Putin probabil sa cada tavanul, indiferent de starea lui. O bucata de tencuiala e una, pana la caderea tavanului calea e lunga
Dar clar trebuie reparat, apa nu are voie sa ajunga acolo nici in caz de furtună, iar lemnul putred nu e deloc un semn bun.
Mansarda n-are "beton" pe jos, ci un strat de ciment relativ subtire (sa nu intre apa cand ploua, respectiv ca egalizare de nivel).
Structura de sub acel strat de ciment este standard: grinzi de lemn, acoperite cu scanduri deasupra si dedesubt, iar intre ele este ceva izolator termic (nisip sau zgura).
Tavanul camerei este facut cu trestie /plasa de sarma, tencuita.
Dupa cum vezi, prin tavan poate trece apa de ploaie, doar daca acoperisul are defecte la tigle, respectiv daca stratul de ciment este fisurat.
In caz de cutremur, pot cadea doar bucati din tencuiala tavanului, dar care nu sunt prea grele, nu accidenteaza tare (chiar daca-ti cade in cap).
Restul structurii tavanului (grinzi, scanduri, etc. este elastic si rezista la cutremure (chiar mai bine decat placile de beton turnate.
1. Nu este beton, fiindca ar fi foarte greu (pentru o casa foarte veche). E doar un strat subtire de ciment, de protectie contra infiltratiilor de apa. O placa de beton ar fi prea grea, la care nu rezista peretii vechi (ar necesita piloane de beton suplimentare, care complica prea mult situatia).
2. La casele echi asa au fost construite structurile de tavan.
Pe vremea romanilor, "betonul" avea cu totul alta reteta, dar si denumire. A fost alt amestec de materiale, ca urmare si compozitia rezultata a fost diferita. Doar destinatia (ca liant pentru pietre) a fost asemanatoare.
E ca si cum ai spune ca si pizza este cozonac, fiindca se face din faina.
In loc sa iti faci griji pentru ce nu poti rezolva, mai bine te-ai informa despre ce trebuie sa faci in timpul unui cutremur.
"Poate sa cada tavanul cu tot cu beton?"
După un cutremur? Da. Depinde de starea armăturii din beton. Betonul este e un material tare, dar nu rezista decât la compresie. Cutremurul introduce eforturi longitudinale (pentru planșee) și practic se alternează rapid compresia cu întinderea. Depinde și cum se leagă planseul de celelalte elemente de rezistenta ale construcției. Solicitările astea sunt preluate de armatura. Dacă ea cedează și betonul e deja fisurat, poate sa cadă. Dacă zici că sub beton există și scândură și plasă (ce fel de plasa apropo?) atunci în funcție de starea scândurii e posibil sa nu îți cada direct bucăți de planșeu in cap, dar casa aia e compromisă din punct de vedere structural.
Atenție însă, bucata aia de tencuiala căzută nu înseamnă neapărat că tavanul tau e fisurat. Eu as aduce pe cineva priceput sa analizeze casa aia.