Gunoi de grajd - il gasesti la gospodariile care cresc animale
cu 2-5 kg nu ai rezolvat nimica
la toamna cumperi o carutza de gunoi si il imprastii pe pamant apoi il ari iar la primavara il discuiesti
atentzie insa la coropisnitze care traiesc in gunoi si rod radacinile plantelor
in magazinele fitosanitare sunt granule pe care le pui in groapa in care plantezi rosia ardeiul etc si pui si in jurul plantei deasupra pamantului
pastreaza distanta corecta intre plante
rosia are nevoie de cel putin 6 ore de soare zilnic si sa rupi crengutzele care cresc deasupra frunzelor langa tulpina
sa rupi si frunzele care fac contact cu solul
stropeste plantele impotriva manei si ceapa imporiva daunatorilor
sper ca ti-am ajutat un pic impartasindu-ti din experintza mea
Incearca sa cresti in propria gospodarie cateva pasari, gaini, rate, curci, gaste. Gunoiul rezultat de la pasari il aduni si-l pui la fermentat in apa minim doua saptamani, vei avea un ingrasamant natural de calitate identic cu bionatul, pentru legume, flori, vita de vie si ce mai cultivi.
Cred ca ar trebui sa folosesti un fertilizator pentru pamint, dar ar fi mai bun unul natural iar cel mai bun este fie gunoiul de grajd de la vaci sau cai si cel de pasare, dar ambele diluate cu apa. Daca optezi pentru un ingrasamint chimic poti incerca la farmaciile fitosanitare, de unde iti pot spune ce fel de ingrasamint sa folosesti pentru plantele tale. spor la treaba
Sfatul meu ar fi sa nu folosesti ingrasamantul de la gaini sau pasari deoarece el usuca sau asa stiu eu cel mai bun ingrasamant este de la vaca, porc si ingrasamantul pe care il gasesti in padure. adica pamantul acela cu tot cu frunzele putrede poate fi si din cauza pamantului daca este nisipos.sau rasadului, semintelor pe care le-ai cultivat.
Ingrasamantul de pasari este bun.Eu am macerat acest gunoi si l-am si folosit dar diluat; adica:la o cana de macerat am mai pus inca o cana de apa si apoi am pus lichidul de jur imprejurul rosiei si au crescut f. bine.
ATENTIE: asculta-ma si vei avea rezultate, nu esti primul de pe TPU pe care il sfatuiesc in gradinarit. Orice ingrasamint natural este bun dar nu se administreaza la radacina sau in timpul vietii plantei.Se administraza toamna, inainte de arat, pentru a avea timp sa se macereze si sa isi lase substantele in sol.Se pare ca terenul tau este ff sarac nutritiv.Cu rezultate rapide, poti folosi azotatul de amoniu.administrare:il impastii pe santul pe care curge apa, sapa(praseste) solul, apoi a-2-a zi uzi, saturi pamintul de apa. Operatia o poti repeta dupa 2-3 saptamini; nu iti recomand sa repeti mai mult de 3-4 ori pe an(primul an),vei otravi solul. Daca ai nevoie de ajutor,o fac cu placere, intreaba si iti voi raspunde, chiar in privat.Mult succes.
Pai daca ai rude pe la tara, roaga-le sa-ti stranga gunoi de la gaini in special, vaci, cai. Din cate stiu gunoiul de porc nu e prea indicat fiind sarac in nutrienti. Acesta trebuie combinat cu o subtanta bazica (cum ar fi cenusa). Poti face in coltul gradinii o lada de compost unde sa il prepari. Un articol despre cum poti face compost gasesti aici: http://www.casasigradina.blogspot.ro/......acasa.html
Mai poate sa fie si din cauza ca nu ajunge lumina la ele, si daca spui ca stai la casa ruaga pe un vecin sa iti dea de la cai sau vaci (ingrasaminte)sau sunt magazine speciale pentru asta.
TuicaFiarta întreabă:
IonutCiobanescu întreabă: