| proof a întrebat:

Am o problema si nu ii gasesc rezolvare, cum sa impiedic incoltirea cartofilor? II tin pe balcon, in pungi negre(pentru impiedicarea luminii), este destul de rece inca pe balcon si totusi in aprox o saptamana ei incoltesc si dupa cum se stie nu mai sunt indicat pentru consum! Vreo solutie? Multumesc!

Răspuns Câştigător
| mami a răspuns:

Scoate cartofii din pungile din plastic si pune-i in cutie de carton si in mijlocul cartonului pune o oala sau borcan inalt plin cu apa - asta ca sa nu zbarceasca asa repede (deshidrateaza)
pentru oprirea incoltirii se pudreaza cartofii toamna strat cu strat cu un praf Keim Stopp cumparat de la magazin fitosanitar.
cartofii prafuitzi cu praful respectiv nu se mai pot cultiva deoarece nu mai fac coltzi
acum pentru cartofii pe care ai mai ai - ori ai pastrezi in cutia de la frigider dar sa nu inghetze sau undeva unde este rece dupa ce le rupi coltzii
atunci cand folosesti cartoful sa al curetzi de coaja mai gros ca de obicei si acolo unde a fost coltzul scobeste un picutz
dupa fierbere arunca apa apoi gateste-i cu incredere

4 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Cine ti-a zis ca cartofii, dupa ce au incoltit nu mai sunt buni pentru consum? Bunicii mei, oameni gospodari cu gospodarie mare, tineau cartofii in camara, in nisip iarna, si imi aduc aminte ca de citeva ori pe iarna bunica mea curata cartofii de acei tuberculi
Ce poti sa faci? Nu poti. Nu poti sa te opui puterii vietii, care creste si incolteste in locuri unde te-ai astepta cel mai putin. Accepta situatia de fapt, si pune-te si curata-i din cind in cind. Si fi sigur ca nu vor deveni otravitori daca le incoltesc tuberculiihappyhappy.

| solumaam a răspuns:

Este gresit sa ii tii in pungi mai ales daca sunt din celofan ...se va grabi procesul de incoltire!
Cel mai indicat este sa ii tii in locuri inchise si cu temperatura constanta si sa nu se atinga unii de altii...ii poti stropi usor cu pudra de var si asta le va incetini procesul de incoltire care oricum este inevitabil!
Daca ai multi si stau gramada te sfatuiesc sa ii mai verifici din cand in cand pentru ca daca se strica unul atunci se vor strica si ceilalti si nu mai spun ca daca se strica vor mirosi foarte urat.
Cauta sa ii consumi cat mai repede pentru ca deja sa incalzit afara si banuiesc ca ii ai de asta iarna!

| Zenithf a răspuns:

Exista o solutie cu care se dau ca sa intarzie incoltirea, nu stiu cum ii zice, intreaba la un magazin de materiale pentru agricultura. Si singura alternativa este acea pe care o foloseau buncii lui Cristi, sa rupi coltii cartofilor cat mai des.
Intr-adevar, odata ce intra in vegetatie cartofii incep sa produca acea otrava - solanina - dar nu trebuie sa te sperii, in tuberculi concentratia este mica si otrava iese prin fierbere. Recomand ca sa fierbi cartofii care au avut colti mai lungi de 3 cm (acum nu lua liniarul sa vezi care au depasit lungimea). laughing

| dcm4ever a răspuns:

In pimul rand cartofii sunt comestibili si dupa ce au incoltit.
In al doilea rand nu ai ce-i face...asta e ciclul lor de viata...
Succes!