| Andraa_8388 a întrebat:

Vreau si eu niste pareri despre windows Linux:* Mslove struck

6 răspunsuri:
| CosteaVlad a răspuns:

"Windows Linux" nu există. Windows este una, iar Linux este alta. :)
Aici poţi afla mai multe detalii despre fiecare dacă vrei: http://www.tpu.ro/tehnologie/fratilor-cei-mia-bun-windows-sau-linux/
O zi frumoasă!

| Doar1îngeR a răspuns:

Linuxu-ul este mai mult pentru servere.Pentru ce vrei numaidecat Linux? Este un sistem de operare greoi...Eu iti recomand Windows 7. face toata treaba in locul tau.

| Doar1îngeR a răspuns:

Linux-ul este mai mult pentru servere.Pentru ce vrei numaidecat Linux? Este un sistem de operare greoi...Eu iti recomand Windows 7. face toata treaba in locul tau.

| flyleaf22 a răspuns:

Linux nu e greoi :))) e mai usor decat windows. recomand ubuntu
http://ubuntu.com

| GeosBIOS a răspuns:

In clipa de fata scriu in browser-ul Firefox sub LMDE (LinuxMint Debian Edition). In trecut am mai folosit Debian, Ubuntu, OpenSuse, Mandriva, Fedora si pana mai recent ArchLinux. Pot ajuta pe oricine are neclaritati in ce priveste distributiile de linux (nu versiuni de linux) mai sus enumerate si in materie de linux la modul general.

Pentru cei curiosi am sa incerc un pic sa explic cam care-i "smenu" in materie de linux si cam care ar fi atuurile comparativ cu windows si viceversa.

La ora actuala, fata de situatia de acum 10 ani, exista o gama foarte larga de distributii linux (variatii ale aceluiasi sistem de operare, linux), fiecare avand plusurile si minusurile ei. Numarul exact al acestor distributii nu prea se cunoaste, oricine are cunostinte in materie de linux poate sa-si faca propria distributie, dar se presupune ca ar ajunge undeva pe la 400. Dintre acestea, vreo 30 sunt mai cunoscute si mai utilizate.

Mai sus cineva spunea ca linuxul = servere. Acest lucru este in speta adevarat, dar nu intrutotul. De exemplu distributia canadiana, ArchLinux, ce face parte din categoria distributiilor preferate de power useri (mai dificil de instalat si utilizat cel putin intr-o prima faza), este dedicata mai ales Desktop-urilor si mai putin serverelor. Este adevarat insa, ca linuxul ca sistem de operare, mai ales datorita securitatii superioare, s-a remarcat pe servere in comparatie cu versiunile server ale windows-ului. De aceea, astazi cel mai recunoscut sistem de operare pentru servere este considerat RHEL, o distributie care a facut istorie in materie de linux.

Dupa cum spuneam insa, exista si distributii linux, dedicate desktop-urilor. Mandriva, Ubuntu, LinuxMint editia ubuntu, PCLinuxOS sunt distributii relativ usor de instalat, as zice chiar mai usor decat windows, care vin din start cu o serie de aplicatii necesare preinstalate si cu o interfata grafica bine pusa la punct. Sunt ferm convins ca un incepator in de-ale calculatoarelor, ar invata mai repede sa foloseasca un Ubuntu sau un PCLinuxOS decat un windows.

La fel de adevarat insa este ca exista si distributii linux, fie minimaliste (ArchLinux si derivatele, Slackware, Gentoo), fie dedicata celor avansati in materie, fara a fi insa in cale a fara de complicate, facandu-ti bube in cap, cum este cazul celor minimaliste (Debian, Fedora, OpenSuse, CentOS, LMDE samd )

De ce linux:
- unul dintre motivele extrem de importante, dar neglijate in marea majoritate a discutiilor linux vs windows, este pentru ca in shell-ul din linux (interfata comanda a acestui SO) se poate face programare ceea ce nu este cazul cu interfata comanda din windows. O sa se intrbe acum lumea, dar care-i avantajul?
Avantajul este ca astfel un user, avand cunostinte medii in linux, poate modifica prin programare functionalitatea acestuia dupa cum vrea muschii lui. De aceea linuxul este un sistem de operare net superior windows-ului sub aspectul versatilitatii, maleabilitatii si in general tot ce presupune capacitatea de modificare / alterare a functionalitatii. Adica un user priceput sub linux, poate face mult mai multe decat sub windows si este chiar incurajat in acest sens. Hack-ingul sub linux nu este un cuvant interzis. Ba dimpotriva, este principalul motiv pentru care acest sistem de operare a evoluat de-a lungul timpului.

- al doilea motiv ar fi ca sub linux sistemele de securitate sunt mult mai bine puse la punct. In principiu nu ai ati face griji de virusi sau alte exploit-uri atat timp cat respecti normele minime de securitate impuse sub linux.

-din motivul anterior se naste urmatorul motiv, si anume ca sub linux nu ai nevoie de antivirus. Antivirusurile sunt programe, sub windows absolut necesare cand ai o conexiune la internet, dar care mananca foarte multe resurse hardware, in special RAM.

- faptul ca sub linux, chiar si sub o distributie mai usor de folosit, mai devreme sau mai tarzu vei invata in detaliu din ce este alcatuit si cum functioneaza un sistem de operare. Asta deoarece linuxul fiind open source, nu umbla cu lucruri ascunse si totu-i "la vedere".

- multe programe, open source de care astazi ne bucuram mai ales sub windows, initial s-au nascut sub linux (Mplayer, VLC, Chrome)

- ai de ales intre o gama foarte variata de interfete grafice (Desktop-uri sau managere de ferestre), iar dupa cunostintele mele niciunul nu are pretentii de 1GB RAM cum este cazul la VISTA / WIN 7, decat daca-l incarci tu cu aplicatii suplimentare.

- majoritatea distributiilor ofera upgrade-uri semnificative aproape in fiecare saptamana. Conteaza enorm sa ai un sistem de operare in ton cu vremea, desi lucrul acesta, la distributiile unde se practica "snobismul"(sper ca se observa ghilimelele), se reflecta in mod negativ prin pierderea stabilitatii. Dar un utilizator adevarat de linux poate face fata.

- tot ce tine de networking, aici fiind inclus internetul, merg mai bine sub linux. Adica variatii mai mici in ce priveste vitezele de download (nu va asteptai insa sa puteti downloada cu viteze peste cea specificata in contractul incheiat cu providerul vostru de net)

De ce windows:
- fiind mai comercial si mergand pe principiul afacere din care toti au de castigat, dar mai ales Microsoft-ul, evident ca majoritatea aplicatiilor importante, si mai capabile in diverse domenii (Autocad, 3dsMax, ZBrush) sunt dezvoltate preferential pentru windows. Exista echivalente ale acestor aplicatii si sub linux, dar in comparatie cu cele de sub windows lasa de dorit. Chiar si cele proprietary, pe care trebuie sa le cumperi sub linux stau ceva mai rau decat echivalentele disponibile sub windows. Dar, desigur, treaba se poate face si sub linux, insa cu ceva mai multe dificultati.

- fiind "mai cu reclama" gasesti mai usor tutoriale, documentatii samd.

- Jocurile, dupa cum s-a amintit si mai sus, stau mult mai bine sub windows decat cele native, disponibile sub linux.

Si sincer, cam atat pot spune in materie de windows, dar va las pe voi sa completati daca mai este ceva de spus.

Toate cele bune.

| CiurlaBogdan a răspuns:

Adevarat linux nu este un windows este un sistem de operare este folosit in special de oameni mai mari care nu joaca jocuri pe el... nu este facut pentru copii caci nu are jocuri de accea nu este prea bun... daca esti inrait dupa jocuri chiar ca este greoi de folosit. dar este bun nu exista virusi pentru linux(inca) deci este si foarte sigur nu se blocheaza este foarte bun dar daca esti fan jocuri nu ti-l recomand