anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am si eu o problema cu geamurile. Le-am montat in decembrie, cind e frig afara transpira in partea de jos de o palma iar pe margini de un deget pina sus. Pina si pe tavan au aparut stropi de apa. Poate cineva sa imi zica daca e normal asta. Multumesc

14 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu este normal sa transpire de o palma, evident e prea multa umezeala in casa. Oricat de rece ar fi geamul, nu ar trebui sa se formeze atatia stropi. O dunga de 1-2 cm in partea de jos este acceptabila, niciintr-un caz de o plama.
Remedii: aerisire de mai multe ori pe zi, in reprize scurte (10 minute), utilizarea unui dezumidificator, montarea unei hote de bucatarie, montarea unui ventilator la baie, evitarea uscarii rufelor in casa.
Faptul ca umezeala apare si pe tavan arata ca acesta este foarte slab izolat, ar trebui sa te gandesti la o solutie, pentru ca pe acolo pierzi bani. Poti izola cu vata minerala+rigips sau polistiren+tavan casetat. Daca ai pod, se poate izola prin pod, de preferat cu polistiren+sapa de beton.
@oana - cand mai vorbesti cu cei care ti-au explicat treaba cu vidul creat de termopan, spune-le ca acesta poate fi creat exclusiv in capul lor.

regis
| regis a răspuns:

Eu nu am zis ca nu e normal sa transpire. E normal sa transpire, geamul oricat de bun ar fi nu poate fi la fel de cald ca un perete izolat. Si atunci e normal ca vaporii de apa din aer sa respecte legile fizicii si sa condenseze pe sticla. Doar ca o cantitate atat de mare de vapori condensati indica o umiditate excesiva a aerului din camera.
Si nu ma pricep, am avut doar ghinionul de a experimenta pe propria piele mai multe variante.

Stefan
| Stefan a răspuns:

Mi se pare normal ca se intampla acest fenomen datorita diferentei de temperatura, afara este frig si inauntru este cald.

| Arthur a răspuns:

Un termopan bun nu are voie sa transpire de nici un fel. Ori a fost montata sticla pe el gresit, ori nu e termopan. Daca nu e termopan ai grija la condens, nu ai precizat daca e la bucatarie acel geam. Daca e, monteaza o hota. Succes!

| cristinela a răspuns:

Si ale mele transpira jos, dar pe tavan nu am avut probleme.Nu ai nimic deasupra? Alt apartament, sau pod... Daca nu ai nimic deasupra, doar placa, cred ca e mai bine sa izolezi tavanul.Altfel o sa se umple de mucegai.

cami
| cami a răspuns:

Sunt cumva Pimapen? Da? E clar, schimba-le. Normal ca nu e normal.

| hugo a răspuns:

Depinde ce geamuri ti-ai montat! Daca este un geam termopan(si transpira intre cele 2geamuri care 1vine din ext, altul din interior nu este bine, ins ca nu sunt geamurile imbinate ok! daca iti traspira doar in interior nu'i nimic este ok, doar sa le stergi...si poate ai aburi in locul unde este geamul!

| oliver427 a răspuns:

Da bine zice regis, doar ca rama termopanului trebuie sa aiba aerisire ceea ce am vazut ca la noi in romania nu multi le fac, si asta e problema. Peretii vopsiti cu lavabila si gemuri termopan : nu respira peretii nu intra nici un pic de aer si de asta se face condens. Daca nu ai acel grilaj (aerisire) pe partea de sus a gamului atunci te sfatuiesc sa iti pui unul. inainte sa incepi sa iti renovezi casa cum ziceau altii mai sus : izolatii etc.

| Alphawolf a răspuns:

@regis are dreptate. Nu are voie sa transpire daca este termopan. Izolatia proasta la montaj sau izolatia peretilor este cauza care iti face condensul. Mai poate face condens si daca inchiderea geamului nu este buna(ermetica)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este diferenta de temperatura si se face condens, in afara de asta cred ca ai si peretii varuiti cu var lavabil care nu lasa peretii sa absoarba umezeala minima din casa sau sunt din ieso. Poti cumpara saruri care absorb umezeala pentru a evita eventualul mucegai care se poate forma pe rama geamului sau chiar pe perete.Intr-o oarecare masura este normal, dar daca umiditatea este mare trebuie sa lasi macar tavanul varuit cu un var care poate lasa sa respire tencuiala. Diferenta de temperatura poate fi data si de faptul ca in timpul zilei camera este rece si o incalzesti doar seara, nu numai de temperatura scazuta de afara.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Daca termopanul are coeficient de izolare termica mic (e prost), inseamna ca este cel mai rece material din camera. Daca in camera ai vapori de apa, se formeaza condensul pe geam. Daca termopanul ar izola bine iar peretii prost, s-ar forma pe pereti condensul (cantitati mai mici/mp, datorita suprafetei mai mari). Solutiile ti le-a dat @regis (ce mai, dom'le, se pricepe)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

In dorinta de a fi moderni, multi cumpara dar nu stiu ce cumpara. In speta, geamuri termopan. Sint curios citi cunosc modul de intrebuintare al acestor geamuri? Dupa cele scrise mai sus, aproape nimeni!
Tocariile de lemn, tip vechi, aveau un mare cistig. Asigurau prin neetanseitatile ramei, o ventilatie corecta in casa. In ziua de azi, din dorinta de modernizare dar cu lipsa totala de stiinta sau macar informatie, ce a facut lumea? A pus geamuri cu rame etanse ( termopan ), a inchis ventilatiile prescrise de proiectanti, au pus usi interioare etanse... iar colac peste pupaza izolatiile care indiferent ce se spune fac un mediu aproape etans. Urmarea? in orice casa se elimina vapori de apa. De la gatit, de la ars gazul metan, de la respiratie, transpiratie, flori, mincare, de la hainele umede, baie, vas de wc ...totul se face cu eliminare de vapori de apa. Si totusi? Traim in romania, bani putini, economie cit cuprinde ( de nevoie ). Multi si-au redus consumul de energie termica, au in casa temperaturi scazute sau incalzesc doar partial sau, si mai rau, fac o mare diferenta intre temperatura din casa cind sint acasa si cea de noapte sau cind pleca. toate acestea duc la dezechilibre termice. Bun, si? Si rezultatul este ca vaporii de apa din aer, condenseaza pe ce gasesc mai rece. Daca apartamentul sau casa, raminea cu ventilatiile originale si tocaria de lemn, se facea schimbul de aer si nu aparea umezeala sau condensul.
Din pacate multi nu au inteles ca punind geamuri cu rame etanse trebuie ventilat de citeva ori pe zi, trebuie eliminate sursele de vapori ( controlata umiditatea ), trebuie incalzit constant, trebuie izolata si casa. Numai asa se scapa de probleme.
Din cauza ca lumea este dusa cu capul si nu pricepe aceste lucruri, s-au inventat acele aerisiri care se monteaza in ramele termopan, si tot din cauza ca lumea este dusa cu capul, acele aerisiri sint automate, functioneaza singure in functie de umiditatea din casa. Din pacate putini furnizori monteaza asa ceva ( pretul! ) si nu se pot monta ulterior la orice rama! In concluzie, este normal sa aveti apa pe tavan, pereti...
Cumparati un aparat de masurat umiditatea. Incalziti corespunzator, ventilati, eliminati umiditatea si veti scapa de probleme.
Ca fapt divers : in america daca o locuinta s-a umplut de umiditate si mucegai, este considerat un caz de risc biologic, totul se sigileaza si locuinta se curata numai de echipe specializate in conditii de securitate biologica deosebita. Ei nu glumesc cu asa ceva. Un caz a fost dat si la tv. S-a mers pina la demolarea casei si despagubirea persoanei deoarece motivul umplerii de mucegai a fost o lucrare necorespunzatoare facute de o firma.

Concluzie! Nu geamurile sint vinovate ci dvs deoarece nu " folositi " corespunzator casa. Din pacate!

| oana_1897 a răspuns:

Buna. Cu aceasta problema ma confrunt si eu cu geamurile mele termopan, m-am interesat si mi s-a spus ca este normal datorita diferenteleor de temperatura mari si datorita vidului pe care il creaza termopanul, sunt cateva din dezavantajele acestor geamuri si nu exista remediu decat stergearea lor. bafta

| genygeny a răspuns:

Este ceva normal sa apara putin dar daca zici ca si pe tavan inseamna ca nu ai caldura constanta peste tot, incearca sa ai aceiasi temperatura peste tot