai intai trebuie sa iei cursuri si sa te axezi mult pe cariera aceasta si vei reusi
Hm, primul pas este sa iti cumperi un aparat foto profi, un DSLR de exemplu(Nikon)... Apoi incerci sa faci poze cat mai profesionale, de preferat pe mod manual, iti faci o reclama serioasa, imparti pliante, te angajezi intr-un studio si gata! Esti un fotograf profesional + Some cash!
Ai parte de o viaţă boemă, îţi planifici timpul cum vrei şi câştigi mulţi bani. În plus, participi la concursuri de artă fotografică, faci expoziţii şi devii celebru. Sună bine, nu-i asa? ună bine, dar nu e deloc atât de simplu. Ca să ajungi fotograf profesionist trebuie în primul rând să ai talent. În al doilea rând, trebuie să investeşti mulţi bani în aparate, obiective şi accesorii. În al treilea rând, pentru a scoate bani din foto, trebuie să alergi mult, trebuie să acumulezi multă experienţă şi relaţii.
Cum îţi dai seama că ai talent sau nu
"Îţi dai seama pur şi simplu prin realizările tale. Experimentezi şi expui. Aştepţi păreri, întrebi fotografi experimentaţi, participi la concursuri. Îţi dai seama că eşti făcut pentru aşa ceva prin simplul fapt că simţi fotografia ca o parte din tine", explică Victor Răzvan Olaru, preşedintele cine-foto club ARTA. Clubul pe care îl conduce organizează în această primăvară un concurs de fotografie şi filme de scurt metraj în licee, încercând să atragă cât mai mulţi tineri către artele vizuale.
"Prima condiţie este să-ţi placă foarte mult să faci fotografie. Fără asta nu reuşeşti. Nu poţi să devii fotograf dacă îţi propui doar să câştigi bani din asta, trebuie să ai pasiunea în tine. Eu lucram într-un laborator foto pe partea tehnică când mi-am dat seama că-mi place fotografia şi că vreau să devin fotograf. După aceea, alergam înnebunit să caut cărţi de fotografie şi să învăţ meserie", spune Marius Păun, fotograf cu peste 10 de experienţă. Păun a lucrat în redacţia mai multor instituţii de presă din Bucureşti şi a făcut parte din echipa de fotografi a unei croaziere de lux în SUA, vreme de doi ani.
Unde înveţi meserie şi cât costă
În Bucureşti, există mai multe posibilităţi de a urma cursuri de fotografie. După opinia lui Victor Olaru, cele mai bune sunt cele de la Universitatea Naţională de Arte. Mai există, de asemenea, cursurile de la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, care au recomandări bune de la tinerii fotografi.
Cursurile pentru începători organizate de Fundaţia Calea Victoriei se desfăşoară în 7 sedinţe (sau ateliere) şi nu necesită aducerea la curs a unui aparat foto. Costul acestei iniţieri în fotografie este de 315 lei, cu reducere pentru elevi şi studenţi. Cei care vor să participle la un workshop intensiv în studioul unui fotograf profesionist pot participa la cursul de fotografie Photon. Acesta se desfăşoară sâmbăta şi duminica pe parcursul a 6 săptămâni şi costă 500 lei (studenţii beneficiază de reducere de 10%).
De cât timp ai nevoie ca să devii bun? "Acest lucru depinde de fiecare persoană. Sunt persoane talentate care sunt "bune" la acest capitol încă de la început, dar există şi persoane care încearcă ani la rând şi nu reuşesc", spune Victor Olaru. "Am început să mă simt sigur pe mine cam după 3 ani", completează Marius Păun.
Câţi bani investeşti în aparatura foto
Sumele pe care trebuie să le investeşti în aparatul foto, în obiective şi în accesorii depind foarte mult de tipul de activitate pe care vrei să-l desfăşori. Dacă nu vrei să-ţi faci din fotografie o meserie, dar eşti pasionat şi vrei şi să scoţi ocazional un ban, poţi începe cu o investiţie de numai 800-1.000 euro.
"Dacă eşti convins că asta e meseria ta, te pasionează şi vezi un viitor în ea, investiţia se ridică pentru început la 3.000 - 6.000 euro", arată Olaru. "Te costă chiar mai mult de 6.000 de euro. Ca fotograf profesionist, trebuie să investeşti mereu - aparatul trebuie să-l schimbi o dată pe an, obiectivele la 2-3 ani, trebuie să-ţi iei lumini de studio şi tot felul de alte accesorii", spune şi Marius Păun. Un aparat performant, dar care nu este chiar de ultima generaţie, costă 2.000 de euro, luminile de studio se apropie de 1.000 de euro. Mai ai nevoie de câteva obiective foto, de trepied, de blitz dedicate şi geantă foto.
Câţi bani câştigi din fotografie
Dacă investiţiile sunt foarte mari, nu înseamnă că şi câştigurile sunt întotdeauna pe măsură. Mai ales în perioada de criză, situaţia nu este chiar roză pentru fotografi, în special pentru cei care activează ca freelanceri. "Primul lucru tăiat de la bugetele multor firme, inclusiv cele de PR, a fost partea de foto. Mulţi şi-au dat seama că se pot lipsi de fotografii profesioniste în perioada de criză", spune Păun.
Marius Păun s-a orientat de curând către o nişă mai puţin atacată de ceilalţi fotografi, dar cu mare potenţial de dezvoltare – fotografierea de copii. Şedinţele foto sunt programate împreună cu părinţii, la locaţiile pe care aceştia le preferă (petreceri, aer liber sau acasă), iar costul unei astfel de şedinţe este de 100 de euro. "Am văzut o oportunitate în asta şi cred că va prinde din ce în ce mai mult în România, pe măsură ce ieşim din criza economică", spune fotograful.
Sunt mulţi fotografi care, deşi au peste 3-5 ani de experienţă, nu câştigă mai mult de 1.000 de euro pe lună, dar pot avea chiar şi luni cu încasări zero. Cele mai profitabile zone rămân fotografia de business (conferinţe, evenimente corporate, realizarea de pliante) şi fotografia de presă (pentru asta trebuie să ai contract de colaborare cu o publicaţie). Mulţi dintre fotografi îşi rotunjesc veniturile cu evenimente precum sunt nunţile şi botezurile.
"Dacă ai ajuns într-adevăr bun, ai reinvestit în aparatură, cursuri de formare, schimb de experienţă, atunci poţi să te aştepţi şi la un venit mediu de 3.000 - 5.000 euro pe lună", este de părere Victor Răzvan Olaru.
Testează-ţi talentul la concursul "Liceul meu prin obiectiv"
Elevii de liceu pasionaţi de fotografie pot să se înscrie până la data de 9 mai la concursul „Liceul meu prin obiectiv", organizat de cine-foto clubul ARTA. Concursul are şi o secţiune de filme de scurt-metraj. Materialele foto şi video pot conţine orice aspecte din viaţa de liceean - colegi, familie, locuri, evenimente. Lucrările se pot înscrie la următoarele categorii: fotografii color, fotografii alb-negru, fotografii cu telefonul mobil, filme de scurt-metraj. Înscrierile se fac online, pe pagina de internet www.arta-vrl.org/liceu. "Proiectul îşi propune să ofere tinerilor un mod de exprimare şi să descopere noi talente în artele vizuale la nivelul întregii ţări", spune preşedintele foto-clubului. Premierea câştigătorilor va avea loc în luna iunie, iar timp de cel puţin o lună vor fi organizate expoziţii foto şi proiecţii ale filmelor participante.
danielaaabăăă întreabă: