| RochEq a întrebat:

Acu 4 zile am plantat niste Ciresi speranda ca la vara viitoare va face ceva recolta copacii i-am luat din magazin insa vand ca din toti cei 6 2 nu se prind mi se pare ca se usuca si nu situ ce e de facut oare de ce ceilalti sau prins si cei 2 nu?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Plantarea se face atit primavara cit si toamna.Toamna ar fi mai bine pentru ca pomul isi fixeaza radacinile in sol si apoi vin temperaturi scazute, ierneaza, deci nu trebuie sa targa din greu ca va pierde apa datorita calduri sau slabei inradacinari.Insa plantarea de toamna este bine sa se faca in zonele cu temperaturi nu prea scazute iarna. Daca esti intr-o zona din asta cu ierni foarte geroase este de preferat sa plantzi primavara.Toamna daca plantezi risti sa degere.Nu ai spus cum au fost pomii cind iai cumparat, adica erau fara pamint pe radacini sau erau in ghivece? Acum trebuie sa stii atunci cind cumperi pomi din magazine ca aia cine stie de cind ii tin sau in ce conditii tin acei pomi si deja poate ca erau uscati sau oricum pe aproape.Deci cind mergi si cumperi pomi fara pamint pe radacini rupe virful lastarilor nitel acolo 1 cm si vezi cum apar, daca sint verzi sau maronii. Daca nu sint verzi atunci cautati de treaba. Daca in schimb pomi au fost buni si totusi ei se usuca trebuie sa mai stii inca o chestie.Cei care produc puieti toamna cind ii scot sau cind scot ei pomi din pamint din pepiniera unia s-ar putea sa aiba deja asa ceva coroana sau chiar de nu au coroana sint destul de inalti.Tu cind cumperi pomi de genul asta, adica fara pamint pe radacini cind plantezi trebuie sa scurtezi acei pomi asa cam pe la 60-80 cm, pur si simplu tai sa ramina un bat si dupa plantezi.De ce? Pt ca daca il lasi asa cum l-ai luat din magazin el neavind radacinile prea mari, plus ca este in uscat nu este la ghiveci, nu este capabil sa poata duce partea aeriana si ca urmare el sta ce sta merge pina ce consuma seva din lastari dupa care pa se usuca de tot.Acum tu ce sa faci, sai tai asa cum am spus sai scurtezi pe la 60 sau 80 cm sai lasi asa varga, bat si sa le dai apa cit mai des sa mentii pamintul umed o vreme poate isi revin cumva.De asemeneta cind mai cumperi pomi poti verifica si radacina, rupi asa din radacina la virf din ramificatii sa vezi ce culoare au, Daca este alba atunci pomul este bun, daca este maron sau inchis la culoare radacina acolo unde rupi cauta altii.Cirestii de obicei nu au coroana formata, cei mai multi se vind asa varga dar si aia trebuie scurtata cum am aratat.De obicei piersicii formeaza coroana inca din pepiniera dar si aia se scurteaza chiar de lasi coroana aia micuta scurtezi toate ramurile.Dar la ciresi, meri, peri, gutui nu lasi decit un bat scurtat asa cum am spus mai sus.Mai mult de atit deocamdata nu ai ce le face.Ai grija daca dai cu apa sa nu cumva sa balteasca apa ca si de apa prea multa pot muri.Ca urmare verifica daca nu cumva radacinile lor stau deja in mocirla, asa la suprafata sa nu se vada, dar pamintul ala sa fie suprasaturat de apa si chestia asta nu e bine. Daca pamintul este bun e doar umed, tinel asa.Cind plantezi prima oara trebuie sa tasezi bine pamintul in jurul radacinii si sa uzi ceva mai mult pina ce apa o sa faca ca solul sa adere la radacini.De asemenea cind plantezi pomi sau vita de vie, care nu sint la ghivece inainte sa plantezi poti face o mocirla din lut galben, faci acolo intre-o galeata asa un terci din lut galben, in care poti pune si ceva balegar doar balegar curat de bovine si amesteci. Apoi fiecare pom sau vita bagi cu radacinile in acea mocirla astfel incit mocirla sa adere la radacini si sa ramina pe ele, apoi le pui in groapa si pui pamint peste.Restu cred ca te descurci. Pomi probabil sint altoiti, deci acolo punctul de altoire trebuie sa ramina deasupra solului.Sa nu ingropi punctul de altoire.Dar cred ca stii chestia asta. Daca ai ceva nelamuriri ma gasesti pe aici.Bafta si sper sa reusesti sa salvezi ceva din pomi, sau pe cei doi care spui ca au probleme.

3 răspunsuri:
| Mihaela1964 a răspuns:

Pomii se planteaza inainte de inflorire, primavara devreme.I-ai pus un pic cam tarziu.Balteste cu apa in jurul radacinilor, caldura de-afara ingreuneaza "prinderea" lor.Sa speram ca se vor prinde toti.Numai bine.happy

| viotedy a răspuns:

Pomii se planteaza toamna.asta pentru cunoscatori. ceilalti fac vanzare la copacei primavara si li se usuca.

| olivikkka a răspuns:

Posibil dejamradacina era uscata incearca sa ii uzi in fiecare zi si o sa vezi este prea putin timp ca sa vezi clar daca sau prins sau nu, bafta si roade bogate