| Rares94 a întrebat:

Am mare nevoie de ajutorul vostru! Situatia cu care ma confrunt sta in felul urmator: locuiesc intr-o garsoniera cu o camera, o mica baie si bucatarie. Anul acesta am achizitionat un mobilier din lemn natural de brad. Toate bune si frumoase, pana cand am facut un dus (mentionez ca baia nu are geam, ci numai ventilatie), in urma caruia s-au creat aburi, vapori. Pentru aerisire, am lasat usa baii deschisa si geamul termopan intre-deschis. In scurt timp, a trebuit sa plec de-acasa. La intoarcere, am gasit un miros ciudat, parca umed, intepator si iritant. Desi am aerisit continuu, mirosul nu a disparut nici dupa o luna. Astfel, am luat hotararea sa rezugravesc incaperea. Din pacate, nici acest lucru nu a solutionat situatia. Mirosul iritant persista si e prezent si azi. Banuiala mea este ca vaporii rezultati in urma acelui dus s-au infiltrat in mobilier, chiar daca nici mobilierul, nici peretele, nu prezinta niciun semn de umezeala. Ce ma sfatuiti sa fac? Am auzit ca exista niste solutii care patrund in fibra lemnului si il curata, usuca din interior. Nu prea stiu de unde sa incep cautarile insa. Orice sugestie, sfat mi-ar fi de mare ajutor. E foarte neplacut sa nu te simti bine in propria casa, iar de vanzarea mobilei nici nu poate fi vorba.

Răspuns Câştigător
| fabiola a răspuns:

Este o solutie sa aplici un strat de lac incolor, dar numai dupa ce ai scos mobilierul din baie si il tii la loc uscat cateva zile!

| Rares94 explică (pentru fabiola):

Cred ca asta voi si face. Mentionez ca mobilierul este cel din camera (e vorba de o garsoniera). Multumesc mult!

13 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Din ce spui, nu cred ca mirosul vine de la tine. Mai degraba pe aerisire sau pe langa tevi, de la vreun vecin.

| Rares94 explică (pentru regis):

Ba da... Momentul in care s-a declansat toata problema a fost dupa dusul despre care vorbeam. Multumesc oricum pentru interes!

| regis a răspuns (pentru Rares94):

Un singur dus nu poate cauza asemenea probleme, nici chiar intr-o incapere neaerisita, cu pereti exteriori neizolati. Incearca totusi sa izolezi aerisirea si firida de la instalatii, daca se poate bineinteles. Putina banda si o bucata de folie sau o hartie.
Eventual verifica si sub cada, poate curge putina apa pe la sifon si ramane mereu umed. Daca ai sifon de pardoseala, verifical si pe acesta, undeva trebuie sa existe o sursa a mirosului, nu poate veni din neant.

| alessia5158 a răspuns:

Nu cred ca sursa mirosului este lemnul mobilei care, inainte de prelucrare, este oricum tratat chimic( fie sub forma de bustean, fie sub forma de cherestea) ---dupa prelucrare, produsul finit se finiseaza cu lacuri care fac putin probabila infiltrarea lemnului cu spori de fungi in conditii de interior.
Iti sugerez sa cauti sursa mirosului in interiorul dulapurilor--- precis ca vei gasi cateva obiecte bune absorante de umezeala in care fungii si-au facut "culcus".De asemeni, inspecteaza peretii din spatele dulapurilor, colturile dintre perete si dulap( sunt zone in care circulatia aerului este mai redusa).

| Rares94 explică (pentru alessia5158):

Mobila e noua. Camera proaspat-zugravita. Am tras-o din loc de mai multe ori si nimic... Imi spunea un prieten ca, avand in vedere ca mobila e de esenta moala, s-ar putea sa fi prins umezeala NU intr-o cantitate mare, dar suficienta cat sa se umfle la nivel de cativa milimetri (insesizabil) si sa emane acest miros. Mentionez ca mirosul nu e foarte puternic, dar suficient de iritant si deranjant... Vorbeam despre acele solutii chimice speciale. Are cineva vreo sugestie in legatura cu acest tip de solutii? Ar ajuta oare aplicarea a inca unui strat de lac incolor oare?

| alessia5158 a răspuns (pentru Rares94):

Raman la convingerea ca nu lemnul este de vina( am usi din lemn de brad( lacuite cu lac incolor) la mobila din bucatarie unde, zilnic, este abur.Desi se stie ca lemnul uscat este mai higroscopic decat lemnul umed, niciodata nu am avut probleme.In schimb, am avut probleme cu condensul de pe pereti care devenisera, datorita umezelii si porozitatii, un mediu propice dezvoltarii mucegaiului. Daca ai controlat continutul dulapurilor si nu ai gasit nimic care sa miroase a mucegai, inseamna ca tot peretii sunt de vina--- nu au fost decontaminati de sporii fungilor(ciuperci/mucegaiuri) inainte de a fi revopsiti.

P.S Eu nu as risca sa-mi distrug mobila lacuita stergand-o cu substante pe baza de clor( chiar si diluat!)

| Rares94 explică (pentru alessia5158):

Multumesc pentru raspuns. Problema e ca eu nu am avut urme de mucegai niciodata, nici macar inainte de revopsirea peretilor... E un fenomen foarte ciudat. Dar e bine ca mi-ai sugerat sa nu dau mobila cu clor. Cred ca pana la urma voi mai aplica un strat de lac incolor... poate mai schimba putin aerul din casa. Repet, nu am avut si nu am urme de umezeala. Si totusi, povestea asta a inceput cu dusul acela fara noroc.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Verifica daca scurgerea de la dus are sifonul corespunzator.Sub gratarul de la scurgerea dusului trebuie sa se mentina o cantitate de apa si trebuie sa fie un,, clopot,,-ca un fel de pahar cu gura in jos-care sa impiedice patrunderea mirosului din canalizare in baie.

| Rares94 explică (pentru Danut_Popa_1961):

Am verificat si asta... Si problema nu vine de acolo. Multumesc oricum mult pentru sugestie!

| Bruninhos a răspuns:

Ceva asemanator au patit bunicii mei, tot acelasi miros ce te irita, dar dupa ceva timp dupa ce tot persista acel miros au aparut si urme de mucegai. Bunicul a pus niste clor intr-o sticla de ajax si a pulverizat pe peretele respectiv, a doua zi numai era nici o pata de mucegai si nici numai mirosea urat, incearca si tu asta poate te va ajuta, altceva nu stiu.

| Rares94 explică (pentru Bruninhos):

Mersi pentru ajutor, doar ca la mine lipseste mucegaiul. Si e absolut frustrant ca nu imi dau seama de unde vine acest miros. Cert e ca din seara aceea cu dusul (cu vapori) am aceasta problema, deci trebuie sa existe o conexiune cu umezeala...

| Rares94 explică:

Ori ar fi bine sa dau mobila cu o dilutie de clor? Am auzit ca patrunde adanc in fibra si elimina posibili fungi, bacterii, etc. Este oare indicat? Va rog din suflet sa ma ajutati.