Salut! Eu nu am urmarit emisiunea aceea.
Dar am gasit ceva care cred ca te-ar interesa sa aflii despre cartofi: http://www.google.ro/......tp?/search
sau: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cartof
Am mai gasit un articol complet despre cartofi, dar e in limba spaniola, cred ca te descurci: http://es.wikipedia.org/wiki/Solanum_tuberosum sau in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Potato
Sper ca ti-a fost de folos raspunsul meu!
O zi faina!
Daniel.
Nu se stie nici macar orientativ, cate soiuri de cartof se cultiva in tara noastra, dar se stie ca soiul nostru de cartof, care nu se putea compara cu nici un fel de cartof din lume, datorita gustului si proprietatilor, un cartof ce se putea intrebuinta la orice fel de preparat culinar, folosindu-l, obtinand rezultate f. bune, a disparut in mod irecuperabil, datorita corcirii cu alte soiuri importate(fara gust, dar cu productivitate mare), sau cultivatorii au renuntat la acest soi pe motiv de rentabilitate comerciala, fara sa constientizeze "ce au pierdut" si nu numai ei...au pierdut(unii copii nici nu le-au aflat gustul)
Cazul cartofului romanesc este comun cazurilor tuturor soiurilor legumelor, fructelor(marul ramanesc ionatan, perele noastre pergamote, piersicile verzi cu aroma inegalabila, merele verzi primavaratice, prunele acre-dulci, etc.)
Eu, ca "omul prost" ma tot intreb : cate vom mai pierde cu aceasta "democratie"?
Sanatate.
Da, emisiunea se numeste "Ghid pentru Gurmanzi" si vorbea despre o doamna din insula Chiloe. Cultiva o sumedenie de cartofi din diferite regiuni ale lumii. Unii au gust de branza, unii de unt, unii sunt dulci - cu gust de zmeura. Asa cum este si normal, sunt diferit pigmentati, unii avand o culoare rosiatica in interior, altii - galben deschis, altii sunt verzi.
Multumesc frumos. Eu stiu ce cumpar de la piata si stiu ca cei de Harghita (rosii la culoare) sint mai tari si gustosi, sint cei mai buni pentru prajit dar nu prea merg la ciorba sau piure fiindca sint cam tari pentru asta. MAi sint unii galbui, nu le stiu denumirea, care sint farimiciosi si merg la piure si am mai intilnit unii care se numesc "cartofi porcesti", sint alb-galbui si sint amari (au un gust tare naspa)