Pentru a inlatura efectul, poti folosi clor sau solutii speciale din comert. Pentru a inlatura cauza, trebuie intai sa o identifici.
Mucegaiul apare numai acolo unde este umezeala. Umezeala se formeaza prin condensarea vaporilor de apa la contactul cu suprafetele reci, in cazul acesta peretii. Asadar masurile tale trebuie sa se indrepte in doua directii: reducerea gradului de umiditate al aerului si izolarea peretilor exteriori.
Iata cateva idei concrete: fa-ti o uscatorie, pentru a nu tine hainele la uscat in casa, monteaza un ventilator in baie pentru eliminarea aburilor, monteaza o hota in bucatarie care sa elimine aburii in exterior, nu doar sa ii filtreze, aeriseste de mai multe ori pe zi in reprize scurte (10 minute). Daca totusi umiditatea ramane ridicata, cumpara un dezumidificator, de preferat electric.
In alta ordine de idei, gandeste-te serios la izolarea peretilor exteriori cu polistiren (min. 5 cm, dar optim 10). Investitia este intr-adevar costisitoare, dar nu numai ca te va scapa de mucegai, vei realiza economii substantiale la incalzire. In functie de combustibilul folosit, o astfel de investitie se poate recupera chiar din primul an.
Un factor care favorizeaza condensul este si vopseaua lavabila de proasta calitate. Am vazut o bucatarie in care nu a existat niciodata condens iar dupa o simpla zugravire curgea apa siroaie de fiecare data cand se gatea, cu toate ca proprietarul avea hota. Daca mucegaiul a inceput sa apara si in casa ta doar dupa ultima zugravire, trebuie sa il elimini cu o solutie din comert si sa aplici o vopsea de calitate, de preferat una pentru bai si bucatarii.
Pentru inceput sterge peretii cu o carpa moale pana se curata mucegaiul, apoi sterge suprafata respectiva cu clor. Incearca sa ai aceiasi temperatura peste tot si sa nu ai condens(aburi de la mancare, apa fiarta, etc...). Cand se incalzeste trebuie sa lasi ferestrele deschise pentru a se usca bine peretii si sa dispara mirosul de mucegai. O solutie buna este izolarea peretilor exteriori (si eu stau la casa si am avut aceleasi probleme), apoi in interior am folosit o vopsea lavabila antimucegai, la bucatarie am schimbat hota ca nu prea dadea randament si usile intre camere stateau intotdeauna deschise pentru a asigura o temperatura constanta.La mine a dat rezultate, nu a mai aparut.Succes!
Detergenţi pentru indepartărea mucegaiului:
ANTIMUCEGAI - soluţie pentru prevenirea mucegăirii suprafeţelor; MUCEGAIKILL - soluţie pentru curăţarea suprafeţelor mucegăite.
http://www.incasa.ro/arhiva/solutie+antimucegai+fara+miros
http://www.inteleco.ro/intretinere.html
Baftă:)!
Zici ca e mare casa.Probabil ca fiind mare nu e incalzita suficient iar in momentul cand gatesti sau usuci hainele, aburii fac condens si gata igrasia si mucegaiul.Si eu sunt de parere ca prima data trebuie inlaturata cauza. O solutie de moment ar fi sa mentii in casa un minim de 19 grade, iar la primavara pana-n toamna sa izolezi pe exterior. Poti sa stergi cu solutii ca sa omori germenii, dar e doar o solutie de moment.
Poţi să îl cureţi cu clor sau soluţii antimucegai. Una dintre ele este Mucegai Stop, care din câte ştiu e destul de ieftină (cam 10 lei).
In primul rand trebuie sa asiguri o temperatura constanta in toata casa pentru a evita condensul, poti sterge cu solutii pe baza de clor. Inainte sa dai banii pe ceva scump citeste ce contine si daca nu cumva gasesti o varianta mai ieftina cu aceleasi ingrediente. Uneori platim mai mult renumele decat calitatea.
Nu folosi clor! e gresit, imprastie microbii in toata incaperea si nu e bine pentru sanatate, se gasesc la selgros sau la supermarketuri spreiuri pentru mucegai.
Folositi clorura de calciu (sau apa stop). Se inlatura tencuiala sa ramana zidul curat se aplica pe zid 3 straturi (varuieli) cu pensula, bidinea, prin frecare puternica sa patrunda in zid si sa fie aborbita de perete. Se lasa sapte zile dupa care se tencuieste, driscuieste normal, dar atentie! Mortarul se face nu cu apa ci solutie de clorura de calciu
Sau...se gaseste in orice magazin de materiale de constructii un spray antimucegai de la Bison. Eu l-am folosit si a dat rezultate. Speli locul de mucegai cu o solutie concentrata de clor si in momentul cand s-a uscat pulverizezi pe suprafata atacata de mucegai sprayul. Bafta
Cea mai buna solutie antimucegai, vezi aici: http://dan-blog.ro/cum-scapi-de-mucegaiul-de-pe-perete-sau-tavan.html
Pentru mucegai mergi la magazine unde sunt chimicale si tot felul de solutii si ceri o solutie anti mucegai, dar prima de a da cu solutia trebuie sa dai cu apa si sapun fff bine pana ce iese mirosul dpa dai cu solutia si este lavabil anti mucegai si ai scapat.
Www.antimucegai.ro. aici gasesti raspuns la problemele tale. siguri ai tamplarie pvc. cand se face condens in jurul geamului inseaman ca nu aveti izolatie injurul geamului pe exterior. nu imi spune ca ai izolat cu polistiren prin interior. ai facut cea mai mare greseala. efectiv ti-ai bagat punctul de roua in casa. punct de roua este temperatura la care vaporii se transforma in condens.
O solutie de moment este stersul cu clor; dar numai pentru putin timp si asigurate cu nu s-a infiltrat apa in perete