In caz duie sa iti dea acordul ( ca nu ii faci umbra si alte demolare nu sunt sigur, dar daca doresti sa construiesti langa a lui trebuie problema de aceasta natura)
Ce inseamna celalalt proprietar? Aveti cel putin un perete comun care ar putea fi afectat la demolare? Atunci cu siguranta vei avea nevoie de acordul lui in cazul in care soliciti o autorizatie de demolare. Daca doresti doar modificari care nu ii afecteaza in niciun fel proprietatea (de exemplu recompartimentarea interiorului), nu va fi nevoie de acordul lui pentru obtinerea autorizatiei de constructie.
In general se solicita acordul vecinilor doar pentru modificarile care le afecteaza in vreun fel proprietatea, inclusiv pentru construirea unui perete foarte aproape de limita de proprietate.
Obligatoriu. Chiar daca in acte figureaza 14 proprietari!, este vorba de O CLADIRE, deci ea este tratata ca un intreg. Necesita acordul, ba este posibil ca lucarile dorite sa afecte si partea cealalta. Intr-un caz pe care il cunosc, in lipsa acordului nu s-a putut face absolut nimic decit zugraveli curente...
Daca sunt proprietati distincte (nu exista o curte comuna, ci doar un perete comun, se poate si fara acordul celuilalt proprietar (conf. unui art. din Codul civil, dai o declaratie). De demolat e ceva mai greu, risti sa-i cada si lui casa, dar de consolidat si etajat in principiu se gasesc solutii. Oricum, in certificatul de urbanism va scrie daca primaria solicita acordul vecinului, iar expertiza tehnica pe care o vei face va preciza conditiile de construire/demolare.
1) Ia contractul de pe imobil si citeste-l cu atentie. S-ar putea sa afli acolo raspunsul la intrebarea ta. Totul depinde de termenii in care a fost realizat acel contract. Daca in contract e vorba de o singura cladire si sunteti doi propietari, cred ca ai nevoie si de aprobarea lui, daca sunt doua cladiri, s-ar putea sa nu ai nevoie de aprobare. Totul depinde de ce scrie in contractul de proprietate.
Nu are nicio relevanta contractul sau alte detalii de acest gen. Criteriul dupa care se solicita sau nu acordul vecinului este cel al afectarii in orice fel a proprietatii acestuia.
Chiar daca proprietatile sunt distincte, se considera ca vei afecta proprietatea vecinului de exemplu atunci cand vrei sa construiesti PE TERENUL TAU, dar la mai putin de 50 de cm de limita de proprietate; astfel ti va cere automat acordul vecinului pentru obtinerea autorizatiei de construire, chiar daca esti unic proprietar, nu ai parti comune cu acel vecin si indiferent de termenii din documentele tale de proprietate.
Prin contrast, in cazul in care doresti o simpla recompartimentare a unui apartament de bloc (adica o proprietate distincta intr-o singura cladire cu foarte multi proprietari, ba chiar si cu multe proprietati comune), nu vei avea nevoie de acordul niciunui vecin, pentru ca nu le vei afecta in niciun fel proprietatea.