In locuintele incalzite pe timpul iernii aerul este prea uscat ceea ce dauneaza azaleei.Si eu am avut asa ceva si nu a supravietuit.
Daca ai primit-o in ghiveci din acela mic si ea este mare eu zic sa ii schimbi ghiveciul. aici este un link care explica tot, de la locul unde sa o pui pana la temperatura optima pentru ea: http://www.gradinamea.ro/Azalee_5133_539_1.html
Temperatura optima de crestere este de 22-25 grade C. In timpul zilei si 16-18 grade C. noaptea. Temperatura apei de udare are un rol important in cresterea plantei. Udarea cu apa rece are drept consecinte aparitia de pete galbene pe frunze si incetinirea cresterii. Cresterea vegetativa este favorizata de zilele lungi.
Azaleea trebuie asezata intr-un ambient semiumbrit si daca aveti posibilitatea in timpul verii o puteti scoate in aer liber, preferabil in gradina ingropand ghiveciul in pamant sau pe terasa ori balcon. Apa este un factor extrem de important pentru azalee. Necesita multa apa, mai ales vara.
Substratul nu trebuie sa se usuce niciodata. Udarea in exces sau stagnarea apei in farfurioara trebuie evitata deoarece sistemul radicular foarte fin si dens este expus asfixierii si putrezirii. Udarea se poate realiza direct pe substrat sau prin infiltrare. Udarea si pulverizarea fina trebuie realizata cu apa dedurizata, apa de ploaie fiind ideala.
Este bine sa se evite udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea este o specie acidofila, adica nu suporta calcarul din apa. Substratul trebuie sa aiba un continut ridicat in materie organica si capacitate mare de retinere a apei. El se alcatuieste din turba, scoarta de copac, cetina de brad, balegar.
Azaleea este prin excelenta o planta calicifuga, care necesita un pH = 4-5 in substratul de cultura. In perioada infloririi planta trebuie fertilizata cu solutii minerale in concentratii reduse, o data la doua saptamani. Ciupirea lastarilor este o lucrare importanta care se executa cu scopul de a stimula capacitatea de ramificare a plantei.
Astfel se indeparteaza varfurile lastarilor pentru a favoriza emiterea si cresterea lastarilor laterali, marind astfel volumul plantei si a numarului de flori. Dupa trecerea florilor se recomanda transplantarea in ghivece cu 2-5 cm. mai mari in diametru. In general este bine sa nu se foloseasca vase prea mari si, mai ales, sa nu fie prea inalte.
In primavara se elimina florile trecute, aplicand taietura sub ele, inlaturand cu aceasta ocazie si lastarii subtiri sau pe cei amplasati necorespunzator. Vara trebuie udata prin pulverizare si amplasata in locuri ferite de insolatie.
Toamna se transfera in locuri racoroase si luminoase pentru parcurgerea perioadei de repaus. Daca temperatura este prea ridicata si udarea insuficienta, florile si bobocii florali se vestejesc. Aceasta situatie poate fi remediata prin introducerea ghiveciului in apa calduta pentru 20 de minute.
Daca planta este expusa la curenti de aer sau substratul este mentinut saturat cu apa, bobocii raman verzi si florile nu se mai dezvolta. In acest caz planta trebuie asezata intr-un loc ferit de curenti si udata moderat.