Cum sa va pregatiti pentru un interviu
Daca sunteti chemat la un interviu ca parte a procedurii de recrutare, înseamna ca ati trecut de primul stadiu si ati fost selectat. Acest lucru trebuie sa va sporeasca încrederea în dvs. Va oferim aici câteva sfaturi, folositoare nu numai pentru un interviu, ci pentru majoritatea întâlnirilor fata-în-fata.
Sositi la timp, mai bine cu câteva minute mai devreme decât mai târziu.
Fiti îngrijit si curat, purtati haine pe masura, potrivite cu genul de munca în care solicitati. postul, nu prea obisnuite, nu prea tipatoare.
Fiti atent la respiratie si aveti grija sa nu sositi transpirat.
Nu întindeti mâna primul, asta o va face angajatorul, dar daca acesta va întinde mâna raspundeti cu o strângere ferma.
Luati loc când sunteti invitat: daca sunteti lasat în picioare, întrebati daca puteti sa luati loc (este posibil sa va fie testata timiditatea).
Încercati sa va relaxati cât mai mult posibil.
Comportati-va într-o maniera încrezatoare, dar nu sfidatoare. Nu evitati privirea nimanui: raspunsurile nu trebuie soptite si nici mormaite, iar când este cazul, zâmbiti.
Vorbiti la obiect, nu încercati sa fiti prea spiritual sau jovial, dar si a fi prea retras poate fi o greseala.
Daca vi s-a pus o întrebare dificila, gânditi-va bine înainte de a raspunde. Cereti lamuriri daca nu ati înteles imediat. Când raspundeti vorbiti rar, uneori puteti repeta un cuvânt sau doua pentru a câstiga timp. În anumite situatii este mai bine sa spuneti „nu stiu" decât sa bateti câmpii. Uneori este posibil sa evitati întrebarea fara sa pareti nesigur sau sa folositi umorul (potrivit) pentru a înveseli atmosfera si sa aveti timp pentru raspuns. Trebuie sa fiti constient ca angajatorul nu încearca sa va puna la zid.
În continuare sunt prezentate exemple ale celor mai frecvente întrebari puse în interviurile de angajare. Imprimati-le si pregatiti-va raspunsurile acasa. Aceasta pregatire poate da rezultate mai târziu.
Exemple de întrebari frecvente în interviurile la angajare
(desigur, pot exista si altele)
Cum ati descrie cariera dvs. de pâna acum?
Care era activitatea dvs. la locul de munca anterior?
Ce va placea (nu va placea) la aceasta activitate?
Care au fost elementele noi pe care le-ati învatat acolo?
De ce ati parasit locul de munca anterior? (atentie – nu fiti prea critic la adresa fostului sef)
Ati mai fost si la alte interviuri?
Ce stiti despre firma noastra? De ce ati ales-o? (merita sa stiti ceva despre firma – informati-va din timp)
Ce v-ar placea sa obtineti în munca (în cariera)? Cum va vedeti (ce v-ar placea sa faceti) peste 5 (10) ani?
Care va sunt punctele forte (slabe), la ce sunteti bun (mai putin bun)?
Care sunt cunostintele si aptitudinile pe care le-ati aplica la noul loc de munca?
De ce ar trebui sa va încredintam dvs. acest loc de munca? Ce beneficiu ne-ati aduce?
Ce tip de munca va face sa fiti încrezator?
Sunteti dispus sa lucrati peste programul normal?
Sunteti capabil si dispus sa lucrati ocazional cu un volum mare de munca?
Stiti sa va odihniti sau sa va relaxati?
Cum va petreceti vacantele? Care sunt interesele dvs. de timp liber?
Va place sportul?
Care este starea sanatatii dvs?
La unele din întrebari ati raspuns deja în CV, dar angajatorul le poate repeta pentru a obtine un raspuns mai detaliat sau ca sa va observe reactiile. Ar trebui sa aveti pregatite câteva întrebari pe care sa le puneti angajatorului (nu numai despre locul de munca pe care l-ati solicitat, dar si, de exemplu, despre productia firmei, despre directiile de dezvoltare, posibilitatile de pregatire si avansare).
Interesul dvs. sigur va face o impresie buna.
Bafta!
Du-te ca si cand n-ai avea nimic de pierdut. Fii natural, adica in limita bunei cresteri si buna cuviinta, zambeste, priveste oamenii care te intervieveaza in ochi. Fii coerent, concis cand vorbesti si incearca sa te "vinzi" cat mai bine. Sa fie clar ca esti o achizitie pentru cel care te intervieveaza.
Conteaza mult aspectul esterior. Asa ca fii cat mai corect imbracat (costum sau sacou si pantaloni care pot sa fie si de blugi, dar curati). Este bine sa fii si proaspat spalat, barbierit.
In rest pentru a putea sa stai lejer in fata celui care te intervieveaza imagineazati-l ca pe un simplu om, cu necesitati fiziologice, cu probleme, cu necazuri. Nu e nimeni supraom si in general nici cerber. Cu cat vei fi mai relaxat, cu atat vei da semnale pozitive celui care te intervieveaza. Oamenii sunt suspiciosi cand incepi sa te impotmolesti daca e vorba despre tine (caci daca tu nu ai o parere buna, atunci cine), despre realizarile tale. In acelasi timp daca privesti in pamant sau transpiri - dai impresia ca ai o problema (minti, nu esti sigur pe tine, nu te crezi capabil). In general la un interviu trebuie sa stii sa te pui in valoare pe tine. De ce tu si nu altcineva. Vezi ca la orice biblioteca sunt carti vezi cateva exemple mai jos
"Interviul de angajare : cum sa raspunzi inteligent la orice intrebare" Autor Hodgson, Susan
"Fii pregatit pentru interviu" Autor Burt, Shelley
"Intrebari de-a gata pentru interviu" Autor Peel, Malcolm
"...totul despre INTERVIU in 100 de intrebari si raspunsuri"
Autor Siewert, Horst H.
Daca nu ai timp sa citesti toate aceste carti alege una si frunzareste-o.
Eu sunt foarte relaxata, am incredere in mine...chiar intr-un timp, aveam un hobby in a ma duce la interviuri, asa, de placere, aplicam la sute de joburi desi nu aveam nevoie de job, sunt liber profesionista. Dar o faceam pentru a imi trece teama intr-un eventual moment in care chiar sa vreau un job.
Trebuie sa fii foarte relaxat, ai grija la pozitia pe care o iei cand stai in fata celui care iti i, a interviul, stai drept si priveste-l in ochi dar nu insista pentru ca poate deranja, incearca sa nu faci gesturi necontrolate, nu vorbi neintrebat si evita raspunsurile gratuite, adica inutile si care te departeaza de la tema, concis si hotarat. o buna alegere ar fi sa fii propriul sef, dar in timpurile de astazi este cam greu.mult succes!
In primul rand cauta detalii despre firma la care mergi- profil, rezultate, structura organizationala.
In al doilea rand, fii foarte atent la intrebarile pe care le primesti ( si care de obicei se refera la situatii din trecut la care ai fost expus), si incearca pe cat posibil sa iti structurezi raspunsul pe 3 directii mari: (a)care este contextul general in care s-au intamplat lucrurile, (b)care este contributia ta personala si (c) cum s-a terminat.
Fii concis dar explicit.
Atentie la detalii: nu intarzia, imbraca-te decent etc.
Succes!
Alexsb20 întreabă: