În primul rând, trebuie verificată apa în fiecare zi, în primele și ultimele 3 zile nu se întorc ouăle și în ultimele 3 zile se mărește umiditatea. Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 37, 5-38, 5 grade. Acum depinde și de incubator, pentru că incubatoarele care sunt pe piață, cele pentru începători, nu cele profesionale, nu au o temperatură precisă, să fie la zecime precizia. Nu există o diferență de durată de eclozare a ouălor în cazul utilizării unui incubator sau a unei cloști. Depinde de variantă, adică la găină durează 21 de zile, fazani de la 24 până la 32 de zile, depinde de specie, la rațe și gâște de la 28 până la 35 de zile
Un incubator bun trebuie să păstreze aceeași temperatură în toate punctele sale alate la același nivel, fără diferențe termice. Aparatul trebuie să păstreze umiditatea normală și, pentru a fi rentabil, să nu consume mult curent.
Cel mai mare pericol în cazul incubatoarelor este o pană de curent care poate întrerupe procesul de clocire a ouălor.
Perioadele de clocire pentru diferitele specii de păsări de curte
În funcție de soi și de specie, perioada de clocire durează între 3 și 5 săptămâni.
Perioada de incubație la găini: 21 de zile
Perioada de incubație la prepeliță: 16-17 zile
Perioada de incubație la gâscă: 30 de zile
Perioada de incubație la rața mută: 34-35 de zile
Perioada de incubație la rața Pekin: 27-28 de zile
Perioada de incubație la bibilică: 26 de zile
Perioada de incubație la curcă: 28 de zile
Perioada de incubație la struț Emu: 49-52 de zile
Perioada de incubație la fazan: 24-25 de zile.
Daca ai avut ghinion de oua nasoale...sunt ca si bune de aruncat. Mai lasa-le 2-3 zile... poate, poate
anamariapetronela întreabă: