| Furnicuta000 a întrebat:

Am vazut niste filmulete in engleza in care se cresteau legume fara sol, in mediu aerofonic sau hidrofonic (cred ca asa se traduce), erau pe niste tevi verticale si cica ar creste de 3 ori mai repede. Dar m-ar interesa sa stiu in ce conditii se poate face asta, adica trebuie sa fie foarte cald, nu? Si de unde isi iau plantele nutrientii? Stie cineva?

2 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Plantele is suspendate legate, radacina sta in aer.Sub radacini trece un jgheab pe sub toate radacinile.Panta are radacina acoperita cu folie sau ce materiale se mai foloseste.
Sau pe sol ai puse tavi care au stiu si eu o inclinatie mica.Plantele se pot pune in vata minerala,asa ceva gen cuburi si se pun in acea tava.
Ai nevoie de o pompa si chimicale,ceva rezervoare unde se face amestecu apa cu substante chimice, apoi pompa le circula in acea tava, le duce le aduce si tot asa, palntele trag de acolo ce au nevoie.

La alea suspendate, dea lungul rindului este un frutun, prin care la fel curge ingrasaminte de astea lichide.la fiecare plata,acolo la radacina din furtunu ala pleaca un alt furtunas cu duza,iar ingrasamintul este pulverizat direct pe radacinile plantelor,execesul cade in acel jgheab ce am zis mai sus si cam asta e toata procedura in mare.

Deci ai nevoie de echipament,de materiale, atat alea pentru jgeaburi, frtune duze, ingrasaminte.
Exista scule spciale care face amestecul ala, tu doar pui o anume cantitate in rezervoare, de acolo se trage sis e mixeaza cu apa exact cit trebuie sa fie pentru specia ce o plantezi.Deci este un echipament cu multe chestii, cablaraie, frutunararie laughing pamant nimic si cam atat.restu is constructii nomale, sere in general asa cum le stie toata lumea, doar ca lipseste pamantu, totu este betonat, se evita astfel contamaninari cu agenti patogeni, insecte etc.Cind se termina o cultura,se dau afara plantele, se spala betonu de sub, peste tot se dezinfcteaza, totu este curat, se vine cu o noua cultura laughing apa paie di bataie.
Is mai multe metode, pe tevi vericale probabil pante gen capsuni genul asta.Nu cred ca pui pe verticala tomate,desi ar merge si astea,dar e mai complicat,plus ca trebuie duopaa sistem de recoltare, trebuie macarale laughing lifturi, o dam deja in constructii

Sint echipamente sa le cumperi, dar trebuie sa ai comnstructia, sera.Treb sa fie f cald? Pai aia e ca nu trebuie sa fie f cald,trebuie temperatura necesara plantelor ce le vei cultiva.
Avind in vedere ca astfel de culturi se fac in spatii inchise,adica in sere,se cauta zone cu temperaturi anuale moderate,adica nici f cald vara nici f frig iarna,alea is zonele cele mai cautate pentru astfel de culturi.
In felul asta cultivi tot timpul anului. Daca ai f frig iarna,vei consuma f mult cu caldura si nu merita cutlura,no sa faci profit. Daca vara este f cald,la fel trebuie sa umbresti, sa faci cumva mai racoare, alti bani, alte materiale.

Toti producatorii astia ce fac astfel de culturi is companii f mari, au bani, cauta locuri in zone cum am zis si asa fac ei bani.Altfel nu merita.