| alaex a întrebat:

Am si eu o intrebare daca nu supar pe nimeni. Am o casa la tara si vreau sa trag apa in casa sa fac o baie, o bucatarie si vara sa fac o instalatie sa ud gradina cu picatora la planta. Acum urmeaza intrebarea: ce hidrofor pot sa folosesc pentru un consum mic fara sa-mi ia pielea de pe mine la curent la factura. E vb de o baie si bucatarie, atat, si vara din cand in cand la un solar micut o instalatie de udare prin picatura. Care ar fi avantajul? Ca am si put si am si retea de apa la poarta si nu stiu ce sa fac, sa trag apa din put cu un hidrofor, ori sa ma leg la reteaua de apa? Va rog ajutati-ma ca sunt in necunostinta de cauza si nu stiu ce sa fac. Ma gandesc ca hidroforul consuma mult curent, ma gandesc ca daca ma leg la reteaua de apa la fel. Care ar fi cea mai buna alegere fara un consum mare?

Răspuns Câştigător
Răspuns utilizator avertizat
68 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| anonimg a răspuns (pentru ramon2473):

In orice furtun de irigare apa trebuie să aibă presiune; dar aceste furtune sunt dotate cu un sistem special pentru a o picura.

| anonimg a răspuns:

Reteaua e mai ieftină

| anonimg a răspuns:

Daca iei hidrofor te uiti la adâncimea de la care poate scoate apa.
Cele de firma sunt mai scumpe dar au un consum mai mic de energie.

| petrica012 a răspuns:

Pentru baie e bine sa te legi la retea ca si boieleru consuma si o sati unfle facturs

Bula
| Bula a răspuns:

Depinde de calitatea apei din put.
Pentru consumul de apa din casa te poti lega la reteaua de apa din localitate, dar poti face instalatie utilizabila alternativ, daca apa din put este buna.
Pentru udat NU iti recomand apa de la reteaua de apa, deoarece costa foarte mult, (trebuie sa platesti si CANALIZAREA aferenta tongue ) in unele localitati un metru cub de apa+canal costand chiar 7-8 lei!

Consumul de apa /persoana, lunar, este intre 3-8 mc, deci apa de la retea te poate costa mult.
Pentru udat se consuma apa si mai multa si platesti si "canalizarea" aferenta, chiar daca apa n-a mers in canal ci in sol, la plante.

Poti face un rezerfor /bazin (coperit sa nu se evapore tare) in care sa aduni apa pluviala (de ploaie), cu cheltuieli relativ mici, care sa fie situat la un nivel mai ridicat de solul care urmeaza sa fie udat. Cu hidroforul poti pompa apa in rezervor in caz de seceta. Din rezervoare conduci apa in sere sau unde vrei sa uzi.
Acest sistem poti realiza cu ajutorul unei pompe de apa (o pompa de 1-2 Kw este perfecta), care consuma curent doar cand functioneaza, iar rezervorul poti face din aproape orice recipiente, legate intre ele. E doar chestiune de fantezie si putina indemanare, costul banesc recuperandu-ti integral chiar in primul sezon.
Sa nu uiti sa golesti rezervoarele pe timp de iarna! happy
Succes!

| ALGator a răspuns:

Am cam greșit. Uite ce am găsit:

Consumul de energie electrica al hidroforului difera in functie de motorul hidroforului si de puterea acestuia. Hidroforul nu este recomandat pentru irigatii, si daca vrei sa folosesti hidroforul pentru a uda in gradina atunci cred ca mai bine ai cumpara o pompa submersibila. Spre deosebire de hidrofor, pompa submersibila are un debit mult mai mare si poate scoate o cantitate de apa/ minut mult mai mare decat cantitatea de apa obtinuta de la hidrofor. Folosind hidroforul pentru irigatii, hidroforul se poate defecta pentru ca se sparge membrana de cauciuc ce se regaseste in vasul hidroforului. Hidroforul asigura presiunea apei dar se opreste si porneste des, ceea ce inseamna ca nu poti uda cum trebuie in gradina si consumul de energie electrica este mult mai mare din cauza opririlor si pornirilor dese.
http://raspunsuri.destepti.ro/......rofor.html

| ALGator a răspuns (pentru Bula):

Cît mai costă m3 de apă?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Daca gasesti apa in curte sau gradina, de ce sa te legi la reteaua de apa? Ca sa mai dai bani in plus. Cat despre hidrofor poti sa-ti iei unul cam asa: http://www.emag.ro/......DG33F7BBM/
Hidroforul consuma cam 1, 1 Kw/ora. Daca nu-l folosesti la irigat, cred ca la 2 persoane nu-l folosesti mai mult de o ora pe zi. Cred ca nici atat pentru ca la 1 ora de functionare el scoate 3600 litri. Aia daca si uzi prin gradina altfel n-ai ce face cu ei. Ai 10-11 litri la WC, daca faci un dus maxim 100 litri/persoana si cu gatit si altele sa mai zicem 100 litri. Asta inseamna maxim-maximorum 400 litri pe zi ducand la o functionare de sa zicem 30-40 minute dar nu la consum maxim. Sa zice jumatate de Kw pe zi. Inseamna 15 Kw pe luna ori 60 de bani, fa socoteala. Baiatul meu plateste in jur de 250 lei pe luna (medie anuala) cu consumul casnic dar si cu irigarea a unei suprafete de peste o jumatate de hectar.

Bula
| Bula a răspuns (pentru ALGator):

Depinde de tariful perceput de firma care "aduce" apa. Intreaba de la ei.
In unele localitati (cum este si la noi) costa 7-8 lei (cu canalizare inclusa).
Daca ai apa buna in put, nu merita sa te racordezi la retea, mai ales pentru udat gradina.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Un hidrofor scoate in 13 ore 40 de tone de apa cu un cost de curent echivalent cu 1 tona de apa de la retea. Deci curentul e infim. Adaugate costurile de intretinere si reparatii nu ajungi nici pe departe la cat vine factura apei de la oras. Capacitatea hidroforului se alege in functie de necesitati, consumul e proportional cu serviciul pe care ti-l face. Racordarea la retea te poate costa cca 3500-4000 lei autorizatii si instalatie pana in caminul din curte. Daca te racordezi la fantana te costa jumate cu instalatie si hidrofor cu tot in curte. La gradina nu poti uda direct din hidrofor ( nici de la retea ), iti trebuie rezervor la inaltime care iti asigura apa prin cadere la irigat. Stau de 50 de ani la casa, am 2 fantani, un rezervor subteran de apa de ploaie de 8 t, 2 hidrofoare, o pompa submersibila si am facut lucrari de instalatii cu hidrofoare. Unii te sfatuie din imaginatie.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
Bula
| Bula a răspuns (pentru ramon2473):

E afacerea ta, tu trebuie sa-ti faci socotelile.
Am rude la sat, care procedeaza cum am spus (rezevoare si bazin). A fost o investitie initiala, dar cheltuielile cu irigatul (curent folosit de pompa + amortizarea instalatiei) costa mai putin decat apa primita din reteaua satului (2, 50 lei/mc). Pompa doar completeaza din fantana apa in rezervoare in caz de seceta mare, daca rezerva s-a epuizat. Intreaga apa de pe acoperisuri este capturata si dirijata in rezervoare, deseori apa fiind chiar prea multa. In lunile fierbinti, cu seceta, curentul consumat nu depaseste 50-60 lei lunar, in 1-2 luni, in rest rezervoarele fiind umplute cu suficienta apa de ploaie.
Pompa folosita este una recuperata de la fier vechi, folosit initial pentru masini de aschiere, de 300w (in 3 ore consuma 1Kw), "conducta" este furtun de stropit din plastic, practic instalatia este "reciclata" aproape integral...

Bula
| Bula a răspuns (pentru ramon2473):

Daca-mi spui informatii mai multe, atunci iti pot face o optimizare de cost si cheltuieli.
Trebuie sa stiu urmatoarele:
- cat costa metrul cub de apa la retea?
- cata apa folosesti (mc) in 24 ore vara, pe timp de seceta pentru irigare?
- in ce zona al tarii stai?

| ALGator a răspuns (pentru ramon2473):

Cu canalizarea e o "nasulie". Cind cineva la tara trece de la apa la fintina cu galeata la apa curenta (pompa submersibila etc) consumul de apa menajera probabil se face de 3-6 ori mai mare (daca nu mai mult - lumea nu face economie la apa).
Aceasta apa menajera se arunca ca si inainte la rigola, sau in fundul curtii, stiu si eu. E o problema serioasa de poluare, care nu mai e doar simbolica, ci incepe sa puta de la o posta.
Unii isi fac fosa septica (nu cunosc amanunte pentru ca nu stau in tara). Dar si asta se poate umple daca se consuma apa fara masura. Si trebuie golita cu vindanja. Alti bani.
Lucrul asta il rezolva reteaua de apa pentru ca ofera si canalizare. dar la un cost mult mai mare decat pomparea apei din fintina. Mai devreme sau mai tirziu se va interzice insa sa se deverseze apa uzata direct in natura.
Ar fi fost misto daca se putea face o racordare doar la canalizare folosind insa apa de la fintina. Dar probabil ca tariful luat de firma de apa-canal ar fi mult prea mare.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| ALGator a răspuns (pentru ramon2473):

Multumesc pentru explicatie! Nu stiam cum e construita fosa septica (credeam ca e inchisa etans).
P.S. Nu stau la tara dar nici in tara RO de aceea nu prea sunt nici in tema :-)

| untu a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Ia spune-mi si mie cum ai facut un rezervor subteran pentru colectarea apei de ploaie si cum se iriga? Poti sa-mi arati desenul cum este facut si cum se colecteaza apa de ploaie de pe stresinile caselor! Ma intereseaza foarte mult!

| untu a răspuns (pentru Popescu_Eugen_1964):

Recomand o pompa submersibila pentru fantana, pentru irigare apei in sere! e mai bine sa-ti bagi un hidrofor in fantana decat sa bagi in reteaua de apa, dar nu iti recomand pentru ca apa este tratata cu clor si este plina de calcar (trebuiesc filtrate)!

| alaex explică (pentru untu):

Va multumesc la toti pentru raspunsuri.de fapt la tara nu e canalizare si trebuie sa fac o haszna din beton pentru scurgere.dar intrebarea este care este cea mai avantajoasa alegere? sa ma leg de la reteua de apa sau de la put? mi-a dat cineva un link cu un hidrofor de 24 lt.de se montenteaza la cabane.dar nu stiu ce sa fac. sora mia are un hidrofor si a rupto cu curentu fratilor a zapacito.plateste cate 4 milioane la lumina pa luna.cum deskide robinetu porneste singur. este un dezastru cu consumu.eu vreau ceva micut de consum suntem 2 persoane eu si sotia.si vreau sa alimentez o baie si bucatarie.att la gradina la fel e micuta un solar micut nu vreau sa fac acum gradina mare doar pentru mine de consum att va multumesc

| alaex explică (pentru Salontanul):

Salut vad ca va pricepeti la instalatia asta. daar vasi antreba eu vreau sa fac o haszna la tara ca nu e canalizare.eu sunt 2 persoane ieu cu sotia.si am si fantana an curte. vreau sa trag apa la o baie si bucatarie att.eu m-am gandit sa ami iau un bazin da plastic din ala an cadru de fer.si sa al montez la hidrofor si din el sa anpinga apa an casa.se poate? pentru ca doar hidroforu singur porneste singur de cate ori se goleste.ca bazinu lui e mic 24 lt.si de cate ori porneste anvarte contuaru ca la nebuni.ce ziceti e buna ideea? de gradina ce sa zic vreau sa fac ceva de consum propiu.un solar de vreo 10 metri cu 10 latime.cam att si vreau sa pun apa dirijata cu picatura.si m-am gandit ca bazunu ar fi o solutie buna pentru ca sa nu mai porneasca hidroforu non stop.ancarca bazinu si gata.si de la bazin pot sa utilizez si pentru casa si pentru solar.nu stiu acum cam care ar fi cunsumu ce hidrofor sa iau? ca dac ma leg la reteaua de la comuna la fel ma rupe cu bani.o alta intrebare? pot sa fac caminu la hidrofor mai mare si langa hidrofor sa bag si bazinu? bazinu am vazut ca e de 500 lt.si costa cam 200 de lei.asa am vazut pa internet preturi. acum nu stiu cum mai bine? va multumesc

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Daca ai put foloseste un hidrofor sa uzi cum spui si te legi pentru casa la apa de la oras,asta e cel mai convenabil.Dar hidroforu trebuie sa fie de calitate ca altfel se defecteaza,de regula se duce membrana aia,daca te pricepi sa o schimbi singur atunci nu-i problema. Avantaju este ca apa de la oras este mai de calitate decat apa ce o ai tu,plus de asta ar fi bine sa intrebi oamenii care folosesc sistem de picurare sa-i intrebi ce apa folosesc, ca nu cumva sa ai probleme dupa la sistemu de irigare, depuneri de c alcar masiv la apa ta, nu la aia de la oras.Apa folosita de om de la el adica put pompe forate la adancimi mici e jale calcar la greu, o sa vezi cum o sa apara pe chiuvete la baie la bucatarie.Dar in general sa uzi te duce mai ieftin daca folosesti apa ta din put, asta indiferent in ce zona ai fi.

| alaex explică (pentru Bula):

Jud Braila pai cam cat sa consum apa la o baie si bucatarie si la un solar mic de vreo 10 m pa 10.att consum suntem 2 persoane att cat sa consum pa zi? la o bucatarie si o baie?

Salontanul
| Salontanul a răspuns (pentru alaex):

Eu ti-am spus din din situatia copilului meu. Poti sa-i spui si acelui individ cu nume de muiere (Ramon2473) ca eu stiu din practica. L-am blocat ca este un needucat. Oricum, o sa-i fac un raport. Poate ca-l mai blocheaza o data ca a mai fost blocat din cauza mea. El da situatii de care a auzit. Eu stiu din practica. E buna ideea. Hidroforul are un bazin tampon de 50 de litri si nu-ti trebuie altceva. Baiatul meu n-are alt bazin si iriga intens o suprafata foarte mare. Deci, este de ajuns hidroforul pentru ce solar ai. Cat despre fosa septica (hazna) sa o faci cu pietre de rau sau caramizi interpuse (intertesute) pentru a ramane gauri in pereti. Cand eram mai tanar am stat si eu la casa si asa am facut. Intre pietre zidite cu beton am lasat gauri. Mare parte din apa se scurgea prin acele gauri si o absorbea pamantul. Scoateam doar materiile fecale, venind periodic o vidanja.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns (pentru ramon2473):

Pentru racordarea legal la retea de apa/canal la marginea orasului Iasi acum 2 ani am platit pe autorizatii la primarie si la Regia de apa/canal si materiale aproape 4000 de lei. Instalatia porneste de la 10 m de poarta din drum, un camin de beton cu apometru imediat la intrare in curte si 35 m de conducta pana la casa. Reteaua de oras pe strada mea a incepat sa nu mai functioneze acum 20-25 de ani si intre timp am folosit fantani. Daca tu stai la Cuca Macaii e altceva. Vrei sa-ti fac dovada cu facturi? Eu nu sunt agricultor renumit dar stiu ca nu e recomandat mai ales la culturi de gradinarie sa uzi cu apa rece. In rest fiecare face cum vrea.