Cam asta e problema cu cireșii. Cresc mai mult pe verticala fata de alți copaci.
lus T
Ciresul – cum il taiem?
Taierea se realizeaza inainte ca pomul sa inmugureasca, primavara sau iarna tarziu cand intra in repaus vegetativ. Suprimarea lastarilor se va face cu unelte specifice, dezinfectate inainte pentru a nu transmite si alte boli. Se vor taia crengile bolnave sau firave, deasupra unui nod. Pentru o coroana echilibrata si pentru ca pomul sa primeasca in mod egal lumina, se vor taia si crengi din mijlocul coroanei.
Suprimati vlastarii care cresc langa trunchiul principal, cu un cleste bine ascutit. Acestia iau toata hrana si umiditatea de la pomul principal.
Taiati crengile pomului care cresc intr-un unghi mai mic de 60 grade. Acestea nu vor putea rezista la greutatea fructelor.
Ciresul – Taieri corecte pentru rod
Ciresul - cum il taiem?
Ciresul este mult mai sensibil decat celelalte specii de pomi la taierile severe efectuate in perioada de repaus. Din acest motiv, taierile in perioada de repaus sunt inlocuite tot mai mult cu taieri si interventii aplicate in verde adica in perioada de vegetatie.
Un cires care a primit taieri corecte are cresteri anuale de 40-60 cm. Daca cresterile sunt mai reduse inseamna ca sunt necesare taieri severe.
Raportul optim intre volumul de muguri vegetativi ( care produc frunze) si muguri floriferi trebuie sa fie de 3:1. Daca mugurii vegetativi sunt mai numerosi pomul va produce prea putin. Daca raportul tinde spre egalizare productia va fi excesiva dar de calitate inferioara.
Spre deosebire de alte specii de pomi fructiferi, mugurii de rod la cires se formeaza chiar din anul in care apare ramura roditoare.
Astfel o ramura de semischelet nou aparuta va rodi chiar din al doilea an de la aparitia sa.
ciresul
Fructificarea anuala la cires depinde de mugurii terminali sau axiali care se formeaza pe noile cresteri de unde rezulta ca rodirea anuala este conditionata pe langa aparitia ramurilor florifere tipice ciresului si de alungirea in fiecare vara a ramurilor florifere existente.
Buchetele de mai au o durata de viata mai mare ceea ce asigura o degarnisire lenta a ramurilor de semischelet.
Cand sunt tineri (6-8 ani de la intrarea pe rod) taierile trabuie sa se rezume doar la intretinerea coroanei, taierile de fructificare trebuind sa fie reduse sau chiar pot lipsi.
Este suficienta o scurtare pana la jumatate a cresterilor anuale ale semischeletului pentru a obtine un numar cat mai mare de ramuri de rod viguroase.
Daca sunt reduse ca numar ramurile actuale care apar pe sarpante si subsarpante nu se scurteaza daca sunt mai scurte de 25-30 cm
La cireș și vișii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.
În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.
Tai ramurile respective la inel, adica cat mai aproape de ramura pe care creste, deci sa nu ramana ciot. Dupa ce tai poti vopsi, sau sa dai cu ceva acea taietura.Dar in general se face asta la ramuri taiate foarte groase.In rest ciresu nu se taie, asta daca vrei sa faca cirese.Ciresul face fructe pe varfurile ramurilor,deci daca tai din ramuri, ai taiat rodu, asa e si la nuc si la gutui.
Ce vrei tu sa faci este sa tai ramurile alea verticale, deci le tai de tot, sa mai aerisesti pomu.Dar restul de ramuri nu se taie.Acum depinde pe ce portaltoi este acel cirest altoit.In zua de azi toti cirestii is altoiti pe portaltoi mediu ca vigoare sau mica, nu se mai foloses cei de vigiare mare, deci pomii nu mai cresc asa de mari.Acum depinde ce ai tu.
anamariapetronela întreabă: