| sematorka a întrebat:

Va rog puteti sa ma ajutati cu ceva? nu inteleg cum este cu ortograma l-a.

Răspuns Câştigător
| Chocolattex3 a răspuns:

Buna! as vrea sa te ajut happy si eu am avut o problema cu ortograma l-a prin clasa a 5a cand am invatat-o si nu prea am inteleso dar acum o stiu foarte bine si as vrea sa iti explic. Uite cum sta treaba : l-a este o actiune adica un exemplu: L-a crescut l-a lovit l-a mancat l-a uitat l-a baut l-a miscat l-a imbratisat ( l este o prescurtare de la: Pe el l-a ) Intre l-a si la este o diferenta deoarece sunt 2 cuvinte diferite: am fost la mare; la munte; la soare; la discoteca; si L-a aruncat l-a invatat este o actiune. Sper ca te-am ajutat papa:X:*

4 răspunsuri:
| lluisa21 a răspuns:

Pai cel mai simplu ar fi asa: la respectiv l-a se scrie cu cratima cand are dupa un verb terminat in t sau s ex.: l-a jignit / l-a tuns. la legat indica locul, directia ex.: la magazin, la dreapta. nu stiu cat de mult te-am ajutat dar spet ca ceva ceva ai inteles:d. succeswinking

| sematorka explică:

Hmm

| CurcubeulColorat a răspuns:

Pai...
l-a... se scrie atunci cand urmeaza o actiune care se exprima printr-un cuvant luat impreuna cu a de la,, l-a,,

Ex: Pe el L-A certat pentru fapta sa.

la...se scrie atunci se denumeste o nota muzicala sau este un cuvant se sine statator

Ex: Am fost cu mama LA cumparaturi.
Azi am studiat nota,, LA,,.

| Costcasa a răspuns:

Intra te rog pe www.ortograma.ro