anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o tija de impamantare de 1.5m
Am următoarele intrebari:
1: cat de adanc trebuie băgata in pământ?
2: locul în care trebuie băgata trebuie sa fie un loc uscat etc? Sau se poate baga oriunde chiar daca ploua pe ea etc?

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Pamantarea trebuie testat cu un resou de 2Kw, conectat paralel cu un bec de 220V/100W, totul legat intre pamantare si o faza de la curent (la care se aprinde creionul de faza). Becul trebuie sa arda la fel de tare ca si legat la 220V (in dulie de la tavan sau in priza). Daca arde mai slab, atunci pamantarea este slaba, trebuie marita.

Iata criteriile unei pamantari:
- pamantarea trebuie sa fie sub pamant, la nivel unde este umed tot timpul
- suprafata de contact cu pamantul trebuie sa fie cat mai mare. Ideal este o suprafata de peste 1m patrat (de exemplu o plita dubla de soba sau mai multe tevi batute la adancime cat mai mare, SUDATE intre ele cu platbanda. Contactul intre platbanda si cablul de pamantare se face cu surubul sudat pe platbanda si papuc pe cablu + saiba Grower si piulita pentru strangere. Dupa ce surubul este strans, se vopseste GROS, in mai multe straturi, sa nu se oxideze de la apa /aer umed.
- pamantarea se verifica prin masurare (sau cu metoda resoului si becului), la intervale de maxim 2 ani.

| mihai69 a răspuns:

1. Cât de adânc poți. Normal se bat 3, la minimum 3 m una de alta.
2. Cu cât mai umed, cu atât mai bine.

| PringAloe a răspuns (pentru mihai69):

Din pacate nu am cum s-o bag undeva acoperit. sunt nevoit sa p bat undeva unde sa sa stea la aer deschis, am sa incerc sa i bat cat mai adânc. 1m+

| mihai69 a răspuns (pentru PringAloe):

Păi tocmai asta e ideea, să nu fie ferit, dimpotrivă.

| PringAloe a răspuns (pentru mihai69):

Ah scuza-ma, am citit eu gresit!

| relian a răspuns:

Impamantarea se baga afara,nu conteaza cai acoperit sau nu,de regula unde nu-i acoperit.
De asemenea se poate lega si de ceva de la casa care este ingropat, de fierul beton daca ai bagat si ai un capat pe afara.
Deci daca ploua pe ea n-are nimic, pe acolo oricum nu circula curentu, impamantarea este pentru altceva, nu pentru curent, dar asta e alt subiect.

Cat de adanc se baga? 2.5 m iar tija trebuie sa fie groasa cam de 15-20 mm.
Poti baga ala orizontal, la 45 grade sau orizontal la adancimea de 750 mm.
Deci sapi un sant de 750 mm adica trei sferturi de metru si lung cat e tija, adica 2.5 m si pui acolo pe fundul sanstulu aluia si legi de ea un cablu gros sil aduci afara la tablou, sau unde legi tu.

Sau bati cu barosu vertical daca e ai usor.Baga 2 tije de alea conectate intre ele.
Nu trebuie sa verifici nimic dupa cum zice careva pe aici laughing

| xerxes1 a răspuns:

Ideal ar fi ca locul sa fie cat mai umed.
Se baga toata in pamant de obicei ca sa nu te impiedici de ea.
La sfarsit ar fi bine de masurat rezistenta prozei de pamant, sa vezi daca eventual este nevoie de inca una.