| Marian_Marius_1973 a întrebat:

Am o alee cu un beton crapat/macinat (materialul a fost foarte slab cand l-a facut fostul proprietar), alee de 20m. lungime / 4m.latime, alee pe care merg pietonal si cu autoturism.
Intrebarea mea este: ce ma sfatuiti sa fac... in raport calitate/pret?
1. sa torn alt beton deasupra manual/cumparat gata facut?
2. sa pun nisip si dale/pavele beton?
3. sa scot tot betonul macinat si sa pun gazon pe mijloc apoi dale pe unde trec rotile masinii? (in lateralele aleii am gazon)
4. alte opinii...
Multumesc pentru sfaturi/idei/pareri!
O zi faina!

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

1. Beton deasupra - o varianta rezistenta, insa eu zic ca necesita totusi si o plasa de armare, chiar daca folosesti beton de statie. Varianta este insa departe de a fi optima, eu unul cel putin urasc curtile betonate, in principal datorita esteticii, dar si altor factori (caldura acumulata vara, alunecus iarna, dificultate de a monta cabluri, tuburi, conducte).
2. Nisip si pavele - un compromis bun intre estetica si rezistenta, bineinteles, cu bordurile aferente. Asta bineinteles, daca betonul deja turnat nu se lasa, caz in care nu ai de ce sa te temi ca pavelele se vor afunda.
3. Cea mai buna varianta din punct de vedere estetic, insa evident mai complicata. Daca fundatia pentru pavelele este corect executata si bordurile bine fixate, nu vei avea probleme de rezistenta.
4. Varianta aleasa de mine - daca ai loc la strada, intre sosea si trotuar, masina poate sta fara probleme si in fata portii. Asta bineinteles daca nu e o masina foarte scumpa sau daca nu o folosesti numai ocazional. Scapi astfel de inchide/deschide poarta de 10 ori pe zi si in plus te alegi cu o curte frumoasa, cu gazon si flori dupa bunul plac. Eu de cand m-am mutat la casa nu am bagat masina in curte nici macar o data, de proba.

| relian a răspuns:

Ideea ce mai buna este sa torni alt beton peste ce este sau cea fost.Insa nu asa cum vrei tu sau cum crezi sau cine ti-a spus.5 cm de beton de indiferent de care este si fara armatura cred ca glumesti.Si vrei sa treci si cu masina peste el.Fi serios.Treb sa torni cel putin deci cel putin 10-15 cm de beton in grosime si cu armatura, daca nu vrei sa crape.Si da sa cumperi betonul de unde spui normal este f bine, pentru ca ce faci tu acasa este apa de ploaie.Restu sa scoti tot ce ai acum acolo behai cu munca, plus de asta unde arunci acel pietris? Probabil ca te costa si sal arunci.Sa pui gazon si dale unde doar treci cu rotile ar arata binisor dar nu si eficient.Cind vine o ploaie si intri cu masina ce crezi ca se va intimpla? Se vor lasa dalele alea de or sa arate ca dupa aratura. Apoi iarba de care tu spui ca vrei sa o pui la mijloc trebuie sa o intretii sa o uzi sa o tai si asa mai departe.Deci alti bani alte activitati.Acum daca iti place sa lucrezi mai mereu asta e poti pune.Dar betonul facut bine si gros de 10 cm eu zic ca te asigura pentru 50 de ani si sal torni peste pietrisul ala ce este, dar cu armatura nu simplu. Poate sa aiba si mama fulgilor ca va crapa.Alea sint povesti. Daca pui pavaj iti trebuie nisip la greu. Daca pui doar asa nispo strat subtire la o ploaie mai mare se afunda toate pavajele in pamint si faci mocirla.Deci ai nevoie de starat serios de nisip.Eu as opta pentru beton.

Răspuns utilizator avertizat
| Mihaela1964 a răspuns:

Depinde si de banii si timpul pe care vrei sa-i aloci acestei schimbari; cel mai ieftin si rapind e sa refaci betonul macinat. Daca alegi varianta cu inlocuirea betonului, in loc de pavele cred ca bine ar arata dale patrate puse tot pe pat de nisip cu gazon intre ele.

| LIN2010 a răspuns:

Ca sa torni o placa peste cel deteriorat, eu zic, ca trebuie si plasa de fier, pentru a o face elastica.Estetic pare varianta cu gazon pe mijloc cea mai buna.Respecte