| Clara145678 a întrebat:

Am scapat o oala si i-a sarit vopseaua exterioara. Stiu ca o sa inceapa sa rugineasca de acolo daca o las asa, dar imi e draga - stie cineva daca se poate da cu vreo vopsea pe exteriorul unei oale obisnuite daca e sarita vopseaua?

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, ceramica coapta pe cratita si sarita nu se poate lipii sau vopsii cu nimic. Ori o arunci, ori o pastrezi asa cum este, in fond fiind doar pe exteriorul cratitei, nu afecteaza mancarea pe care o gatesti in interiorul ei.

| relian a răspuns:

Poti sa dai si tu cu smalt din ala, sau cum se numeste, in engleza "enamel", smalt ii spuneau oamenii pe vremuri.

La mine aici unde is, SUA este enamel de asta in sticluta, se foloseste in general la cada de la baie care e din tabla si are smalt de asta, iar daca sare, cei care vor, dau cu aceasta solutie.

Chestia este ca nu o sa arate ca smaltul din fabrica, chiar daca substanta folosita este aceiasi, la fabrica dupa ce dau cu solutie pe matale, oale, cazi de baie etc, baga acele produse in cuptoare la nu stiu cate grade undeva pe la 800 de grade, si apoi solutia se intareste, se transforma in acel smalt, sau Enamel cum i se spune in engleza.

Avind in vedere ca tu ai oala, cauti enamel de asta, cu o pensula micuta, gen cum este aia de pictat, dai cu solutie pe locul respectiv, apoi incalzesti cuptorul la 800 de grade, bagi oala in interior si o tii acolo stiu si eu o vreme.
Nu ma intreba ca nu stiu exact cit timp se tine.Stiu ca am vazut, nu am folosit personal, dar am vazut la apartamente, cand careva ciobeste cada de baie, cheama pe unia care vin cu acest enamel, dau cu pensula, lasa se usuce si sta acolo lipit, destul de mult timp. Exista la magazine enamel de asta, cel putin aici, poate cumpara oricine.

Cada, logic nu ai cum so mai bagi in cuptoare, dar la tine cum este oala, e f usor sa o bagi in cuptor.
Am vazut chestii de genul asta, adica table emailate in felul asta la o fabrica, am vizitat o fabrica care avea tot procesul, inclusiv asta cu emailarea.

Cauta si tu pe net, vezi daca gasesti enamel de asta, cauta si vezi cit poti tine in cuptor si incerci, asa capeti si experienta laughing

Hai ca am gasit ceva informatii.

Zice asa : Aplici din solutia aia pe suprafata curata, degresezi bine, aplici cu pensula, lalsi sa se usuce la temperatura camerei, proximativ 30 mi sau 2-3 ore depinde cit de gors este stratul de solutie aplicat.
Dupa ce s-a uscat bagi in cuptor la 800 grade timp de 30 min sau la fel 2-3 ore.
Functie de cit de gors este statul ala de smalt, tu trebuie sa aplici de mai multe ori acest proces.
Cu cit mai multe straturi si mai gros acel smalt, cu atit mai de calitate este acea oala, sau smaltul acoperit.

Poti sa dai si un singur strat de smalt de asta solutie, sa-l dai gros, e ca o solutie pasta, dar daca dai gros, sa zic cit si smaltul din fabrica, risti sa se intimple chestii nedorite, defecte, sa se vada, sa poata sa sara, nu stiu exact ce se intampla.

Cei care fac tigai si metale acoperite cu smalt de asta, cele de calitate care is si mai scumpe, aplica mai multe straturi, asa subitiri, procesul durind mai mult timp.

Aplici un strat mai subtire si uniform, lasi sa se usuce, bagi in cuptor, scoti, lasa sa se raceasca, aplici iar peste alt strat la fel, lasi sa se usuce, bagi iar la cuptor si uite asa aplici mai mullte straturi.

Cam asta este procesul, calitatea se obtine ceva mai greu si cu cu ceva mai mult timp.

Sau poti sa dai cu pensula cu smalt de asta, lasi sa se usuce, apoi cand folosesti oala se va forma singur smaltul ala cand oala se va incalzi.
Eu as alege asa, sa aplic un singur strat, las sa se raceasca, sau incalzesc eu oala in cuptor, las vreo ora la 800 grade si la revedere, de iese ceva bine, nu la fel, dar de lipit sigur se lipeste.

Cum am spus am vazut la cada de baie din tabla, ca asa se face aici.

Smaltul asta sau email cum zic oamenii, probabil din englezul enamel, este de fapt nisip si alte minerale topite, asta asa ca idee sa stii ce este acest smalt.

De aia daca ai vazut cand sare, acele cioburi te pot taia, is f ascutite.Este un amestec de nisip cu alte materiale, in general minerale.

Cam tot la fel se obtine si vesela brand Corelle daca ai auzit, tot nisip topit cu sticla, ies niste vase f rezistente, foarte usoare, f subtiri, foarte frumoase.
Stiu, pentru ca eu vase de astea am, Corelle si cindva cand am luat am fost curios sa stiu din ce is facute.

| gabicoo a răspuns:

Ce a sărit de pe oală nu este vopsea - este email. Dacă o vopsești atunci când o vei pune la foc se va arde vopseaua.

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Totuși o poți vopsi dacă vrei să ții oala pe post de bibelou.