| ioanamaria2000 a întrebat:

Am o fantana la tara care are apa si de ieri se aude zgomot la ea, parca ar fierbe o oala. Ce ar putea fi?

15 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Daca e put, de aprox 20 cm diametru, sa nu te apropii cu flacără de el. Sunt gaze, și exista un anumit risc de explozie. Daca bolborosește, înseamnă că este o acumulare destul de serioasa de gaze. Acum, depinde și de ce fel de gaz este. Daca e inflamabil, riscul este destul de mare, data fiind deschiderea mica a puțului, caci gazul nu are unde sa se elibereze rapid. Chiar daca nu ar fi cine știe ce explozie, e destul să te trezești cu flacără ieșind brusc din put, și să te atingă. Daca e fîntînă din care scoți cu găleata, nu e problema in acest sens, deschiderea mare face ca gazul sa iasă mult mai ușor.
Cel mai bine e sa duci apa la analiza, sa vezi ce conține. Cred că te costa undeva la 200-250, acum vreo 10 ani era 150, dar afli ce ai in fîntînă. Și dacă se confirma că sunt gaze, se complică problema, nu știu dacă vei mai putea folosi apa din fintina. Daca stai într-o zonă în care sunt sau au fost zăcăminte de gaze, atunci poți fi sigură că asta este.
Chemi un geolog/geodez, sau firma de gaze (nici nu știu la cine ai putea apela in acest sens), și faci afacere, îți transformi fîntîna in sonda pentru gaze happy. In America așa s-au îmbogățit unii, aveau teren, s-au descoperit sub el zăcăminte importante de petrol, și au putut să vinda terenul la firme de extracție pe preturi exorbitante, datorita "comorilor" de sub ele.

| ioanamaria2000 explică (pentru cristi202):

Da, este put cu diametrul de 20 cm sapat la 38 m, cam asa. Nu e al meu, ci al bunicilor. Ei m-au sunat speriati ca nu stiu ce se aude. Am încercat sa duc apa la analiza si mi-au cerut 950 lei, deci am renuntat, nu am atatia bani. Nu stiu ce este, probabil o sa merg pana acolo sa vad.

| cristi202 a răspuns (pentru ioanamaria2000):

Huh... 950 e enorm de mult... Cel mai bine, cum spui, e sa mergi sa vezi tu ce e

Bula
| Bula a răspuns:

Apa din fantana bulburuseste (face bulbi) de gaze?

| ioanamaria2000 explică (pentru Bula):

Nu știu, cei batrani care stau acolo m-au sunat azi si au zis ca le-a fost frica sa dea drumul la pompa azi pentru ca se aude ca si cum ar fierbe

| Bula a răspuns (pentru ioanamaria2000):

Intai, mergeti la primarie, sa trimita pe cineva la constatare!
Indicat ar fi sa se duca apa (luata din fantana) la analiza!

| ioanamaria2000 explică (pentru Bula):

Am vrut sa duc si mi-au cerut 950 lei, au zis ca s-a scumpit analiza. Nu avem atatia bani sa dam pe o analiza. Daca era 200 lei sa zicem, era ok.

| Bula a răspuns (pentru ioanamaria2000):

Impartiti banii cu vecinii, de pe o raza de 50-100m.
Dar primaria are obligatia de a face analize periodice sau in caz de suspiciuni de calamitate (otravire)!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Gaze? Scoate apa si da-i foc cu bricheta. Baiatul meu la tara asa are: Apa lor nu-i baubila. Ia foc cand aprinzi bricheta.

Răspuns utilizator avertizat
| Javva a răspuns:

Gata, e timpul sa-ti faci rafinarie la tara, sa bagam si noi in masinile noastre motorina bio romaneasca de la tara.

NU O BEA, scurgeri de gaze.

| Lambruzau a răspuns:

Striga, poate ti raspunde cineva!

| Theodor94 a răspuns:

Doamne ajuta sa fie petrol. Sa nu bei din ea.