| Selia_Miruna_2002 a întrebat:

Am o floare care a degerat ce pot face să își revină?

3 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Depinde ce a digerat. happy
Daca a degerat, afla ca inghetul e moartea a tot ce e viu. Inca nu s-a inventat o metoda de criogenare cu capacitatea de a mentine viata.

| mihai69 a răspuns:

Era plantă carnivoră, ca să poată digera?!?
Dacă totuși e vorba despre degerare - nu mai ai ce face, e moartă. Ar mai fi o șansă - să fie vorba despre o plantă perenă și rădăcina să fi scăpat neînghețată. Atunci ai putea s-o pui (cu ghiveciul) într-un loc răcoros și întunecat (beci) până la primăvară, apoi o scoți la soare și o uzi.

| Alexand3ru1 a răspuns:

Cum salvezi planta degerata?

Plantele sensibile de interior, cum ar fi ficusul, risca sa nu mai poata fi salvate in urma degerarii. In cazul celorlalte, daca expunerea la inghet nu a fost prelungita, poti interveni prin inlaturarea partilor afectate de frig ale plantei.

Taie toate partile afectate, chiar daca aceasta inseamna sa tai planta aproape in totalitate. Tine cont de faptul ca frunzele si tulpinile degerate nu isi vor mai reveni si mentinerea lor nu va face decat sa slabeasca si mai mult planta.

Taie intotdeauna strict partile afectate: o tulpina/crenguta vie, pe jumatate degerata, are mari sanse sa isi revina daca indepartezi doar partea afectata si o expui, apoi, unor temperaturi mai ridicate.

Atentie: nu te grabi sa iti cureti plantele degerate inainte ca pericolul inghetului sa fi trecut complet. Partile deja afectate vor proteja planta de leziuni suplimentare, astfel ca taierea lor ar trebui realizata doar cand temperaturile nu mai coboara sub 0 C pe timpul noptii.

Daca este posibil, muta plantele degerate intr-un loc ferit de inghet sau in interiorul casei si, apoi, demareaza procesul de inlaturare a partilor afectate de frig.

Plantele lemnoase si copacii vor prezenta crapaturi la nivelul tulpinii. Pentru a-i ajuta sa isi revina, taie scoarta desprinsa si lasa-i, apoi, sa se regenereze.