Dupa cum vezi, nimeni de pe aici nu stie despre ce e vorba. Probabil e vreun aliaj scos de pe urma unei tehnologii de ultima ora. Si de aceea si costa atit. Chestiile astea "exotice" nu prea ai cum sa le faci in casa. Nici chiar intr-o fabrica. Trebuie sa fie vorba de ceva specializat, si cu meseriasi care sa aiba habar. Dar si asa, iti trebuie reteta pentru aliaj. Ca la Coca-Cola, multi fac cola, dar nimeni nu e in stare sa o faca la fel. Reteta e totul. Daca ai schimbat ceva la reteta, metalul isi pierde calitatile. Ceea ce vrei tu, e ca si cand mi-ai cere mie, sudor si lacatus de meserie, sa iti creez o bicicleta din aliaj de titan (ala iar e tehnologie de ultima ora). Nu sunt eu in stare sa ma ocup cu tehnologia existenta, a bicicletelor din aluminiu, caci la ele, dupa realizarea lor, sudurile trec printr-un proces termic de intarire, dar mai sa merg la chestii de fite.
Ne poti arata un link catre asa ceva? Eu chiar sunt curios sa vad, ca nici eu nu am mai auzit de asa ceva.
"cine poate produce unelte din bronz de genul : lopata, harlete, tarnacop"
ar fi inconștient: duritatea bronzului/cuprului e muuuuult in urma oțelului
Unde ai vazut uneltele alea ce spui? Bronzul este un aliaj al cuprului cu alte metale, unele mai tari, altele mai putin tari. Robinetii sunt din bronz, cuzinetii de la motoare la fel is din bronz, dar depinde si ce fel de bronz este.Statuile is facute din bronz.
Asa ca idee da bronzul este f dur, dar depinde si ce bronz este ce metale are in compozitie.
Deci bronzul are cupru aliat cu staniu, aluminiu, mangan, nichel etc, toate astea is bronzuri.
De unelte am auzit doara pentru crapat lemn, is turnate direct sub forma unei lame de topor, dar mai mare si turnata direct cu suport si cu 2 picioare in sus terminate l; a capatul de sus cu un cerc.Pui butucu de lemn pe lama aia, cercul ala il tine vertical, tu dai cu ciocanu si se crapa de nu iti vine sa crezi
Alte unelete nu am vazut, dar banui ca or fi, si te cred ca sunt f scumpe.Cauta pe net dar in engleza si gasesti sigur.O sa ma uit si eu, uite ma facui curios acu cateva luni in urma am vazut scula asta de crapat lemne, dar mama a zis ca nu-i buna pentru centrala pe lemn ca acolo trebuie lemne mai groase, deci ala de crapa lemne folosesti daca ai soba micuta.
Tigai,oale,cratite sunt din fonta, menghine, ustensile de bucatarie mai erau din bronz, masini de tocat carne daca stii.Nicovala era tot din bronz,foarfeci de vie, foarfece de tiat matriale textile, dar lopeti cazmale si tarnacoape nu am vazut. Poate or fi habar nu am, dar is grele ca naiba
Pai... Cum ar putea fi altfel cuprul la temperaturi ambientale? Normal că am auzit de cupru solid. Ai auzit și văzut și tu când ai pus mâna pe o țeavă de calorifer sau pe un cablu electric. Astra sunt făcute din cupru de obicei. Există și excepții, bineînțeles, dar majoritatea din cupru sunt facute.
Mărturisesc că nu am auzit până acum de unelte pentru agricultură făcute din cupru. Așa cum zicea și sierra cuprul e un metal relativ moale, bun conductor termic și electric, un plug din cupru s-ar rupe și îndoi între pietre.
didik15 întreabă: